Ο κανιβαλισμός στη φύση: 7 είδη που τρώνε …το είδος τους


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονταιω στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


1. Καρχαρίες-τίγρεις

Ο κανιβαλισμός δεν είναι κάτι το άγνωστο στο ζωικό βασίλειο και εμφανίζεται συχνά με έναν βάναυσα ανελέητο τρόπο. Ένα από τα πιο αιμοδιψή παραδείγματα είναι ο καρχαρίας-τίγρης, του οποίου τα έμβρυα τρώνε τα αδερφάκια τους ενώ βρίσκονται ακόμα μέσα στη μητέρα τους! Οι επιστήμονες θεωρούν πως η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να ενδυναμωθούν μονάχα δύο μικροί καρχαρίες, προκειμένου να είναι δυσκολότερο για άλλα αρπακτικά να τα σκοτώσουν όταν γεννηθούν.

Ωστόσο, νέες μελέτες δείχνουν πως οι δύο τελικοί νικητές μάλλον ενεργούν από κοινού. Φαίνεται πως η μητέρα τους μπορεί να συλλάβει παιδιά κι από άλλους καρχαρίες – και τα νεογέννητα που βγαίνουν νικητές από την… ενδομήτρια μάχη είναι αδέρφια από τον ίδιο πατέρα. Επομένως, τα υπόλοιπα ετεροθαλή αδελφάκια τους καταλήγουν… γεύμα. Αυτό θα πει αδερφική αγάπη, σωστά;

2. Πολικές αρκούδες

Αν και δε συμβαίνει πολύ συχνά, οι πολικές αρκούδες έχουν θεαθεί να τρώνε τα παιδιά τους. Το 2011, για παράδειγμα, η φωτογράφος Jenny Ross φωτογράφισε μια ενήλικη αρκούδα να κατασπαράζει το πτώμα ενός πολύ μικρότερου νεαρού. Κάποιοι κλιματολόγοι πιστεύουν πως το λιώσιμο των πάγων εμποδίζει τις αρκούδες από το κυνήγι του αγαπημένου τους φαγητού (φώκιες) και άρα αποτελεί την αιτία για τον κανιβαλισμό τους. Ωστόσο, το 2008 στο ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία, μια πολική αρκούδα παρατηρήθηκε να σκοτώνει και να τρώει ένα από τα παιδιά της.

3. Αράχνες

Νομίζετε πως τα ραντεβουδάκια είναι δύσκολα; Πάλι καλά που δεν είστε αραχνοειδές. Ξέρουμε ότι, οι θηλυκές αράχνες από έναν μεγάλο αριθμό ειδών, από τη διάσημη μαύρη χήρα μέχρι την μεγάλη αράχνη-λύκο, σκοτώνουν και τρώνε τα –μικρότερα- αρσενικά μετά το ζευγάρωμα. Πολλές εξηγήσεις έχουν προταθεί, όπως η βελτίωση του είδους, ανταγωνισμός και εσωτερικά σχέδια σεξουαλικής επιλογής. Πιθανότερο όμως, είναι επειδή οι μητέρες αράχνες λιμοκτονούν και τα μικρόσωμα αρσενικά είναι το πλησιέστερο διαθέσιμο πλάσμα!

4. Χάμστερ

Ναι, είναι χαριτωμένα και αξιαγάπητα, αλλά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η κατανάλωση του νεογέννητου από τη μαμά του. Σύμφωνα με διάφορες ιστοσελίδες εκτροφής χάμστερ, ίσως η αιτία είναι η ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη καθώς η μητέρα θηλάζει, όπως και η ανθρώπινη μυρωδιά που μένει πάνω στα μικρά που μπερδεύει τη μητέρα και την κάνει να νομίζει πως τα παιδιά είναι… το πρωινό. Για να αποφύγετε τη μεταμόρφωση του χάμστερ σας σε… Μήδεια, ταΐζετέ το καλά και μην αγγίζετε τα νεογέννητα με γυμνά χέρια.

5. Παρασιτικές σφίγγες

Μη διαβάσετε αυτήν την παράγραφο αν τρώτε: Το είδος σφίγγας Copidosoma floridanum, ακολουθεί μια αηδιαστική μέθοδο αναπαραγωγής. Για να αναπαραχθεί, μια ενήλικη σφίγγα θα ψάξει να βρει μια ανυποψίαστη κάμπια, θα την παραλύσει με το κεντρί της και θα «φυτέψει» ένα αρσενικό και ένα θηλυκό αυγό μέσα στο ζωντανό σώμα της. Από τη στιγμή που θα μπουν, τα αυγά ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται, ώσπου η (ακόμα ζώσα) κάμπια γεμίσει από προνύμφες. Μυστηριωδώς, περίπου 50 από τα θηλυκά που θα γεννηθούν έχουν τεράστια σαγόνια και τους λείπουν τα γεννητικά όργανα. Ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξής τους; Να φάνε όσο περισσότερους αδερφούς τους μπορούν, μιας και ελάχιστα αρσενικά απαιτούνται για να γονιμοποιήσουν τις αδερφές τους. Φύση!

6. Κοτόπουλα

Οι κότες κάποιες φορές τρώνε τα ίδια τους τα αυγά, ειδικά αν υποφέρουν από έλλειψη ασβεστίου, που οδηγεί σε λεπτά τσόφλια. Οι εκτροφείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το φαινόμενο αυτό, τοποθετώντας ψεύτικα αυγά που δεν τρώγονται, όπως μπάλες του γκολφ.

7. Σαλαμάνδρες-τίγρεις

Αυτά τα αμφίβια που ζουν στη Βόρεια Αμερική έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, επειδή αναπτύσσονται διαφορετικά. Οι προνύμφες τους είναι δύο μορφών: Η μικρότερη ποικιλία τρώει υδρόβια ασπόνδυλα, ενώ οι μεγαλύτερες “κανιβαλικές προνύμφες” τρώνε, όπως καταλαβαίνετε, τα μη-κανιβαλικά αδέρφια τους. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικά σε περιοχές όπου ο πληθυσμός σαλαμάνδρας είναι μεγάλος. Μάλλον το σκεπτικό τους είναι: “αφού ήδη υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το φαγητό, γιατί να μην εξελιχθούμε ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτόν;”

Πηγή: news.gr