Οι Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι που μίλησαν στην «24»

{loadposition ba_textlink}

H ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes περιελάμβανε και πέντε Κύπριους στην καταγωγή (ή στην ταυτότητα) ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν και άνθρωποι που σε προηγούμενες εκδόσεις της εφημερίδας «24» έδωσαν συνέντευξη.

Η λίστα Forbes

Ο συνιδρυτής της Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, καθώς η περιουσία του έχει φτάσει πλέον τα 79,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον κατάλογο που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes. Ο Γκέιτς κέρδισε από πέρσι άλλα 3,2 δισ. δολάρια, ενώ ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, κατατάσσεται δεύτερος, με περιουσία 77,1 δισεκατομμυρίων.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, μολονότι κέρδισε 14,5 δισ. σε έναν χρόνο, βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολική περιουσία 72,7 δισ. δολαρίων. Ο Μπάφετ εκθρόνισε τον Ισπανό Αμάθιο Ορτέγα, τον ιδρυτή της εταιρείας Zara, που έπεσε στην κατάταξη και είναι πλέον τέταρτος με περιουσία 64,5 δισ. δολαρίων. Πέμπτος παραμένει, όπως και πέρσι, ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της εταιρείας Oracle, με 54,3 δισ. δολάρια.

Η πρώτη γυναίκα στον κατάλογο είναι η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, η κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, που βρίσκεται στη 10η θέση με 40,1 δισ. δολάρια.

Μέσα στην πρώτη 20άδα, στη 16η θέση, βρίσκεται με 33,4 δισ. δολάρια ο 30χρονος ιδρυτής του Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σε όλον τον κόσμο καταγράφονται συνολικά 1.826 δισεκατομμυριούχου, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με το Φορμπς, οι 46 από αυτούς είναι μικρότεροι των 40 ετών ενώ 536 είναι Αμερικανοί, 213 Κινέζοι, 103 Γερμανοί, 90 Ινδοί και 88 Ρώσοι. Η Ευρώπη έχει 482 δισεκατομμυριούχους.

Ο συνολικός πλούτος όλων των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ανέρχεται στα 7 τρισεκατομμύρια 50 δισεκατομμύρια (7.050.000.000.000) δολάρια, από περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια που ήταν πέρσι.

Οι Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι

Πρώτος στη λίστα από τους Κύπριους όσο και αν ακούγεται οξύμωρο δεν είναι Κύπριος. Ο λόγος είναι γιατί πρώτος στην λίστα των Κύπριων τοποθετείται ο Νορβηγός Τζον Φρέντρικσεν. Αφού αρνήθηκε την νορβηγική του υπηκοότητα πήρε την κυπριακή, όπου είναι η έδρα και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του. Στη λίστα του Forbes βρίσκεται στην 120η θέση με περιουσία 10,5 δισ. δολαρίων, ενώ πέρυσι είχε 13,6 δισ. δολάρια και ήταν στην 76η θέση. Τα αδέρφια Χατζηιωάννου είναι πιο κάτω στη λίστα, στον αριθμό 1.118 ο Στέλιος Χατζηιωάννου με 1,7 δισ. δολάρια, στον αριθμό 1.415 ο Πόλυς Χατζηιωάννου με 1,3 δισ. δολάρια, στον αριθμό 1.533 η Κλέλια Χατζηωιάννου με 1,2 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κρις Λαζαρή, που έχει τη βρετανική υπηκοότητα, είναι στην 894η θέση της λίστας με 2,1 δισ. δολάρια περιουσία, κυρίως από κτηματομεσιτικές δραστηριότητες.

Οι δισεκατομμυριούχοι στην «24»

Στέλιος Χατζηιωάννου: «Να φύγουν έξω για κάποια χρόνια οι Κύπριοι»

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «24» και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Μολυβά στις 19/10/2014 επ’ ευκαιρίας του ανοίγματος του «Stelios Philanthropic Foundation» αναφέρθηκε τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά θέματα.

Τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης:

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην «24» ο ιδρυτής και πρόεδρος του easygroup, ο μικρότερος γιος του αείμνηστου μεγαλοπλοιοκτήτη από τον Πεδουλά που έκτισε μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία πρεσβεύοντας την Κύπρο ανά το παγκόσμιο, Λουκά Χατζηιωάννου, ο Σερ Στέλιος που κατοικεί στο Λονδίνο, Μονακό και πολλές άλλες χώρες, παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι η «κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει επειδή η οικονομία είναι κύκλος».

«Μιλούν για επτά χρόνια»

«Σίγουρα όλα θα ανακάμψουν, ο κύκλος είναι. Αν ήξερα δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω, αλλά οι οικονομολόγοι γενικά λένε ότι οι κύκλοι της οικονομίας είναι επτά χρόνια. Αν είναι αλήθεια η όχι, δεν ξέρω αν είναι απόλυτα και ακριβές, αλλά δεν βάζω ψήφο εμπιστοσύνης, απλώς πιστεύω ότι η οικονομία είναι κύκλος, γενικά όλων των χωρών» μας δήλωσε.

