Οι πρωτοετείς κράτησαν θέσεις στην Κύπρο

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκε και φέτος η διαδικασία κράτηση/αποδοχής θέσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ, από τους υποψήφιους που εξασφάλισαν θέσεις στα διάφορα τμήμα σπουδών τους, μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Κι αυτό, ανεξαρτήτως του τι τελικά θα πράξουν οι υποψήφιοι όταν ανακοινωθούν περίπου σε ένα μήνα, τα αποτελέσματα για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δόθηκαν μέσω της πρώτης κατανομής – όπως αυτή προέκυψε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2023 – 1.689 θέσεις. Ήδη, 1.496 επιτυχόντες προχώρησαν στην κράτηση της θέσης τους, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαο Μενελάου, καθώς για λίγες ακόμη μέρες μπορούν να κρατήσουν θέσεις οι στρατιώτες που κατετάγησαν τώρα στην Εθνική Φρουρά.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή θέσεων έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση 1.106 υποψήφιοι, ενώ άλλοι 173 διεκδικούν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των Ειδικών Κριτηρίων. Σημειώνεται ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της δεύτερης κατανομής λίγες μέρες μετά που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, οπόταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τις ροές φοιτητών που τελικά θα επιλέξουν αυτά για τις σπουδές τους και θα αφήσουν τις θέσεις τους εδώ.

Κατά την ίδια διαδικασία στο ΤΕΠΑΚ, τις θέσεις τους κράτησαν 825 επιτυχόντες (οι θέσεις που δόθηκαν είναι 1.185). Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλης Πρωτοπαπάς, το ΤΕΠΑΚ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δεν θα περιμένει τις εγγραφές στα μαθήματα τον Σεπτέμβρη για να ανακοινώσει τις κενές του θέσεις. Η δεύτερη του κατανομή θα ανακοινωθεί περίπου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Ερωτηθείς σχετικά με το στεγαστικό θέμα, το οποίο ως γνωστό δυσκολεύει πολύ τους φοιτητές κυρίως στη Λεμεσό, ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για εξασφάλιση δωματίου στις εστίες ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και υπάρχει μεγάλη πίεση όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Για 280 δωμάτια υπεβλήθηκαν περίπου 600 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι πέραν των 280 φοιτητών που θα ικανοποιηθούν στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στις εστίες, περίπου άλλοι 300 που έχουν μοριοδοτηθεί θα λαμβάνουν επίδομα ύψους €250 μηνιαίως για τη διαμονή τους σε διαμερίσματα που θα εξεύρουν.

πηγή: Philenews