Οι επενδύσεις που αλλάζουν τον Δήμο Λευκωσίας

Σημαντικά κονδύλια επενδύει ο Δήμος Λευκωσίας με στόχο να μετατρέψει τις περιοχές που εντάσσονται στα δημοτικά του όρια σε πόλο έλξης επισκεπτών, επιχειρηματιών και νέων επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ή θα προκηρυχθεί σειρά έργων εντός του 2022.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ, που θα μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου, με πέραν των 500 θέσεων στάθμευσης και άλλες χρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα κτλ.). Το έργο δημιουργεί ταυτόχρονα και «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο κέντρο, αφού θα συμπληρώσει τη μεγάλη βόλτα στην καρδιά της Λευκωσίας – από το ΓΣΠ, στη Μακαρίου και τη Στασικράτους, στην Πλατεία Ελευθερίας και την εντός των τειχών πόλη.

Σε αξιολόγηση βρίσκονται και οι προσφορές για το έργο ανάπλασης της οδού Τρικούπη, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα. Το έργο (από την Πλατεία Δημαρχίας μέχρι πριν τον κυκλικό κόμβο ΟΧΙ) περιλαμβάνει την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων τα οποία θα είναι ισόπεδα με το οδόστρωμα. Οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας  (ΣΥΛ, ΣΑΛ, τηλεπικοινωνίες, ΑΗΚ) θα υπογειοποιηθούν και θα εγκατασταθεί Δίκτυο Οπτικών Ινών και δίκτυο άρδευσης. Επίσης, ο οδικός φωτισμός θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Στο πλαίσιο του έργου θα συντηρηθούν/ αποκατασταθούν οι προσόψεις 53 οικοδομών, περιλαμβανομένων 16 διατηρητέων.

Όσον αφορά στην ανάπλαση του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου, το σύνολο του έργου περιλαμβάνει την ανάπλαση και μετατροπή της περιοχής της εξωτερικής περιμέτρου των Τειχών και της Τάφρου στη λεωφόρο Στασίνου σε ένα «πράσινο» περίπατο.

Η Α2.1 Φάση που αφορά στην ενοποίηση της Τάφρου Γέφυρα με το Πάρκο της Πλατείας Σολωμού έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Α2.2 Φάσης, που αφορούν στην ανάπλαση της περιοχής μεταξύ της πλατείας ελευθερίας και της Πλατείας Δώρου Λοΐζου. Η εν λόγω φάση περιλαμβάνει στο επίπεδο του δρόμου κατασκευή νέου βόρειου πεζοδρομίου στη Λ. Στασίνου, με δημιουργία νέων δαπεδοστρώσεων και νησίδων πρασίνου, αναβάθμιση και ένταξη του μνημείου στη νέα διαδρομή του πεζού, αναδιαμόρφωση του κήπου, κατεδάφιση υφιστάμενων δημόσιων χώρων υγιεινής και κατασκευή νέων σε μικρό κέντρο πληροφόρησης.

Στο επίπεδο της Τάφρου, περιλαμβάνεται τμήμα διαδρομής ποδηλάτου, κατασκευή νέου μεταλλικού στεγάστρου στάθμευσης ποδηλάτων, αποκατάσταση του υφιστάμενου πέτρινου οχετού, καθώς και άλλες εργασίες διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου.

Σε διαδικασία αξιολόγησης προσφορών βρίσκονται και οι εργασίες της Α2.3 Φάσης, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του βορείου πεζοδρομίου της Λ. Στασίνου από τον κόμβο της με την οδό Κάνιγγος, έως και την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β, ενώ στο δυτικό τμήμα εκτείνεται στα πρανή της τάφρου και σε τμήμα της κάτω από τον προμαχώνα Κωστάντζα.

Πηγή: philenews