Οι “παγίδες” των αναδιαρθρώσεων


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες σε όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν έχει σημαντικό κόστος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δανειολήπτης μπορεί να βλέπει προσωρινά τη μηνιαία δόση να μειώνεται, αλλά σε λίγο καιρό θα βρεθεί να πληρώνει περισσότερα. Οι πολίτες σήμερα έχουν στο στόμα τους μια λέξη μόνο: «αναδιάρθρωση». Δεν αποκλείεται όμως στο τέλος της ημέρας να πληρώσουμε όλοι μας περισσότερα χρήματα με τη ρύθμιση ενός στεγαστική ή καταναλωτικού δανείου. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Απρίλιος 2014) ο συνολικός δανεισμός στην Κύπρο (εξαιρουμένου του Συνεργατικού τομέα) προς εταιρείες και ιδιώτες ανέρχεται σε 44 δις ευρώ.

Οι παγίδες

Στα στεγαστικά η πλέον δημοφιλής ρύθμιση είναι αυτή της καταβολής μόνο τόκων για ένα διάστημα 12 μηνών. Πρόκειται για μία ρύθμιση που μειώνει κατακόρυφα το ποσό της μηνιαίας δόσης. Όμως ο δανειολήπτης, δεν κερδίζει στο ελάχιστο. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να «ανακουφίζεται» και να πληρώνει χαμηλή δόση, όμως το κεφάλαιο δεν μειώνεται στο ελάχιστο.

Και μόλις τελειώσει η περίοδος της ρύθμισης, τότε θα πρέπει να καταβάλει εκ νέου αυξημένη τοκοχρεωλυτική δόση, στην οποία εκτός από τους τόκους περιλαμβάνεται και αποπληρωμή κεφαλαίου. Δηλαδή αν κάποιος δεχθεί για διάστημα 12 μηνών να πληρώνει μόνο τον τόκο, στην κυριολεξία αυτά τα χρήματα πάνε στον καιάδα, αφού ο ίδιος δεν ωφελείται στο ελάχιστο. Αντίθετα με τον δανειολήπτη, η τράπεζα «κερδίζει», αφού θα εισπράξει δύο φορές τον τόκο για το ίδιο κεφάλαιο.

Χειρότερο από το «δώρο» της καταβολής μόνο των τόκων είναι το «πάγωμα» δόσεων για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 6 ως 12 μήνες. Μπορεί για το συγκεκριμένο διάστημα ο δανειολήπτης να παίρνει κάποιες ανάσες όμως την ίδια ώρα οι τόκοι… «τρέχουν» και θα εισπραχτούν και με το παραπάνω όταν λήξει η περίοδος χάριτος. Αν, δηλαδή, κάποιος δανειολήπτης «παγώσει» για 1 χρόνο το στεγαστικό του δάνειο, το κεφάλαιο θα αυξηθεί ανάλογα με το ποσό των τόκων που θα έπρεπε να καταβληθούν στο διάστημα αυτό. Πιο απλά κάποιος που οφείλει ποσό 100.000 ευρώ από στεγαστικό και η δόση του είναι 700 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 300 ευρώ είναι τόκοι, όταν λήξει η περίοδος χάριτος του 1 έτους, τα 100.000 ευρώ του κεφαλαίου θα έχουν αυξηθεί στις 103.600€.

 

Το «βουνό» των κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμμά, Γενικό Δ/ντη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σύμφωνα με τον νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου- Ιούλιος 2013) ανέρχεται σε 48% για τις εταιρείες και σε 44% για τους ιδιώτες. Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων αξίας 12 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού δανεισμού. Ας δούμε πιο αναλυτικά δυο συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά δάνεια προς εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα και η δεύτερη δάνεια σε ιδιώτες για σκοπούς απόκτησης στέγης για ιδιοκατοίκηση. Για την πρώτη κατηγορία το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 7.2 δις ευρώ των οποίων τα 5 δις ευρώ ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με το νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου).

Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων αξίας 3 δις ευρώ που αντιπροσωπεύει το 43% του συνολικού δανεισμού στον τομέα των κατασκευών. Για τη δεύτερη κατηγορία (δάνεια σε ιδιώτες για σκοπούς απόκτησης στέγης για ιδιοκατοίκηση) το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 5.8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2 δις ευρώ ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με το νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου).

Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων αξίας 1.5 δις ευρώ που αντιπροσωπεύει το 26% του συνολικού δανεισμού στον τομέα της απόκτησης στέγης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

 

Κούρεμα δανείων έχει προτείνει το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ

Υπέρ να υπάρξει κούρεμα των δανείων του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση τάσσεται έκθεση εργασίας που έγινε από το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ πέρσι τον Φεβρουάριο. Η ρύθμιση θα αφορά περιορισμένη ομάδα πληθυσμού και άτομα με μέγιστο εισόδημα 25.000 ευρώ και αποδεδειγμένη μείωση εισοδήματος πάνω από 30% ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και οι ανάπηροι. Η έκθεση έχει τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στον απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης» και τάσσεται υπέρ της «ομαλής αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα».

 

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 17/8/2014.