Οι απόψεις των νέων Ευρωπαίων πρέπει να ακουστούν

 

Ποιες είναι οι σκέψεις, οι προβληματισμοί αλλά και οι προτάσεις των νέων για την ανεργία των νέων, τη ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον της ΕΕ, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες, επιθυμεί να ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς κάλεσε, στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου, σήμερα, νέους Ευρωπαίους από 16 ως 30 χρονών να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε ειδική τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο,  μεταξύ 9 και 11 Μαΐου 2014, μια πόλη η οποία, όπως είπε, είναι ιστορικά ταυτισμένη με την ιδέα της Ευρώπης.

Εξέφρασε την προσδοκία του να ακούσει αυτά που έχουν να πουν οι νέοι, τη συμβολή τους στην ευρύτερη συζήτηση της Ευρώπης, καθώς και τις προτάσεις τους.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ευρωεκλογές, είπε ότι είναι μια ευκαιρία για τους νέους ψηφοφόρους να κάνουν τη γνώμη τους να μετρήσει και να ψηφίσουν αυτούς, οι οποίοι θα προωθήσουν τις σωστές πολιτικές.

Οι ιδέες και τα συμπεράσματα των νέων θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστεί μια τελική αναφορά που θα παρουσιαστεί στα νέα μέλη του ΕΚ, όπως επίσης και σε άλλα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην ΕΕ με προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πηγή έμπνευσης.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν πολιτικές συζητήσεις και εργαστήρια με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που παίρνουν τις αποφάσεις και με υψηλού κύρους ομιλητές από τον τομέα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Θα λάβουν χώρα, επίσης, εργαστήρια ιδεών, φεστιβάλ νέων που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νέων, συναυλία και φεστιβάλ δρόμου.

Οι νέοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στην ειδική ιστοσελίδα www.europarl.europa.eu/eye2014 από σήμερα.

Σημειώνεται ότι παρόλο που δεν υπάρχει χρηματική επιβάρυνση για τη συμμετοχή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν τα δικά τους έξοδα μεταφοράς στο Στρασβούργο, διαμονής και διατροφής τους.

Η εγγραφή είναι εφικτή στα πλαίσια ομάδας αποτελούμενης το λιγότερο από 10 συμμετέχοντες.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, ο Δήμαρχος της πόλης του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση της κινητικότητας των νέων και στο συμβολικό ρόλο του Στρασβούργου για τα ιδεώδη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι είναι καιρός να συζητηθούν θέματα αξιών πέραν των οικονομικών και των πολιτικών ζητημάτων.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει υπολογιστεί το κόστος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ότι το συνολικό κόστος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπέρβαση. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Σε παρέμβασή της στη διάσκεψη Τύπου η εκπρόσωπός του Τζ. Νάιμαν ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να υπάρξει διάλογος για τα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα, όπως ο ψηλός ρυθμός ανεργίας, αλλά και να προωθηθεί η αλλαγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