Οι Πακιστανοί «γαμπροί» και οι Ρουμάνες «νύφες»

Του Μάριου Δημητρίου

Αναφορές σε κύκλωμα με πρωταγωνιστές Κύπριους και αλλοδαπούς, που εισπράττουν μεγάλα χρηματικά ποσά από Πακιστανούς φοιτητές στην Κύπρο, για να διευθετούν εικονικούς γάμους των φοιτητών αυτών με Ρουμάνες και με άλλες γυναίκες υπηκόους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγιναν στις 10 Φεβρουαρίου 2017, στη συνεχιζόμενη δίκη επτά προσώπων (ενός Κύπριου, τριών Ρουμάνων και τριών Πακιστανών), ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με Πρόεδρο την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Έλενα Εφραίμ.

Μια από τις 18 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου.

«Ήθελα να παντρευτώ με Ευρωπαία πολίτη, για να μπορέσω να βρω δουλειά και να διαμένω νόμιμα στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή και εδώ στην Κύπρο έχω ένα φίλο, που έχει ένα άλλο φίλο, από το Πακιστάν, που βοηθά Πακιστανούς να παντρευτούν με Ευρωπαίες», είπε ένας Πακιστανός φοιτητής, ανακρινόμενος από αστυνομικό του ΤΑΕ Λευκωσίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία του αστυνομικού στο Κακουργιοδικείο. «Θέλω να σου πω ότι στο Πακιστάν είναι συνηθισμένο κάποιο άτομο να κανονίζει γάμους και να πληρώνεται και εγώ ήθελα να παντρευτώ, επειδή ήθελα να βρω γυναίκα, για να μπορώ να δουλέψω και δεν ήξερα ότι είναι παράνομο», είπε στον αστυνομικό δεύτερος Πακιστανός.

Μικρό ιστορικό της δίκης

Να υπενθυμίσουμε, ότι για τον κατηγορούμενο δικηγόρο Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον κατηγορούμενο Ρουμάνο γαμπρό του Samuel Scripcariouc, o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για την κατηγορούμενη Ρουμάνα Elena Duca (η οποία μεταφέρθηκε στην Κύπρο για τη δίκη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και είναι υπόδικη στις Κεντρικές Φυλακές) ο δικηγόρος Ανδρέας Καρεκλάς, για την κατηγορούμενη Ρουμάνα Christina Iordaeche και για τους δύο κατηγορούμενους Πακιστανούς φοιτητές ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας και για τον τρίτο κατηγορούμενο Πακιστανό αιτητή ασύλου, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος.

Η δίκη άρχισε στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, με την παρουσία της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας, της 26χρονης Ρουμάνας, Alexandra Raluca Oprea, που διάβασε καταθέσεις της στην Αστυνομία, όπου κατάγγειλε παραπλάνηση και καταναγκαστικό εγκλεισμό της ίδιας και δύο άλλων κοπέλων από τη Ρουμανία, από κάποιους από τους κατηγορούμενους, σε διαμερίσματα στη Λευκωσία, με σκοπό να τις παντρέψουν με Πακιστανούς, παρά τη θέλησή τους. Η δίκη συνεχίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017, με τις καταθέσεις τριών γυναικών αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας – των Κάλιας Κουσουλίδου και Νατάσας Αναστασιάδου του ΤΑΕ Λευκωσίας και της Κατερίνας Χείλη του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων.

