Οι χαλαρώσεις που εξετάζουν οι ειδικοί – Τι αλλάζει από αύριο

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων εκ των μέτρων το επόμενο διάστημα, με τους ειδικούς να μην εμφανίζονται αρνητικοί.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σύμφωνα με πληροφορίες και στη χθεσινή σύσκεψη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας, όπου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το να επιτραπεί η είσοδος σε παιδιά κάτω των 17 ετών που είναι ανεμβολίαστα σε χώρους εστίασης και άλλους χώρους με αρνητικό rapid ή pcr test, ενώ για τα κέντρα διασκέδασης γίνονται σκέψεις για επαναφορά του χορού.

Ωστόσο, προς το παρόν η συζήτηση έμεινε στον πάγο και αναμένεται πως θα γίνει επανεξέταση  την ερχόμενη βδομάδα.

Πάντως, το Υπουργικό Συμβούλιο στην χθεσινή συνεδρία, αποφάσισε κάποιες διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα, την επέκταση του test to stay σε νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική, καθώς και τη σύσταση για rapid test σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών για την προσέλευση τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

Συγεκριμένα, υπενθυμίζεται πως αποφασίστηκαν τα εξής:

(α) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) κατά την 7η ημέρα όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών και βάσει αυτού πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 10 ημέρες.

  • Συνεπώς, αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα.
  • Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.
  • Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου “test to stay” στα σχολεία οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές αντί για PCR θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για αποδέσμευση την 7η ημέρα. (Συνεπώς οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση Rapidtestγια περίοδο 7 ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες).

(β) την εφαρμογή του μέτρου “testtostay” σε επαγγελματίες υγείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.

  • Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.

(γ) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, όπως συστήνεται για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

  • Η εξέταση Rapid test θα παραχωρείται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

(δ) την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022.