Οι 5 γρίφοι που θα πρέπει να λυθούν για τη δημιουργία μιας ενιαίας αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιδέα που κατέθεσαν Μητσοτάκης και Τουσκ βρίσκει ανταπόκριση, ωστόσο θα πρέπει να λυθούν καίριας σημασίας ζητήματα για την υλοποίησή της

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη δημιουργίας ενιαίας αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση πως οι απειλές στο σύγχρονο πεδίο είναι καθημερινά ορατές και έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τη σχετική ιδέα σχηματισμού ενός θόλου που θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά εδάφη θυμίζουμε ότι έχουν καταθέσει από κοινού ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Για να φτάσουμε όμως στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ασπίδας, θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις σε 5 πολύ σημαντικά ζητήματα. Ειδικότερα:

Γρίφος πρώτος: Ποιες περιοχές θα καλύψει αρχικά; Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς περιοχές θα καλύψει αρχικά το σύστημα (ενδεχομένως τις χώρες της Βαλτικής λόγω της επίθεσης των Ρώσων στην Ουκρανία), καθώς επίσης και με ποιον τρόπο θα επεκταθεί στη συνέχεια ο θόλος. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι από τις πρώτες που θα καλυφθούν, καθώς ούτως ή άλλως η επικράτειά μας αποτελεί το νοτιοανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Κύπρο.

Γρίφος δεύτερος: Ποιος πληρώνει; Το ποσό που θα απαιτηθεί είναι τεράστιο και θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Προφανώς τα χρήματα θα πρέπει να αντληθούν από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μονάχα η Γερμανία χρειάζεται περίπου 17 δισ. ευρώ για να θωρακίσει τους αιθέρες της.

Γρίφος τρίτος: Με ποια αντιαεροπορικά συστήματα θα προστατευτεί ο ουρανός; Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν διάφορα αντιαεροπορικά συστήματα και οι ευρωπαίοι επιτελείς θα πρέπει να καταλήξουν στο ή στα ιδανικότερα. Εννοείται πως θα πρέπει να είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά, όπως οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot.

Γρίφος τέταρτος: Πού θα βρίσκεται το κέντρο ελέγχου; Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε ποια χώρα και ειδικότερα σε ποια πόλη θα στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων που θα συντονίζει όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα. Το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να στηθεί σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης για λόγους ασφαλείας.

Γρίφος πέμπτος: Τι θα γίνει με τα υπάρχοντα ρωσικά συστήματα αεράμυνας; Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης που πλέον δεν υποστηρίζονται, λόγω του εμπάργκο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Αθήνα έχει πιεστεί κατά καιρούς να αποσύρει π.χ. τη συστοιχία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300, ωστόσο ακόμη δεν το έχει πράξει, καθώς πρόκειται για αξιόπιστο όπλο έναντι τυχόν εχθρικής επίθεσης.

πηγή: newsbeast.gr