Χιλιάδες ευρώ για μια Ευρωπαία…

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο αστυνομικός Κυριάκος Θεοδώρου του ΤΑΕ Λευκωσίας που διάβασε κατάθεσή του ημ. 29 Μαρτίου 2016, όπως και τα τρία Ημερολόγια Ενεργείας, που ετοίμασε στις 21 Μαρτίου 2016, ανακρίνοντας προφορικά, στην αγγλική γλώσσα, στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας, διαδοχικά τρεις Πακιστανούς – τον 27χρονο Waqar Ahmad, τον επίσης 27χρονο Aslam Zohaib, με τη βοήθεια του διερμηνέα Umair Ziad και τον 33χρονο Asfand Yar, με τη βοήθεια του ίδιου διερμηνέα. (Διαπιστώθηκε ότι οι δύο πρώτοι, διέμεναν παράνομα στην Κύπρο, «κατόπιν σημειώματος Λειτουργού Μετανάστευσης», όπως ανέφερε ο αστυνομικός). Σύμφωνα με το πρώτο Ημερολόγιο Ενεργείας του Κ. Θεοδώρου, όπως το ανέγνωσε ο ίδιος στο Δικαστήριο, ο πρώτος Πακιστανός Waqar Ahmad, είπε μεταξύ άλλων ότι ήρθε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2015 για να σπουδάσει μάγειρας στο Internapa College και ότι «έδωσε 5 χιλιάδες ευρώ σε δύο Ινδούς, για να του εξασφαλίσουν κοπέλα από ευρωπαϊκή χώρα». Είπε ότι σταμάτησε τις σπουδές του όταν παντρεύτηκε την Βουλγάρα Katya Panteva, «για να εξασφαλίσει άδεια εισόδου για την Ιταλία όπου βρίσκονται οι υπόλοιποι συγγενείς του». Ισχυρίσθηκε ότι λίγες μέρες μετά τον γάμο, η κοπέλα επέστρεψε στη Βουλγαρία, ενώ ο ίδιος τους τελευταίους δύο μήνες συγκατοικεί με τους άλλους Πακιστανούς που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αχιλλέως στη Λευκωσία. Είπε ότι «οι τρεις Ρουμάνες που εντοπίστηκαν σήμερα στο διαμέρισμα, ήρθαν πριν δύο μέρες μαζί με τον συγκάτοικό του Muhammad Talha Farooq για να παντρευτούν με άλλους Πακιστανούς, τους οποίους ο ίδιος δεν γνωρίζει. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι Ρουμάνες ήταν κλειδωμένες ή περιορισμένες».

«Έχει ακουστά αυτό τον δικηγόρο»

Ο δεύτερος Πακιστανός Aslam Zohaib, ανέφερε στον αστυνομικό Κυριάκο Θεοδώρου ότι ήρθε στην Κύπρο πριν 18-19 μήνες και αφού αρχικά διέμενε στα κατεχόμενα, ήρθε στις ελεύθερες περιοχές και ζήτησε πολιτικό άσυλο, γιατί όπως ισχυρίστηκε, κινδύνευε στη χώρα του. Είπε ότι «γνωρίστηκε μέσω του Facebook με τη Βουλγάρα Lozastemnowa Yardanova, που ήρθε στην Κύπρο, αφού πλήρωσε ο ίδιος το εισιτήριό της και την παντρεύτηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας τον Μάϊο 2015. Τον Οκτώβρη 2015, αυτή έφυγε στη Βουλγαρία για να γεννήσει παιδί που είχε αποκτήσει με άλλον άντρα και δεν επέστρεψε στην Κύπρο». Είπε ότι ο ίδιος διαμένει στην Αγλαντζιά και ότι «σήμερα πήγε στο διαμέρισμα όπου εντοπίστηκε από την Αστυνομία γιατί εκεί μένουν κάποιοι φίλοι του». Ανέφερε ότι τις τρεις κοπέλες από τη Ρουμανία που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα αυτό, «τις είδε για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου 2016 και ότι ο ομοεθνής του με το όνομα Shueb, του είπε ότι τόσο αυτός, όσο και ο Muhammad Talha Farooq, «πλήρωσαν αρχικά από 500 ευρώ για να τις παντρευτούν, με σκοπό την εξασφάλιση άδειας εισόδου σε ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε ότι «μετά τον γάμο, θα πλήρωναν από 1500 ευρώ σε κάποιον Hamed, επίσης από το Πακιστάν». Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν γνωρίζει καμιά Ρουμάνα με το όνομα Elena Duca, ούτε άλλη Ρουμάνα. Σε ερώτηση αν γνωρίζει κάποιο δικηγόρο με το όνομα Κρις, είπε ότι «έχει ακουστά αυτό τον δικηγόρο, γιατί βοήθησε αρκετούς Πακιστανούς να παντρευτούν με Ευρωπαίες κοπέλες, αλλά δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κανέναν με το όνομα Samuel».

