Οι κηδείες…διχάζουν Εκκλησία και Βουλή

Ζητούνται τροποποιήσεις στον Νόμο για τη διενέργεια εράνων, στον περίβολο ναών

Του Μάριου Δημητρίου

Την εισήγηση της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου «να παραμείνει ως έχει», ο Νόμος για τη διενέργεια εράνων και για τις εισφορές σε κηδείες, όπως τροποποιήθηκε από τη Βουλή το 2017, μετέφερε στις 2 Ιουλίου 2018 στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου Εκκλησίας της Κύπρου Ιωάννης (Γιάννος) Χαριλάου, με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ από τη μια και του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών από την άλλη, να μεταφέρουν στη συνεδρία, δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου, για τροποποίηση της…τροποποίησης, λόγω προβλημάτων που όπως υποστηρίζουν, προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας. Τα προβλήματα αυτά, αφορούν κυρίως, περιπτώσεις διεκδίκησης των εισφορών στις κηδείες, στη μνήμη των αποθανόντων, τόσο από την τοπική Εκκλησιαστική Επιτροπή, όσο και από μια ή περισσότερες φιλανθρωπικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα αυτά, παραδέχτηκε και η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, στη συζήτηση της 3ης Απριλίου 2017, τονίζοντας ότι «έκανε τα πράγματα χειρότερα, αντί να τα βελτιώσει», η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, τον Δεκέμβρη 2016, από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Υπενθυμίζεται ακόμα η δήλωση του Γιάννου Χαριλάου, στη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, στις 8 Μαϊου 2017, ότι «η περιουσία της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου του περιβόλου της, ανήκει στην Εκκλησία και αυτό για μας, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Για να κάνει κάποιος εράνους ή άλλες εκδηλώσεις σε αυτό το χώρο, θα πρέπει να παίρνει την άδεια του ιδιοκτήτη, που είναι η Εκκλησία».

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, θέλουν τροποποίηση

«Επιβάλλεται  η τροποποίηση της νομοθεσίας, για να μην γίνονται περιστατικά στα προαύλια των ιερών ναών, που πραγματικά δεν τιμούν κανένα, σύμφωνα με τα παράπονα που λαμβάνουμε», είπε εκ μέρους του ΑΚΕΛ η βουλευτίνα Σκεύη Κουκουμά, στη συνεδρία της 2ας Ιουλίου 2018, στην οποία προήδρευσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, βουλευτίνα του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου. Στην αιτιολογική έκθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι σκοπός της τροποποίησης, μέσω της πρότασης νόμου, «είναι η αναγνώριση του αποκλειστικού δικαιώματος των οικείων του αποθανόντος, να επιλέγουν τον αποδέκτη των εισφορών από την κηδεία, διαβιβάζοντας γραπτώς την επιθυμία τους αυτή, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή». Παρόμοια είναι και η τροποποίηση που υπογράφουν ο Γιώργος Περδίκης για το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και ο Γιώργος Λιλλήκας για τη Συμμαχία Πολιτών, προσθέτοντας στο κείμενο, ότι «η αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή, φροντίζει να υλοποιήσει την επιθυμία των συγγενών του αποθανόντος, χωρίς οποιεσδήποτε επεμβάσεις, όσον αφορά την παραχώρηση των εισφορών».

Μια Εκκλησιαστική Επιτροπή, δύο διαδικασίες

Όπως είπε ο Γιάννος Χαριλάου, στη διάρκεια της συζήτησης, «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τη Βουλή και από την Εκκλησία και καταλήξαμε το 2017 σε μια νομοθεσία, στη βάση απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας ημερομηνίας 8 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με την οποία, η Εκκλησιαστική Επιτροπή, θα μπορεί να επιλέξει μια από δύο διαδικασίες. Η μια διαδικασία, αφορά την ανάληψη ευθύνης είσπραξης των εισφορών από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων συγγενών του αποθανόντος/ούσας. Η άλλη διαδικασία, αφορά την ανάληψη ευθύνης είσπραξης των εισφορών, από τους ίδιους τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς που είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος και οι οποίοι θα υποδειχθούν από τους οικείους συγγενείς του αποθανόντος/ούσας. Αυτές οι δύο διαδικασίες, έγιναν αποδεκτές από πλευράς σας (των βουλευτών) και έχει ψηφιστεί ο σχετικός Νόμος. Εμείς ως Εκκλησία, εφαρμόζουμε την πρόνοια του Νόμου του 2017, με…θρησκευτική ευλάβεια, ότι «για την είσπραξη εισφορών στον περίβολο των ναών στις περιπτώσεις κηδειών, δεν απαιτείται η εξασφάλιση άδειας από την αρμόδια Αρχή Αδειών Κύπρου, στην περίπτωση που οι οικείοι του αποθανόντος, εκφράσουν γραπτώς την επιθυμία τους στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή, καθορίζοντας τον αποδέκτη των εισφορών – με την Εκκλησιαστική Επιτροπή, να έχει υποχρέωση για πλήρη υλοποίηση της επιθυμίας των οικείων του αποθανόντος». Μέσα στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την εφαρμογή του Νόμου, έγιναν εκατοντάδες κηδείες και ήταν πολύ λίγα τα προβλήματα που υπήρξαν. Θεωρούμε ότι η νομοθεσία είναι σωστή και ότι οι διαδικασίες λειτουργούν. Εισήγηση της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου, είναι να παραμείνει ο Νόμος ως έχει, να παραμείνουν οι διαδικασίες ως είναι και προς τούτο, θα ετοιμάσουμε άμεσα, ένα σχετικό έντυπο, με την επιθυμία των οικείων του θανόντος, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο  υφιστάμενος Νόμος».

