“Οι δάσκαλοι ενέκριναν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ έχει εγκρίνει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στην Οργάνωση και το Υπουργείο, για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της Φίλιος Φυλακτού.

Σε ερώτηση τι αλλάζει στη δημοτική εκπαίδευση με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα αυξάνονται οι ώρες του διδακτικού χρόνου για τα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, αυξάνονται και οι ώρες των Αγγλικών στην Α` και Β` τάξη και, όπως είπε, σε όλες τις τάξεις το μάθημα των Αγγλικών θα διδάσκεται δύο ώρες, αυξάνονται και οι ώρες της Φυσικής Αγωγής κατά μία περίοδο στις τάξεις Ε` και Στ`, δηλαδή από δύο σε τρεις ώρες, θα γίνουν όλοι οι περίοδοι 40λεπτοι, και φεύγουν κάποιες ώρες από τον χρόνο για Εμπέδωση σε κάθε μάθημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι από ό,τι τους έχει πει ο Υπουργός Παιδείας, προτίθεται πολύ σύντομα, δηλαδή μπορεί και στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να προωθήσει προς έγκριση το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό κάποιοι παράμετροι και κάποιες προϋποθέσεις που βάλαμε εμείς να γίνουν, για να μπορέσει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα να εφαρμοστεί ομαλά τη νέα σχολική χρονιά, αν θα εφαρμοστεί. Για παράδειγμα πρέπει τα αναλυτικά προγράμματα να προσαρμοστούν στη βάση των αλλαγών αυτών. Δηλαδή είναι διαφορετικό να έχεις ελληνικά πέντε περιόδους και διαφορετικό να έχεις εφτά. Για μας ήταν σημαντική προϋπόθεση, η αύξηση των ωρών των ελληνικών και των μαθηματικών να μην συνεπάγεται αύξηση της ύλης, αλλά είναι για να κάνεις περισσότερη ποιοτική δουλειά. Συζητήσαμε με το Υπουργείο και κάποιες άλλες καινοτομίες που συμβάλλουν και βοηθούν στην καθημερινότητα του σχολείου και κατ` επέκταση στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος με το καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

ΠΟΕΔ: Το νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση

Αναφορικά με το ΝΣΔΕ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, μπαίνουν στο θέμα της διαχείρισης.

«Μέσα στη διαχείριση το σημαντικό είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις, να δοθεί χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των θέσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως το Σεπτέμβριο του 2017. Δηλαδή να έρθει ο Υπουργός και να πει ότι το Σεπτέμβριο του 2015 θα κάνω τόσες μονιμοποιήσεις, το 2016 θα κάνω τόσες, το 2017 τόσες στην Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι κανονισμοί», πρόσθεσε.

Όπως είπε, για την εφαρμογή της Νομοθεσίας πρέπει να γίνουν κάποιοι κανονισμοί, δηλαδή για παράδειγμα στις εξετάσεις πρέπει να έρθουν οι κανονισμοί και να διευκρινίζουν τι εξέταση θα είναι αυτή, πως θα γίνεται, ποια είναι η θεματολογία και τι θα περιλαμβάνουν τα θέματα.

«Μελετώντας πιο καλά το νομοσχέδιο, έχουμε και εμείς διάφορα ερωτήματα, προβληματισμούς και κάποια ζητήματα για τα οποία ζητήσαμε από τον Υπουργό συνάντηση για να τα δούμε μαζί. Και αν έχει κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει, έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας για να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Περιμένουμε μετά την ενημέρωση που θα έχουμε με τον Υπουργό για τα χρονοδιαγράμματα, να προβούμε σε ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, συμβασιούχους και αντικαταστάτες, όσων εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία, για την κατάσταση, για το πως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα και οι θέσεις που θα δοθούν. Τώρα υπάρχει μια αναστάτωση , μια παραφιλολογία στον κλάδο και εμείς ελπίζουμε μέσα από αυτή την διαδικασία να ξεκαθαρίσουμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών με την οποία εισηγείται προς το ΔΣ της ΠΟΕΔ τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων, και η λήψη μέτρων, και πρόσθεσε ότι το ΔΣ αξιολόγησε την όλη κατάσταση που διαμορφώθηκε και οι εισηγήσεις δεν υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ.

Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε ότι θα συναντηθούν το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν σε ξεχωριστές συναντήσεις το νέο σχέδιο διορισμών και το νέο σχέδιο επιμόρφωσης, αντίστοιχα.

Η απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΔ

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ σε συνεδρία του την Πέμπτη, ενημερώθηκε για τις ενέργειες και τις προσπάθειες της ΠΟΕΔ ως προς το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση και κατέληξε, μεταξύ άλλων, ότι το ΝΣΔΕ όπως ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή δεν συνάδει με την απόφαση της ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ για εξαίρεση όλων των έκτακτων δασκάλων που υπηρετούν επί σειρά ετών στην Εκπαίδευση (συμβασιούχων και αντικαταστατών), και συνεπώς, η μη εξαίρεση/διασφάλιση όλων των δασκάλων δεν μπορεί να τους βρίσκει σύμφωνους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, στο στάδιο αυτό, προτεραιότητα της Οργάνωσης είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού ενώπιον και της Ολομέλειας της Βουλής που αφορούν στις 700 μονιμοποιήσεις που θα γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, στη βάση του υφιστάμενου καταλόγου. Ένα μέρος των 700 μονιμοποιήσεων, θα καλύψουν υφιστάμενες κενές θέσεις του προϋπολογισμού και οι υπόλοιπες την υλοποίηση καινοτομιών στη Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική Εκπαίδευση (υπεύθυνος τμήματος, αναδιαμόρφωση χρόνου ΒΔ και Διευθυντή, ενισχυτική διδασκαλία, χρόνος συντονιστή ΤΠΕ, κ.ά.).

Η Οργάνωση θα συνεχίσει την προσπάθειά της με σκοπό την επίτευξη βελτιωτικών ρυθμίσεων στο σχετικό Νόμο, τέτοιων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξαίρεση από το νέο Σύστημα Διορισμών και όσων άλλων Εκτάκτων δεν καλύπτονται από τον αριθμό των θέσεων που θα πληρωθούν.

Παράλληλα, θεωρεί αυτονόητο ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία θέσπισης των απαιτούμενων Κανονισμών για την εφαρμογή του σχετικού Νόμου.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ απευθύνει έκκληση προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Βουλής και των δεσμεύσεών του ενώπιόν της.

Ζητεί, επίσης, όπως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να παρουσιαστεί αναλυτικός προγραμματισμός, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την κατανομή και πλήρωση των μόνιμων επί δοκιμασία διορισμών ανά έτος και ανά Κλάδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Σε περίπτωση που οι δεσμεύσεις του ΥΠΠ δεν φαίνονται να υλοποιούνται, το θέμα θα παραπεμφθεί σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των Μελών της Οργάνωσης, με στόχο να παρθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις και να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και απεργιακών, που θα διασφαλίζουν τα δίκαια ολόκληρου του Κλάδου», καταλήγει το ΔΣ της ΠΟΕΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