«Δεν γνωρίζει για εικονικούς γάμους»

Ο τρίτος Πακιστανός Asfand Yar, ανέφερε στον αστυνομικό Κυριάκο Θεοδώρου ότι ήρθε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2016 ως φοιτητής στο Americanos College και ότι πριν μια βδομάδα περίπου, εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα στο οποίο εντοπίσθηκε από την Αστυνομία. Είπε ότι οι τρεις Ρουμάνες που εντοπίσθηκαν στο διαμέρισμα, ήρθαν εκεί στις 19 Μαρτίου 2016 και ότι αυτές, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο. Είπε ότι είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι και δεν παρατήρησε οτιδήποτε ύποπτο, ενώ αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε για εικονικούς γάμους ομοεθνών του. Ερωτηθείς σχετικά με ύποπτα ονόματα που σχετίζονται με την παρούσα υπόθεση, δήλωσε άγνοια».

eikonikoi gamoi me ti sesoula

Μια «παρανόμως ληφθείσα» μαρτυρία»

Ο δικηγόρος του έβδομου κατηγορούμενου Κρις Χριστοδουλίδη, Χρίστος Χριστοδούλου, εξέφρασε στο Δικαστήριο, τη θέση ότι τα Ημερολόγια Ενεργείας του Κ. Θεοδώρου είναι μια «παρανόμως ληφθείσα» μαρτυρία», γιατί όπως είπε, «δεν ακολουθήθηκε ο σωστός τρόπος λήψης της μαρτυρίας». Υπέβαλε στον αστυνομικό, ότι «η όλη διαδικασία δεν έχει εχέγγυα προς κανόνες λήψης καταθέσεως» και υποστήριξε ότι σε κάποια από τα Ημερολόγια Ενεργείας, «γίνεται αναφορά στον πελάτη του, από άτομα που δεν θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο και άρα πρόκειται για μια εξ ακοής μαρτυρία, στον αέρα». Ισχυρίσθηκε επίσης ότι «με τον τρόπο που λήφθηκαν αυτές οι καταθέσεις», δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, «ώστε να τύχουν αντεξέτασης από την υπεράσπιση».

Ο αστυνομικός Κ. Θεοδώρου, αντεξετάστηκε επίσης από τους δικηγόρους Ευάγγελο Χειμώνα, Χρίστο Ιάσονος και Ανδρέα Καρεκλά. Ο τελευταίος, υπέβαλε στον Κ. Θεοδώρου, ότι δεν επέστησε την προσοχή στο νόμο, των ανακρινόμενων Πακιστανών και ότι αν το είχε κάνει, «δεν θα άνοιγαν το στόμα τους». Είπε ότι «απέσπασε με δόλιο τρόπο», ό,τι του είπαν οι τρεις Πακιστανοί και ότι «δεν αποτελούν γνήσιες ενέργειες» ενός αστυνομικού. Ο Κ. Θεοδώρου απάντησε ότι «τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για προφορική ανάκριση των Πακιστανών, για να ξεκαθαρίσει σε εκείνο το στάδιο ο ρόλος τους στην παρούσα υπόθεση και κατά πόσο η Αστυνομία θα προχωρούσε σε προσωποκράτησή τους ή όχι».