Η Εκκλησία και η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Σε ένα παλαιότερο περιστατικό, που συνέβη στην κηδεία νεαρού ατόμου στην Ορμήδεια, ενδεικτικό των υφιστάμενων προβλημάτων, με «πρωταγωνιστή» ένα ιερέα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Περδίκης, στη διάρκεια της συζήτησης. «Ο παπάς της εκκλησίας», είπε, «βγήκε έξω από το ναό και έκανε καυγά ενώπιον διακόσιων ατόμων, περιλαμβανομένων πολιτικών προσώπων, όταν η μητέρα του αποθανόντος, που διαχειρίζεται το καταφύγιο ζώων στην Ορμήδεια, ήθελε να στήσει τραπεζάκι, υπέρ του καταφυγίου. Ποιος ιερέας θα δεχτεί να πάει μια φιλοζωϊκή οργάνωση, να μαζέψει λεφτά έξω από εκκλησία, στη διάρκεια μιας κηδείας;». Ακολούθησε σχόλιο του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, ότι «υπάρχουν και παπάδες αμπάλατοι», με τον Γιάννο Χαριλάου να αντιδρά, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτό το επίθετο…κάποιους ιερείς που δεν συνεργάζονται, τους ανακαλούμε σε τάξη». Απαντώντας στη συνέχεια στον Γιώργο Περδίκη, ο Γ. Χαριλάου είπε ότι «πρέπει να ζυγίζονται οι ευαισθησίες της Εκκλησίας και του Κράτους και κατά την άποψή μου, η κηδεία δεν είναι ο κατάλληλος χώρος, για να μαζεύουμε λεφτά, για ένα φιλοζωϊκό ίδρυμα».

Σκεύη Κουκουμά: «Αν σε μια κηδεία, οι συγγενείς του αποθανόντος, ζητήσουν όπως οι εισφορές γίνονται στην Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ποια είναι η στάση της Εκκλησίας;».

Γιάννος Χαριλάου: «Η Εκκλησία λειτουργεί σύμφωνα με κάποιες αρχές,  κανόνες και αξίες. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε οργανισμός δεν εμπίπτει στις αρχές αυτές, δεν θα μπορούσε να είναι εκεί. Η Εκκλησία της Κύπρου, θα πάρει τις αποφάσεις της, στη βάση του αν ο οργανισμός αυτός, ικανοποιεί αυτές τις αρχές.

Σκεύη Κουκουμά: «Εγώ μίλησα για συγκεκριμένο οργανισμό»….

Γιάννος Χαριλάου: «Δεν είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις…η Εκκλησία έχει τις δικές της αρχές, πάνω σε αυτό το θέμα».

Χρίστος Ορφανίδης: «Το θέμα παίρνει μια άλλη διάσταση, έτσι όπως το έθεσε η κυρία Κουκουμά. Εγώ συμφωνώ με όσα είπε ο κύριος Χαριλάου και…συγνώμη για τη φράση, αλλά δεν θα κάνουμε την Εκκλησία, μπουρδέλο!».

Μαριέλλα Αριστείδου: «Δεν γίνονται αποδεκτοί, τέτοιοι χαρακτηρισμοί»…

Αριστερά ο Γιώργος Περδίκης και ο Χρίστος Ορφανίδης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, στις 2 Ιουλίου 2018.

Ο Γιάννος Χαριλάου καταθέτει στη συνεδρία της 2ας Ιουλίου 2018, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής (για άλλη μια φορά), τη θέση της Εκκλησίας στο θέμα των εράνων σε κηδείες.

Φωτό: Από αριστερά Γιώργος Περδίκης, Χρίστος Ορφανίδης, Σκεύη Κουκουμά, Αννίτα Δημητρίου και Μαριέλλα Αριστείδου, στη συζήτηση της 2ας Ιουλίου 2018.