«Επενδύσεις σε ακίνητα»

Στην ερώτησή μας εάν σκέπτεται να επενδύσει περαιτέρω στην Κύπρο μας είπε: «Κοίταξε αυτήν τη στιγμή πιστεύω και το κτήριο του Stelios Philantropic Foundation είναι μια μικρή επένδυση σε ακίνητα. Μικρό βεβαία. Εγώ πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν πιο πολλές επενδύσεις σε ακίνητα. Δηλαδή, όταν υπάρχει κρίση οι τιμές των ακίνητων πέφτουν κάτω από το κόστος κατασκευής, οπόταν είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κάποιος σε ακίνητα. Δηλαδή, αν είναι να κτίσεις κάτι, εντάξει πρέπει να πληρώσεις ανθρώπους να δουλέψουν, να πληρώσεις τα υλικά, αυτό δεν το παίρνεις ποτέ κάτω από το κόστος. Αλλά όταν πάρεις κάτι που κάποιος άλλος έκτισε, τώρα είναι καλή ευκαιρία».

Η συμβουλή του

Η συμβουλή του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου για τους Κύπριους νέους πτυχιούχους και μη που είναι άνεργοι, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να εργοδοτηθούν ποτέ στην Κύπρο, ή έχασαν την δουλειά τους, ακόμη και για τους νέους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι ξεκάθαρη: «Κοίταξε, η ανεργία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι πολύ υψηλή στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή. Αν έχεις τη δυνατότητα, να φύγεις έξω για κάποια χρόνια. Εγώ δεν έμεινα στην εκεί που γεννήθηκα (Ελλάδα, Αθήνα). Πιστεύω ότι καμιά φορά πρέπει να ξενιτεύεσαι, να βρεις ένα καλύτερο μέλλον».

Κρις Λαζαρή: «Ευθύνες στην Κυβέρνηση Χριστόφια»

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα 24 στις 28/12/2014 ο δισεκατομμυριούχος συμπατριώτης μας, ευεργέτης, οικογενειάρχης και πάνω από όλα άνθρωπος Χρίστος Λαζαρής, που έφυγε από το χωριό του τη Δορά της Λεμεσού με πέντε λίρες στην τσέπη στα 16 του (τη δεκαετία του ’70 ) εντυπωσίασε με αυτά που είχε να πει.

Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «24» Δήμητρας Μολυβά για το ποια είναι η άποψή του για την κυπριακή οικονομία ανάφερε ότι βλέπει με ικανοποίηση ότι η σημερινή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη εφαρμόζει και ακολουθεί μια σοβαρή υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική η οποία άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς. Συνεχίζοντας είπε ότι «ο λαός της Κύπρου θα πρέπει για μια ακόμη φορά να παλέψει ενωμένος και να συσπειρωθεί γύρω από την κυβέρνηση για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση. Η οικονομία της Κύπρου είναι συγκριτικά μια μικρή οικονομία που μπορεί εύκολο να ανακάμψει. Θα χρειαστούν όμως θυσίες».

Εκποιήσεις

Για τον νόμο για τις εκποιήσεις μας ανάφερε ότι «φανταστήκατε ποτέ αν έλεγα στους τραπεζίτες μου δανείστε με δέκα εκατομμύρια να αγοράσω ένα ακίνητο, αλλά αν στο μέλλον δεν μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο μου δεν θα έχετε το δικαίωμα να μου το εκποιήσετε;. Το δικαίωμα των τραπεζών να μπορούν να εκποιήσουν ενυπόθηκα ακίνητα σε περίπτωση μη αποπληρωμής του σχετικού δανείου είναι βασικός κανόνας των οικονομικών».

Ευθύνες σε Χριστόφια

Για το τι φταίει για την κατάντια της κυπριακής οικονομίας ο κ. Λαζαρή ανάφερε ότι «η ευθύνη είναι ίσως διαχρονική γιατί λίγο- πολύ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέχθηκαν και συντήρησαν ένα σάπιο καθεστώς είτε αυτό λέγεται τραπεζικό σύστημα ή δημόσια υπηρεσία ή ακόμα ημικρατικοί οργανισμοί. Τα θεμέλια έτριζαν από καιρό, αλλά κανείς δεν τα αφουγκράστηκε. Την περισσότερη όμως ευθύνη ίσως φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί όταν το οικονομικό οικοδόμημα της Κύπρου, εμφανώς, άρχισε να καταρρέει αρνήθηκαν να δράσουν έγκαιρα με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική πλέον κατάρρευση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24” στις 7 Μαρτίου 2015. * Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!