«Ο φίλος θα μου έβρισκε γυναίκα»

Δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, ήταν ο αστυνομικός Λάμπρος Χατζηπαύλου, επίσης του ΤΑΕ Λευκωσίας που διάβασε την κατάθεσή του της 21ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, εκείνη τη μέρα ανέκρινε προφορικά με τη βοήθεια διερμηνέα, δύο Πακιστανούς, τον Muhammad Talha Farooq και ακολούθως, τον Shoaib Aflaz. Ο αστυνομικός ανέγνωσε επίσης τα δύο Ημερολόγια Ενεργείας, γραμμένα στα αγγλικά και μεταφρασμένα στα ελληνικά, που ετοίμασε για την προφορική ανάκριση των προσώπων αυτών. Σύμφωνα με το πρώτο Ημερολόγιο, ο Farooq του είπε μεταξύ άλλων ότι ήρθε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2016 για να σπουδάσει διοίκηση ξενοδοχείων στο Americanos College και ότι «με τον φίλο του Naddem, πήγε και συγκατοίκησε σε διαμέρισμα στην οδό Τομπάζη στη Λευκωσία, με δύο άλλους Πακιστανούς, τον Adeel και τον Zuber». Είπε ότι «ο Adeel, του ανέφερε ότι έχει ένα φίλο τον Zohaib, που μπορεί να μου κανονίσει να παντρευτώ στην Κύπρο και να δουλέψω για να καλύπτω τα έξοδα των σπουδών μου και ότι η διαδικασία, είναι να φέρω χαρτί ελευθερίας από το Πακιστάν και ότι θα μου έβρισκε γυναίκα». Πρόσθεσε ότι «του έστειλε η οικογένειά του το χαρτί μέσω DHL και στη συνέχεια έδωσε 1000 ευρώ στον Adeel και το χαρτί στον Zohaib». Είπε ότι στις 19 Μαρτίου 2016, «πήγε με τον Adeel, πεζοί, σε ένα διαμέρισμα στη Λευκωσία, όπου τους περίμενε ο Zohaib, που του είπε να τον ακολουθήσει στο υπνοδωμάτιο για να γνωρίσει την κοπέλα. Σε αυτό ήταν 4 κοπέλες και ο Zohaib τον σύστησε στην Adina, στην οποία είπε ότι είμαι ο άνθρωπος για το γάμο. Φύγαμε από εκεί και πήγα σπίτι. Την επόμενη μέρα κανονίσαμε εγώ με τον φίλο μου Nadeem και τον επίσης Πακιστανό Shuab που ήθελε και αυτός να παντρευτεί, και πήγαμε στα McDonalds με τις κοπέλες από τη Ρουμανία. Σήμερα το πρωί πήγα στο κολέγιο και το μεσημέρι πήγα στο διαμέρισμα να δω το Zohaib και να πάρω πίσω τα έγγραφα μου, γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν θα παντρευτώ εκείνη την κοπέλα και ήρθε η Αστυνομία. Θέλω να σου πω ότι στο Πακιστάν είναι συνηθισμένο κάποιο άτομο να κανονίζει γάμους και να πληρώνεται. Ήθελα να παντρευτώ επειδή ήθελα να βρω γυναίκα για να μπορώ να δουλέψω και δεν ήξερα ότι είναι παράνομο».

«Αντί φοιτητής, παντρεμένος με Ευρωπαία»

Σύμφωνα με το δεύτερο Ημερολόγιο του αστυνομικού Λ. Χατζηπαύλου, ο Shoaib Aflaz, του είπε μεταξύ άλλων ότι ήρθε στην Κύπρο πριν 8 μήνες περίπου, ότι σπουδάζει διοίκηση ξενοδοχείων στο Americanos College και ότι διαμένει στη λεωφόρο Λάρνακος στη Λευκωσία. Πρόσθεσε τα εξής: «Ως φοιτητής στην Κύπρο, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσω και να πληρώνω τα έξοδα σπουδών και διαμονής μου, χωρίς να δουλεύω. Έτσι ήθελα ν’ αλλάξω το καθεστώς μου από φοιτητής, σε παντρεμένο με Ευρωπαία πολίτη, για να μπορέσω να βρω δουλειά και να διαμένω νόμιμα στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή. Εδώ στην Κύπρο έχω ένα φίλο, που έχει ένα άλλο φίλο, με το όνομα Zohir, από το Πακιστάν, που βοηθά Πακιστανούς να παντρευτούν με Ευρωπαίες. Ο Zohir, μου είπε ότι το να παντρευτώ με Ευρωπαία θα μου στοιχίσει 2000-2.500 ευρώ και ότι μπορεί να το διευθετήσει ο ίδιος γιατί έχει διασυνδέσεις ».

