Οδικός χάρτης για τον τουρισμό ως το καλοκαίρι

{loadposition ba_textlink}

Έγινε μια ανασκόπηση των προβλέψεων για τη χρονιά η οποία δείχνει ότι “αν κατορθώσουμε οι μειώσεις από τη Ρωσία να μείνουν περίπου στο 25%, θα μπορέσουμε να συμπληρώσουμε αυτό το κενό από τις νέες αγορές που αναπτύσσονται ή αγορές που είχαμε και είχαν πέσει πάρα πολύ χαμηλά».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, οι πρώτοι δύο μήνες έχουν δείξει μια σχετική άνοδο, αλλά εδώ είναι πάρα πολύ μικροί οι αριθμοί. Σ` αυτό, πρόσθεσε, έχουν βοηθήσει οι νέες πτήσεις που δεν υπήρχαν σε κάποιες χώρες που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Η ρώσικη αγορά θα ξεκαθαρίσει ουσιαστικά, τέλος του Απρίλη, το πόσο μεγάλες θα είναι οι ζημιές της, ανέφερε.

Προς αυτό, είπε, «έχει ζητηθεί και από τους δικούς μας παράγοντες να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα οικονομικής φύσης, οι οποίες θα βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ρωσίας να φέρουν περισσότερο κόσμο στην Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα μπορέσουμε να είμαστε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

Όσον αφορά τη στρατηγική τουρισμού, ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες είναι ανταγωνιστικές ενώ η Κύπρος έχει μείνει στάσιμη και έχουν μειωθεί τα έσοδά της. «Είναι γι’ αυτό που έχει προγραμματιστεί μετά την ολοκλήρωση δύο μελετών μια που γίνεται από το Προεδρικό σε συνεργασία με τα Υπουργεία για τη στρατηγική του τουρισμού και μια που γίνεται από το Υπουργείο για τον ΚΟΤ μαζί με τον ΚΟΤ την αναδιοργάνωση της νομοθεσίας, τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν, να γίνει ένας οδικός χάρτης αλλαγών ουσιαστικών για να μπορέσουμε να μην ερχόμαστε κάθε φορά να λέμε τα ίδια πράγματα και του χρόνου να ξανακούμε τα ίδια».

«Αν δεν αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε τομές και αλλαγές, δεν υπάρχει λόγος να συνεδριάζουμε».

Διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της Βουλής, λέγοντας ότι πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Υπουργείο θα μπορέσει βγει αυτός ο οδικός χάρτης αλλαγών για να πάμε εκεί που μπορούμε να πάμε.

«Δεν είμαστε από αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν όλα σε μια ημέρα. Θέλουμε με μικρά σίγουρα βήματα να πηγαίνουμε μπροστά», σημείωσε.

Ο μοναδικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας που της δίνει οξυγόνο είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με τον Βουλευτή ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Κατά τη συνεδρία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση στις τουριστικές αφίξεις από Ρωσία, ανησυχίες που «εκφράζαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.»

Σύμφωνα με τον ίδιο «η προσπάθειά μας ως κράτος να προσελκύσουμε τουρίστες και από άλλες αγορές πέραν της βρετανικής και της ρωσικής, όπως η γερμανική, πρέπει να είναι συνεχής και συντονισμένη έτσι ώστε να μην βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό από δύο χώρες».

Παράλληλα, ο κ. Κώστα προέβηκε σε σειρά εισηγήσεων για βελτίωση της κατάστασης του τουρισμού όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού, η εφαρμογή του μηχανισμού ηλεκτρονικής προ-έγκρισης θεωρήσεων εισόδου, η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων ποιότητας του τουριστικού προϊόντος από πλευράς των αρμοδίων θεσμών του κράτους.
Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων να μειώσουν τα πολύ ψηλά τέλη. Εξέφρασε ακόμη τη διαφωνία και αντίθεση του ΑΚΕΛ σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του ρόλου, του σκοπού και των αρμοδιοτήτων ΚΟΤ. Στόχος, είπε, είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί και όχι να αποδυναμωθεί προς όφελος πιθανών ιδιωτικών συμφερόντων.

«Έχουμε εντοπίσει για ακόμη μια φορά ότι όντως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους για να διατηρήσουμε τους προηγούμενους αριθμούς, να μην έχουμε μείωση, ή ενδεχομένως να έχουμε και μικρή αύξηση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως για μας δεν είναι αρκετό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκείνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, ο τόπος μας, ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για την κυπριακή οικονομία γιατί έχουμε εντοπίσει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τουρισμός δεν είχε συγκεντρώσει, αν θέλετε, το ενδιαφέρον που έπρεπε να είχε συγκεντρώσει σε σχέση με άλλες υπηρεσίες».

Ο κ. Βότσης εξέφρασε τη θέση ότι «το εθνικό σχέδιο δράσης που προετοιμάζει η Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνει το νέο όραμα, πως μπορεί η Κύπρος να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει τους τουρίστες που έρχονται στον τόπο μας όπως κάνουν, δυστυχώς, οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας».

Για ακόμη μια φορά στην Επιτροπή Εμπορίου, ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, «ακούσαμε για μελέτες, ακούσαμε για εκθέσεις όσον αφορά τον τουρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαχρονικά είναι δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη οράματος από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο”. Κάποιοι, συνέχισε ο κ. Βαρνάβα, «αρκούνται στο να έχουμε τα 2,4 – 2,5 εκ. τουρίστες το χρόνο χωρίς όμως να δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτός ο αριθμός να αυξηθεί».

Ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε τη θέση ότι ο ρόλος του ΚΟΤ πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτό που διαδραματίζει σήμερα. «Δεν είναι δική του δουλειά να επισκέπτεται καφενεία και σωματεία αλλά ο ρόλος τον οποίο πρέπει να διαδραματίσει είναι η προώθηση του τουριστικού ρεύματος», είπε.

«Αν θέλουμε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, θα πρέπει αυτοί που εμπλέκονται στον τουρισμό να αφήσουν τις εκθέσεις, να αφήσουν πίσω τη σύνταξη των οποιωνδήποτε μελετών και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για περισσότερες κλίνες αλλά και αύξηση του τουρισμού», πρόσθεσε.

Πηγή: KYΠΕ