Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι για την Κύπρο;

Τη στιγμή που στην Κύπρο ο όρος smart city, στα ελληνικά «έξυπνη πόλη», απουσιάζει από το λεξιλόγιό μας και είναι άγνωστος, στο εξωτερικό υπάρχει τεράστιος συναγωνισμός μεταξύ πόλεων για να αποκτήσουν όλο και περισσότερα εφόδια που θα τις κάνουν όλο και πιο… έξυπνες. Έτσι ενώ σε μας, ακόμα και σε επίπεδο επιστημόνων που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, ο όρος έξυπνη πόλη ούτε σαν άκουσμα είναι γνωστός, αλλού μέσα από όσα περιέχει ο όρος επιχειρούν να λύσουν προβλήματα και να κάνουν πιο εύκολη και άνετη τη ζωή στην πόλη.

Προβλήματα όπως ο υπερπληθυσμός, το κυκλοφοριακό, η ατμοσφαιρική κίνηση είναι μερικά από εκείνα που αντιμετωπίζονται μέσα από εφαρμογές που παραπέμπουν στην έξυπνη πόλη. Άλλωστε ποια σύγχρονη πόλη μικρή ή μεγάλη δεν αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα; Κι όμως τέτοια θέματα, από τον πολεοδομικό σχεδιασμό έως την κινητικότητα και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, θα μπορούσαν να λυθούν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ενσωματωμένης σε μια στρατηγική smart city.

Κάποιες πόλεις έχουν προχωρήσει αρκετά κάποιες άλλες αναζητούν ακόμη τρόπους να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες σε μια συνολική στρατηγική και μάλιστα, αποτελούν την πλειοψηφία παγκοσμίως. Στην Κύπρο ούτε σκέψη για κάτι τέτοιο. Ούτε σαν στόχο για το μακρινό μέλλον δεν τον έχουμε βάλει. Κι όμως υπάρχει μια μειοψηφία πόλεων, παγκοσμίως, που όχι μόνο έχει εμπεδώσει τη λογική του smart city, αλλά προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Όπως αναφέρεται σε διεθνή δημοσιεύματα, η Βιέννη κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με τις πιο “έξυπνες” πόλεις του πλανήτη, ακολουθούμενη από τη βρετανική πρωτεύουσα (Λονδίνο) και από την πόλη St. Albert στον Καναδά. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Σιγκαπούρη, ενώ πέμπτο στην ίδια λίστα είναι το Σικάγο. Αυτά είναι τα ευρήματα του δείκτη Smart City Strategy Index, μια ανάλυση 153 πόλεων ανά τον κόσμο, που διεξάγεται ετησίως από την εταιρεία Roland Berger.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο αριθμός των πόλεων με σαφή στρατηγική smart city έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, από 87 σε 153. Ωστόσο, το 90% των πόλεων συνολικά εξακολουθεί να μην διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική smart city. Ακόμα και τότε, η στρατηγική είναι μόνο το πρώτο βήμα – είναι η εφαρμογή που μετράει πραγματικά.

Γνωριμία με μια πόλη “έξυπνη”

Ας δούμε όμως πού έγκειται, σύμφωνα με το δείκτη, η ευφυΐα των πραγματικά “έξυπνων” πόλεων; Οι αναλυτές εξηγούν ότι η αυστριακή πρωτεύουσα, για παράδειγμα, παρέχει στους πολίτες της προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, έχει ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης των ψηφιακών επιδόσεων, ενώ είναι η πρώτη πόλη του γερμανόφωνου κόσμου, που προσφέρει ανοικτά δημόσια δεδομένα. Το Λονδίνο, από την άλλη, παρέχει σε πολίτες και επισκέπτες μια σειρά από καθημερινές ψηφιακές ευκολίες, όπως παγκάκια με δημόσιο wi-fi, αισθητήρες μέτρησης της ποιότητας του αέρα, άφθονα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το St. Albert, τώρα, που αποτελεί και νέα είσοδο στη λίστα, ξεκίνησε πρόσφατα ένα περιεκτικό γενικό σχέδιο smart city, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς δράσης.

Η γνωστή μας Σιγκαπούρη, εφαρμόζει πιλοτικά ένα Εθνικό Σχέδιο Ψηφιακής Ταυτότητας με τη μορφή του συστήματος ελέγχου “SingPass”, ενώ εγκαθιστά “έξυπνο” φωτισμό, αυτόνομες υπηρεσίες μεταφοράς και λύσεις τηλεϊατρικής.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι η ύπαρξη κεντρικών μονάδων λήψης αποφάσεων, όπως είναι ο Οργανισμός Smart City της Βιέννης και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων ομάδων είναι αυτό που χρειάζονται οι πόλεις, για να …ακονίσουν την “εξυπνάδα” τους. Ένα διαφανές νομικό πλαίσιο είναι, επίσης, σημαντικό κλειδί για την επιτυχία.

Αν δούμε το θέμα γεωγραφικά, παρατηρούμε μεν ότι η Ευρώπη, όπου θεωρούμε ότι ανήκει και η Κύπρος και η Βόρεια Αμερική συνεισφέρουν το μεγαλύτερο αριθμό “έξυπνων” πόλεων, οι ασιατικές, όμως, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στη συνολική βαθμολογία, με μέση βαθμολογία 48,2, σε σύγκριση με 41,8 στη Βόρεια Αμερική και 37 στην Ευρώπη.