Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν την Ευρώπη μετά τη διαρροή φυσικού αερίου

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες» να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους μετά τις διαρροές φυσικού αερίου που έκαναν την εμφάνιση τους στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οι οποίοι μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

“Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για τα αίτια (της διαρροής) και ξέρω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διερευνούν το θέμα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους”, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αυτό απλώς αναδεικνύει τη σημασία των προσπαθειών μας να συνεργαστούμε για να αποκτήσουμε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και επιτάχυνση της πραγματικής ενεργειακής απεξάρτησης μεταβαίνοντας σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η Γερμανία σχεδιάζει να θέσει ως απόθεμα ασφαλείας την πυρηνική ενέργεια που παράγουν δύο από τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της, Isar 2 και Neckarwestheim μέχρι τις 15 Απριλίου του 2023 και θα αποφασίσει φέτος κατά πόσον θα παρατείνει την διάρκεια ζωή τους, ανάλογα και με την κατάσταση της πυρηνικής ενέργειας που υπάρχει στη Γαλλία, ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

«Σήμερα, πρέπει να πω ότι τα δεδομένα από τη Γαλλία υποδηλώνουν ότι στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το απόθεμα», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