Οι δυο όψεις της κοινωνίας μας

{loadposition ba_textlink}

Ο «Α.» ίσως θήτευσε ως λειτουργός του Τύπου ίσαμε τέσσερις δεκαετίες… Όταν έπρεπε να αποχωρήσει πρόωρα, δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό του να πάει να διεκδικήσει επίδομα ανεργίας.

Όχι γιατί δεν το είχε υπόψιν του. Καμία σχέση. Ήξερε πολύ καλά ότι το δικαιούτο. Άλλοι ήταν οι λόγοι…

Όταν φίλοι από τον χώρο προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι είναι δικαίωμά του και ότι συνείσφερε και με το παραπάνω στο κρατικό ταμείο, δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα.

«Δεν έχω ανάγκη λεφτά. Θα περάσω με αυτά που έχω» έλεγε.

«Ρε Α. και πλούσιος να ήσουν, είναι δικαίωμά σου. Πρόσφερες τόσα, δούλεψες με κόπο, δεν έκατσες ποτέ στιγμή. Τραυματίστηκες εν ώρα εργασίας, στερήθηκες, κοπίασες. Τα δικά σου λεφτά θα ζητήσεις» του έλεγαν –μάταια- φίλοι και συνάδελφοι…

Τίποτα ο Α. Επέμενε στο δικό του μότο: «Υπάρχουν άλλοι που τα χρειάζονται πραγματικά. Εγώ δεν τα έχω τόσο μεγάλη ανάγκη. Οι αρχές μου δεν μου το επιτρέπουν».

Πώς και τα φέραμε στην μνήμη μας όλα αυτά; Η ιστορία του Α. αναπόφευκτα ήρθε στο μυαλό μου, μόλις αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον φάκελο με τους προνομιούχους αξιωματούχους. Αναφερόμαστε στους μεγαλοθεσίτες, οι οποίοι προσέφυγαν στο ανώτατο για να διασφαλίσουν ότι μαζί με την αμοιβή τους για το πόστο που κατέχουν, θα παίρνουν και σύνταξη. Μπας και τους λείψουν λίγες χιλιαδούλες και στερηθούν κάτι από τη διασκέδαση και την άνετή τους ζωή.

Ο Α. που έμαθε με τα λίγα, όμως, ούτε καν σκέφτηκε να διεκδικήσει κάτι που του ανήκει και θα του το έδιναν χωρίς καν να το διαπραγματευτεί. Επέλεξε όμως να θυσιάσει τα λεφτά στο βωμό άλλων αξιών. Επέλεξε να σκεφτεί τους συμπολίτες μας που υποφέρουν. Όχι πως αν δεν έπαιρνε το επίδομα –που επαναλαμβάνω: δικαιούτο και με το παραπάνω- θα στερούσε κάποιο βοήθημα από τους άλλους… Δεν άντεχε στην ιδέα ότι αυτός θα εξασφάλιζε πιο άνετη ζωή, τη στιγμή που άλλοι δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο; Η σύγκριση των δυο ιστοριών, των δυο όψεων της κυπριακής κοινωνίας, είναι υπεραρκετή. Τα λέει όλα από μόνη της…

Κλείνοντας, να πω μόνο ότι είναι μεγάλη μου τιμή που γνώρισα τον Α. και είχα την ευκαιρία να τα πω μαζί του 2-3 φορές. Για τους άλλους τους υψηλόμισθους που προσέφυγαν στο δικαστήριο για να ρίξουν τον νόμο και να αμείβονται εις διπλούν, απλώς απαξιώ…

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!