Οι χαλαρώσεις για το Πάσχα που συζήτησαν οι επιδημιολόγοι

Παρακολουθούν στενά την κατάσταση μεν, δίνουν δύο εβδομάδες περιθώριο δε, επιστήμονες και κυβέρνηση προτού λάβουν τις όποιες νέες αποφάσεις για το επόμενο βήμα επιστροφής της Κύπρου στην κανονικότητα, αν και εφόσον η πανδημία του κορωνοϊού το επιτρέψει.

Τρεις πυλώνες θα καθορίσουν το τι δέον γενέσθαι. Πρώτο και κυριότερο, οι εισαγωγές στα κρατικά νοσηλευτήρια να παραμείνουν σε διαχείρισιμο επίπεδο, η κόπωση των πολιτών και η οικονομία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξάλλου ήταν ξεκάθαρος, δεν συζητιέται επί του παρόντος ένα τρίτο lockdown, ενώ το πρωϊ συζήτησε το θέμα της πανδημίας με τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Υγείας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1. Νοσηλείες

2. Ψυχολογική και κοινωνική κόπωση

3. Οικονομία

«Επομένως δεν υπάρχει αυτή την ώρα οποιοσδήποτε σχεδιασμός είτε αυστηροποίησης είτε χαλάρωσης. Έχουν ληφθεί αποφάσεις θα ξανασυνέλθει το υπουργικό συμβούλιο στις 24 του μηνός για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τις επιστημονικές συστάσεις θα είναι ανάλογες και οι αποφάσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος.

Η Κύπρος πάντως επιδημιολογικά παραμένει στο κόκκινο, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες καταγράφηκαν 1955 περιστατικά κορωνοϊού.

«Επί του παρόντος δεν εκφράζονται τόσο έντονες ανησυχίες από πλευράς επιδημιολόγων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσεως την επιδημιολογική κατάσταση. Συνεπώς θα εξαρτηθεί από τις επόμενες των ημερών γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τουλάχιστον σταθερότητα όσον αφορά τις εισαγωγές ώστε να μπορεί να σταθεί το σύστημα υγείας», είπε ο Πρόεδρος.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

“Πληροφορίες του OMEGA αναφέρουν πάντως πως οι επιστήμονες κατά την χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη έθεσαν επί τάπητος ενδεχόμενες χαλαρώσεις για την γιορτή του Πάσχα. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν ο εκκλησιασμός και για το ποιές μέρες κατά την περίοδο του Πάσχα θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των συναθροίσεων σε οικίες χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε απόφαση. Συζήτησαν παράλληλα το θέμα των ξενοδοχείων και του 8998. Θεωρούν πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να εξυπηρετήσει και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ εξετάζεται για το αν πρέπει να καταργηθεί το 8998 ή να γίνει αναπροσαρμογή για να επιτρέπεται η διαμονή σε καταλύματα.”

ΟΙ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

1. Εκκλησιασμός και συναθροίσεις για το Πάσχα

2. Ξενοδοχειακή βιομηχανία- Κρατήσεις και από Κύπριους πολίτες

3. 8998 – πλήρης κατάργηση ή αναπροσαρμογή και για διαμονή σε ξενοδοχείο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ

Την ώρα πάντως που στα κρατικά νοσηλευτήρια οι ασθενείς με κορωνοϊό δίνουν την δική τους μάχη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στους αρνητές του ιού, στέλλοντας ξεκάθαρο μήνυμα.

«Ο εμβολισμός, όχι το εμβόλιο προστατεύει και σώζει ζωές. Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι αυτό, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή κάποιους από τους φίλους που προσβλήθηκαν για να κατανοήσουν τους κινδύνους, την αγωνία που ίδιοι είχαν υποστεί», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υποδεικνύοντας πως είναι σεβαστή η άποψη τους ωστόσο πρέπει να είναι σεβαστό και το δικαίωμα ζωής των υπόλοιπων συνανθρώπων μας.

Πηγή: omegalive