Του άρεσε η Elena Patrascu

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Shoaib Aflaz στον αστυνομικό Λ. Χατζηπαύλου, ο Πακιστανός συνάντησε λίγες μέρες προηγουμένως τον συμπατριώτη του Zohir «και του έδωσε 1000 ευρώ για το γάμο και 200 ευρώ για το αεροπορικό εισιτήριο της Ρουμάνας που θα ερχόταν στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό, την περασμένη Παρασκευή γύρω στις 1600, πήγα στο σπίτι του Zohir κοντά στον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ και γνώρισα τρεις Ρουμάνες. Μου άρεσε μια από αυτές, το όνομα της είναι Elena, είναι όμορφη και τη διάλεξα για να την παντρευτώ. Από την πρώτη συνάντηση, ανταλλάξαμε τηλέφωνα και συνομιλούσαμε και την επόμενη μέρα το Σάββατο περάσαμε τη μέρα στο σπίτι συζητώντας και περνώντας καλά με τις κοπέλες. Την ίδια μέρα έκανα πρόταση στην Elena για να με παντρευτεί και τη γνώρισα μέσω Facebook στην οικογένειά μου. Δέχτηκε να με παντρευτεί και κοιμήθηκα ξανά στο διαμέρισμα σε διαφορετικό δωμάτιο. Την επόμενη μέρα Κυριακή, εγώ, ο Farooq, ένας φίλος του και οι τρεις Ρουμάνες, πήγαμε βόλτα στη Λήδρας και περάσαμε καλά. Πήγαμε στα Macdonalds και φάγαμε και επίσης στο σουπερμάρκετ Mass, όπου οι Ρουμάνες ψώνισαν κάποια πράγματα για φαγητό. Εγώ και ο Farooq πληρώσαμε τα έξοδα του Macdonalds και του σουπερμάρκετ και μετά πήγαμε πίσω στο σπίτι και στις 7 έφυγα πίσω στο σπίτι μου για να μαζέψω τα έγγραφα που θα χρειαζόμουν για το γάμο. Τη Δευτέρα το πρωί στις 10, πήγα στο σπίτι του Zohir για να πάμε μαζί στο Δημαρχείο της Λευκωσίας και γύρω στις 11 ήρθε η Αστυνομία στο σπίτι και μας μετέφερε στα γραφεία της. Επίσης θέλω να σου πω ότι δεν συνάντησα κανένα δικηγόρο, αλλά άκουσα από το Zohir και κάποιους άλλους φίλους μου, ότι ο Άγγελος και ο Κρις, είναι οι δικηγόροι που οργανώνουν τους γάμους για τους ξένους. Στο σπίτι αυτό, εκτός από τον Zohir και τις τρεις Ρουμάνες, έμεναν επίσης ο Wakar, ο Akil και δύο ακόμα άτομα, τα οποία δεν γνωρίζω».

