Οι νέες οδηγίες για take away και delivery

Οδηγίες για τήρηση των αναγκαίων μέτρων λειτουργίας και υγιεινής για υποστατικά στα οποία θα γίνεται take away, αλλά και για ό,τι αφορά στην υπηρεσία delivery, έδωσε το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

 Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο υποστατικού.

Εάν ο μηχανισμός εισόδου είναι αυτόματος, τότε το διάλυμα μπορεί να τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά της εισόδου. Εάν κατά την είσοδο στο υποστατικό απαιτείται άνοιγμα της πόρτας με χερούλι, τότε συστήνεται εφαρμογή πλυσίματος των χεριών πριν και μετά την είσοδο με τοποθέτηση διαλυμάτων και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω) της πόρτας του υποστατικού. Τόσο το προσωπικό εργασίας όσο και οι πελάτες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εφαρμόζουν σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό.Εάν είναι εφικτό συστήνεται touchless μηχανισμό όπου και δεν χρειάζεται επαφή με το χέρι κατά την εφαρμογή υγιεινής των χεριών

2. Ο χώρος του υποστατικού να αερίζεται ικανοποιητικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3. Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα: 1. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως τα πόμολα, τα γραφεία και όλων των επίπλων με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99) 2. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99). Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ, Επίσης καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Τέλος αποφυγή συγχρωτισμού μέσα στους κλειστούς χώρους της τουαλέτας 3. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99)

4. Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, 1 άτομο /8 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Σε μικρά υποστατικά, θα εισέρχεται ένας μόνο πελάτης κάθε φορά. Συστήνεται να υπάρχει ειδική πινακίδα που να αναφέρει ότι επιτρέπεται να μπαίνει ΜΟΝΟ ένας πελάτης τη φορά και αυτός κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να εφαρμόζει την υγιεινή των χεριών. Με την είσοδό του ο πελάτης και αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών του με αντισηπτικό διάλυμα με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%, τοποθετεί τη μάσκα του που είναι δική του υποχρέωση να φέρει (και είναι μίας χρήσεως).

5. Όσο είναι δυνατό να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

6. Ο εργαζόμενος που εργάζεται στην αλυσίδα τροφίμων να φοράει ορθά μάσκα με την έναρξη της εργασίας και γάντια. Η μάσκα θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της μάσκας. Η υποχρέωση για επάρκεια μασκών στον εργαζόμενο, βαραίνει τον εργοδότη.

7. Ο υπάλληλος πίσω από το ταμείο να αφήνει πάνω στον πάγκο, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν. Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών. Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία, ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

8. Κατά την πληρωμή σύσταση κατά το δυνατό να γίνεται χρήση των καρτών παρά των χαρτονομισμάτων. Παρόλα αυτά η πληρωμή είναι αποδεκτή με κάθε μέθοδο.

9. Με την έξοδο του πελάτη θα αφαιρείται η μάσκα, θα πετάγεται σε κλειστό κάλαθο και θα ακολουθεί από τον πελάτη, το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται απαραίτητα πριν μπει ο επόμενος πελάτης και θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων.

10. Σε ότι αφορά την υπηρεσία delivery, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα με περιεκτικότητα αλκοόλης >60% πριν την παράδοση του φαγητού και χρήση μάσκας. Όσο είναι δυνατό να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων και όσο λιγότερος χρόνος παράδοσης-παραλαβής. Μετά την οικονομική συναλλαγή ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%. Ο καταναλωτής να αφαιρεί τα πακέτα της παραλαβής, να τα πετάει και πλένει τα χέρια του.