Οι G7 και η ΕΕ καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσαν σήμερα κοινή καταδικαστική ανακοίνωση για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι G7 αναφέρουν ότι, “ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Πρωθυπουργού Aung San Suu Kyi και του Προέδρου Win Myint, και για τη στόχευση των μέσων ενημέρωσης. Καλούμε τον στρατό να τερματίσει αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσει την εξουσία στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, να απελευθερώσει όλους αυτούς που κρατούνται αδικαιολόγητα και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν σεβαστά και το Κοινοβούλιο πρέπει να συγκαλείται το συντομότερο δυνατό”.

Σημειώνουν ότι “οι περιορισμοί του στρατού στις ροές πληροφοριών είναι βαθιά ανησυχητικοί. Οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης, δεν πρέπει να υπόκεινται σε αντίποινα σε καμία μορφή. Ζητούμε επίσης απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση για να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους”.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 υπενθυμίζουν το ανακοινωθέν του 2019 στο οποίο διατυπώνουν τη δέσμευσή τους “για τη δημοκρατική μετάβαση, την ειρήνη και τη λογοδοσία στη Μιανμάρ για παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Μιανμάρ που θέλει να δει ένα δημοκρατικό μέλλον”, καταλήγουν.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)