Όχι έξοδος από Σενγκεν για Ελλάδα

{loadposition ba_textlink}

Δεν υπάρχει θέμα αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει «κακό κλίμα» στην Ευρώπη κατά της χώρας.

Αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ο Υπουργός, καλλιεργείται από ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, «που συμπεριφέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες», και εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη του για τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την Financial Times, αξιωματούχους της ΕΕ να θέτουν θέμα αποκλεισμού της Ελλάδος από τη Ζώνη Σένγκεν εφ’ όσον δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της από μεγάλα ρεύματα μεταναστών».

«Το θέμα αυτό δεν τίθεται από την Ευρώπη, αλλά από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, που φέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική με τους φράκτες κ.λπ. Χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά ετέθη απλώς σε συζήτηση ανάμεσα σε δύο Επιτρόπους.

Όσον αφορά το έγγραφο με το οποίο φέρεται να τίθεται θέμα αποπομπής της Ελλάδος από την Ζώνη του Σένγκεν, ο αρμόδιος για την μετανάστευση υπουργός είπε πως αυτό «δεν αποτελεί θέση της Ε.Ε.», και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα εισηγητικό έγγραφο που μπορεί να προτείνει ο καθένας και θα απορριφθεί».

Απαντώντας στις κριτικές της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για την μετατροπή της Ελλάδας σε «ξέφραγο αμπέλι» με «αφύλακτα σύνορα», ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνησης διαχειρίζεται τα χερσαία σύνορά της άψογα, και δεν υπάρχει εισροή από εκεί, αλλά «στα θαλάσσια η αποτροπή σημαίνει πνιγμός, το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει, και έχουμε πει ότι δεν θα το κάνουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρεμβαίνοντας σήμερα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, έκανε μία συνολική αποτύπωση της κατάστασης στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες, ακόμη και δικές του.

Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία – είπε – με την FRONTEX, και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει 318 ανθρώπους και έχουμε μόνο 40 που έχουν το ωράριο της χώρας τους (δηλαδή δύο βάρδιες), ενώ οι Έλληνες δουλεύουν τρεις βάρδιες.

Στην κατηγορία η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει την επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους, ο υπουργός απάντησε ότι «το κάνουμε στις χώρες που δέχονται την επιστροφή», όπως Γεωργία, Αλβανία, και άλλες, ενώ «προσπαθούμε να κάνουμε στην Τουρκία και το Πακιστάν και δεν δέχονται». Ακόμη και χθες στείλαμε στο Πακιστάν 39 άτομα, αλλά δέχθηκαν 20 και τους άλλους τους επέστρεψαν, είπε.

Για την εγκατάσταση (relocation) στην Ευρώπη προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί, ο Υπουργός ανέφερε ότι μετά την πρώτη ομάδα έφυγαν από την Ελλάδα, υπάρχουν τώρα άλλοι 160 εν αναμονή, αλλά παρατηρούνται γραφειοκρατικά προβλήματα στις χώρες υποδοχής τους.

Οσον αφορά το θέμα των κέντρων ταυτοποίησης (hot spots), ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε: «Έχουμε καθυστέρηση και έχουμε και εμείς ευθύνη. Θα μπορούσαμε να είμαστε 10 – 15 μέρες πιο γρήγορα, όχι κάτι παραπάνω».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