Οφέλη από τις συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας θέλει ο Έρογλου

{loadposition ba_textlink} 

Οι συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με τη Ρωσία δεν δεσμεύουν ούτε και τίθεται θέμα εγκυρότητάς τους για το ψευδοκράτος ή ολόκληρη την Κύπρο, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου λέγοντας πως η “ε/κ διοίκηση” δεν έχει δικαίωμα ή αρμοδιότητα να υπογράφει συμφωνίες και να προβαίνει σε ενέργειες και πρωτοβουλίες στο όνομα ολόκληρης της Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, με σημερινή γραπτή του δήλωση ο κ. Έρογλου αναφέρει ότι η “ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου” – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – “υπογράφοντας μονομερώς αυτές τις συμφωνίες δεν έμεινε μόνο στην αρμοδιότητα εντός των συνόρων της, αλλά ταυτόχρονα δεν υπολόγισε καθόλου τις ευαίσθητες ισορροπίες στον περίγυρο του νησιού”. Παρέπεμψε στις συμφωνίες του 1960 για τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και στρατιωτική παρουσία αυτών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Ρωσία ή τι άλλο μπορεί που μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί για στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα ήταν αντίθετο προς το πνεύμα των συμφωνιών του 1960.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και σημαντικός παράγοντας στην διεθνή αρένα, θα ενεργεί πιο ισορροπημένα απέναντι στις δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο, έχοντας συνείδηση της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Γίνεται για μία ακόμη φορά αντιληπτό, πρόσθεσε ο κ. Έρογλου, πόσο λάθος ήταν από μέρους της ΕΕ να επιβραβεύσει την ε/κ πλευρά, κάνοντάς της μέλος, παρά την αδιαλλαξία της και έκανε έκκληση στην Ένωση να ανταποκριθεί στην ηθική υποχρέωσή της έναντι των Τ/κ με τις υποσχέσεις που έδωσε.

Ανακοινώθηκε, συνέχισε, ότι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών που αφορούν μεταξύ άλλων στρατιωτικές, ενέργεια, οικονομία και άλλες και επιπλέον οι ε/κ αρμόδιοι – όπως είπε – σχολίασαν πως αυτές οι ευρείας κλίμακας συμφωνίες μεταφέρουν σε ένα νέο επίπεδο της σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την “ε/κ διοίκηση”. Κατ` αυτόν, η “ε/κ διοίκηση” δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες για ολόκληρο το νησί και γι` αυτό αυτές οι συμφωνίες δεν δεσμεύουν ολόκληρη την Κύπρο ή το ψευδοκράτος.

Από την άποψη του χρονικού συσχετισμού, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δείχνουν, είπε, πως η ε/κ πλευρά βρίσκεται μακριά από τη νοοτροπία μιας λύσης που να μπορεί να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να βασίζεται στην ελεύθερη βούληση και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου, οι χώρες που προχωρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ενέργειες ενισχύουν την αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς, γίνονται λόγο για να έχουν μια πιο ηγεμονική, επίμονη στάση απέναντι στον τ/κ “αλό” που είναι ένας από τους ίσους ιδιοκτήτες του νησιού, κατά την έκφρασή του και ζημιώνουν τις προσπάθειες για συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