Οι Moody’s «καθαρίζουν» το όνομα της Κύπρου

 Δίνουν θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές
•    Τα εύσημα στη νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτικές
•    Υπάρχουν όμως και «σκιές» – Μισθολόγιο και δαπάνες για την υγεία
•    Aξιολογήσεις: Eργαλείο για επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις

Τα εύσημα στην κυπριακή οικονομία έδωσε την περασμένη Παρασκευή η κορυφαία σε τζίρο και επιρροή εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης, πρωτοπόρος στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση ομολόγων. Οι Moody’s, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας από σταθερές σε θετικές δίνουν ένα μήνυμα σε όλους ότι:

Πρώτο, η Κυβέρνηση διαχειρίζεται επιτυχώς τα δημοσιονομικά του κράτους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, η συνετή δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με προοπτικές ισχυρής μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να συνεχιστούν.

Δεύτερο, ο τραπεζικός τομέας με τις μεταρρυθμίσεις και διορθώσεις που έγιναν στηρίζει θετικά το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος.

Τρίτο, το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι περίμεναν οι Moody’s κατά την τελευταία αξιολόγηση αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο του 2023.

βω ψαδςδαςδ

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, «παρόλο που οι οίκοι αμφισβητήθηκαν την τελευταία δεκαετία, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προσφέρουν γενικά ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες, αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζόμενων κράτους, ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό ότι αξιολογούν τα χρεόγραφα που εκδίδουν οι δανειζόμενοι για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι δανειστές το μειονέκτημα της ασύμμετρης πληροφόρησης κατά τον δανεισμό. Πρόκειται για ιδιωτικούς ρυθμιστές διεθνών κεφαλαιαγορών με έντονο και σημαντικό ρόλο αφού οι αξιολογήσεις τους χρησιμοποιούνται από τους ενδιαφερόμενους για να λαμβάνουν επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις».

Να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνοι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις, εκτός από τις πληροφορίες που περιέχουν, σχετίζονται με την προληπτική εποπτεία τραπεζών για τον καθορισμό των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων τους, και την επενδυτική συμπεριφορά ασφαλιστικών ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Μισθολόγιο και δαπάνες υγείας

Πάντως, οι Moody’s ενδιατρίβουν και σε τρία πολύ σημαντικά θέματα, που πέρασαν χωρίς σχολιασμό από τα ΜΜΕ.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατία πρέπει: 

  • Να περιορίσουν την ανάπτυξη του δημόσιου μισθολογίου.
  • Να αντισταθούν σε περαιτέρω αλλαγές στην επιδότηση του κόστους ζωής. 
  • Να περιορίσουν τις πιέσεις δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη.

Όπως υπογραμμίζουν, «οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις δείχνουν ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να αυξηθούν πιο γρήγορα από ό,τι οι κυβερνητικές προσδοκίες και οι πιέσεις που συνδέονται με τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις κυβερνήσεις».

Τράπεζες

Επίσης, ένα σημαντικό σημείο είναι η επισήμανση ότι «η απομόχλευση των κυπριακών τραπεζών συνεχίστηκε».

Όπως εξηγείται «αυτές οι εξελίξεις μειώνουν την πιθανότητα και το μέγεθος των πιθανών κινδύνων που απορρέουν από το τραπεζικό σύστημα στον ισολογισμό του κράτους. Επιπλέον, ένα ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση να υποστηρίξει την κυπριακή οικονομία σε ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων οικονομικής ύφεσης».

πηγή: Brief/ Της Χρύσως Αντωνιάδου