Οι Αμερικανοί συζητούν με τους Τουρκοκύπριους για θρησκευτικές ελευθερίες

{loadposition ba_textlink}

Την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών σε 30 χώρες, εξετάζει η έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες Διεθνώς (U.S. Commission on International Religious Freedom – USCIRF) που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή επιτροπή, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την ηγεσία του Κογκρέσου.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιάς, φέτος δεν συζητήθηκε η Κύπρος και η Σρι Λάνκα, «εξαιτίας της προόδου στις χώρες αυτές, πάνω σε θέματα που η επιτροπή είχε στο παρελθόν εκφράσει ανησυχίες», όπως αναφέρεται.

Την πρόοδο αυτή κατέγραφε και η περυσινή έκθεση, που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόσφατες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της σουηδικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία και τη δικοινοτική αρμονία. Μία υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη σουηδική πρωτοβουλία έφερε μαζί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκοκυπριακές αρχές, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Μεγάλο Μουφτή Ταλί Αταλάι, για να προωθήσουν τη διαθρησκευτική κατανόηση, τη θρησκευτική ελευθερία και την πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους».

Παρόλα αυτά, στο εκτενές κεφάλαιο της Τουρκίας, γίνονται αναφορές και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κάτω από το τον τίτλο «Βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αναφέρει σχετικά ότι «η Τουρκία κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο του βορείου τμήματος της Κύπρου από το 1974. Το περασμένο έτος, όπως και σε προηγούμενα έτη, θρησκευτικές κοινότητες έτυχαν κατά περίπτωση άρνησης στην πρόσβασης σε οίκους λατρείας, κοιμητήρια και άλλους ιστορικούς και πολιτιστικούς τόπους».

Αναφορά επίσης γίνεται και στις εισηγήσεις της επιτροπής προς την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία καλεί «να διασφαλίσει όπως – σε σχέση με το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας – οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές και οι ελεγχόμενες από Τούρκους τοπικές αρχές θα τερματίσουν όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση, χρήση και αποκατάσταση τόπων λατρείας και κοιμητηρίων».

Καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 για παροχή ίσων δικαιωμάτων σε όλες τις μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες. Επίσης «την άνευ όρων εκπλήρωση των δημοσίων υποσχέσεων όπως ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και επιτραπεί σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τις θεολογικές τους σχολές».

Τέλος, «να επιτραπεί στις θρησκευτικές κοινότητες να επιλέγουν και να ορίζουν την ηγεσία τους σύμφωνα με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και πεποιθήσεις».

Αναφορικά με την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας, η έκθεση της επιτροπής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «από τον πρόεδρο Κάρτερ, κάθε Αμερικανός πρόεδρος ζητά σταθερά από την Τουρκία να ανοίξει την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να λάβει συγκεκριμένα βήματα να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κουρδικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων».

Επισημαίνει επίσης ότι «όπως κάθε άλλη χώρα πλην της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα της ‘ΤΔΒΚ’ ». Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση συζητά το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας με τις τουρκοκυπριακές αρχές και υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για επανένωση της νήσου».

Πηγή: KYΠΕ