Στο μικροσκόπιο…η γνώση της αγγλικής

Ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος, αντεξετάζοντας τον αστυνομικό Λάμπρο Χατζηπαύλου, τον ρώτησε «αν σπούδασε αγγλικά και πώς τα γνωρίζει», εφόσον πήρε τις προφορικές συνεντεύξεις των Ημερολογίων Ενεργείας, στα αγγλικά. Ο αστυνομικός, του απάντησε ότι τα έμαθε «σε ιδιωτικό φροντιστήριο στην Κύπρο». Στη συνέχεια ο δικηγόρος Ανδρέας Καρεκλάς, υπέβαλε στον Λ. Χατζηπαύλου, ότι «σύμφωνα με το νόμο περί Δημόσιας Υπηρεσίας, πρέπει να δώσει ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας κάποιες εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η καλή γνώση της αγγλικής. Το κατέχετε αυτό το ελάχιστο δίπλωμα που παραχωρεί το Υπουργείο Παιδείας σε όσους περάσουν τις εξετάσεις;» ρώτησε. Ο μάρτυρας απάντησε ότι «δεν κατέχει το συγκεκριμένο δίπλωμα».

Παίρνοντας το λόγο ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του Πακιστανού φοιτητή Shoaib Aflaz, στο δεύτερο Ημερολόγιο Ενεργείας του αστυνομικού Λ. Χατζηπαύλου, ότι «άκουσα από το Zohir και κάποιους άλλους φίλους μου, ότι ο Άγγελος και ο Κρις, είναι οι δικηγόροι που οργανώνουν τους γάμους για τους ξένους». Ο δικηγόρος, του υπέβαλε ότι «η λήψη αυτών των Ημερολογίων Ενέργειας, είναι παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία», με τον αστυνομικό να απορρίπτει την υποβολή και να απαντά ότι η μαρτυρία αυτή, λήφθηκε με νόμιμο τρόπο.

Αναγνωριστική παράταξη για τη Duca

Στη δικάσιμο της 10ης Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάστηκε επίσης ως μάρτυρας κατηγορίας, η αστυνομικός Αντριανή Λουκά, του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων, που είπε ότι «στις 12 Ιουλίου 2016 με τη βοήθεια διερμηνέως, λήφθηκε γραπτή συγκατάθεση για τη διεξαγωγή αναγνωριστικής παράταξης, από την Elena Duca, αφού της εξηγήθηκαν τα δικαιώματά της και της επιστήθηκε η προσοχή της στο νόμο. Την ίδια μέρα στην παρουσία μου και στην παρουσία της Υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν, του αστυνομικού Διονύσιου Διονυσίου, δύο γυναικών διερμηνέων της ρουμάνικης γλώσσας, η Elena Patrascu, είδε και αναγνώρισε την Elena Duca ως το άτομο που την έφερε στην Κύπρο και σχετίζεται με την υπόθεση που κατήγγειλε στην Αστυνομία. Εγώ με τη βοήθεια της διερμηνέως, της ζήτησα και ανάφερε το όνομά της και της επιστήθηκε η προσοχή της στο νόμο». Η αστυνομικός Α. Λουκά πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα στο γραφείο του ΓΚΕΠ, στην παρουσία της και στην παρουσία των προαναφερομένων, διαδοχικά η Adina Florentina Neascu και η Alexandra Raluca Oprea, είδαν και αναγνώρισαν την Elena Duca, «ως το άτομο που τις έφερε στην Κύπρο και σχετίζεται με την υπόθεση που οι κοπέλες κατήγγειλαν στην Αστυνομία».
Πρόσθεσε η αστυνομικός Α. Λουκά, ότι την ίδια μέρα με τη βοήθεια διερμηνέως, πήρε καταθέσεις διαδοχικά από τις Ρουμάνες Elena Patrascu, Adina Neascu και Alexandra Oprea, που καταγράφηκαν από τη διερμηνέα στη μητρική τους γλώσσα, μεταφράστηκαν από τη διερμηνέα στα ελληνικά και καταγράφηκαν από την αστυνομικό Α. Λουκά, στα ελληνικά.

Φωτό: Οι δύο από τους πέντε δικηγόρους των κατηγορουμένων, Χρίστος Ιάσονος (αριστερά) και Ροβέρτος Βραχίμης, στο διάλειμμα μιας από τις δικασίμους της υπόθεσης εικονικών γάμων, στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.