Οκτώ παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη

Κάστρα που νομίζεις ότι έχουν βγει από παραμύθι, σε μαγικές τοποθεσίες μπορεί να συναντήσει κανείς σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Όλοι μας έχουμε φανταστεί σαν παιδιά να ζούμε μέσα σε ένα κάστρο με πολλά δωμάτια, κήπους και δράκους που φυλάνε την είσοδο. Θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο που έχει μείνει απλά στη φαντασία των παιδικών χρόνων. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι τέτοια κάστρα υπάρχουν και στην πραγματικότητα και όχι μόνο μέσα στα παιδικά μας όνειρα;

Σας παρουσιάζουμε τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης, που βρίσκονται σε τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Neuschwanstein Castle, Βαυαρία, Γερμανια

Πολύ πριν δημιουργηθεί το κάστρο της Ωραίας κοιμωμένης στην Disneyland, το Neuschwanstein ήταν ένα καταφύγιο για το βασιλιά της Γερμανίας Λούντβιχ Β’ της Βαυαρίας, ο οποίος ξόδεψε πολλά λεφτά της περιουσίας του για να οικοδομήσει κάστρα. Είναι ένα πολύ δημοφιλές κάστρο που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Μόνο 14 από τα 200 δωμάτια του κάστρου είναι τελειωμένα και διακοσμούνται με  φύλλα χρυσού, περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τοιχογραφίες που αποκαλύπτουν την εμμονή ενός τρελού βασιλιά με τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τις όπερες του συνθέτη Richard Wagner.

 

Bran Castle, Ρουμανία

Ο μύθος λέει ότι σε αυτό το κάστρο που περιβάλλεται σχεδόν πάντα από ένα πέπλο ομίχλης, έμενε ο Δράκουλας του συγγραφέα Bram Stoker. Ωστόσο, ο συγγραφέας ποτέ δεν επισκέφτηκε αυτό το φρούριο, που είναι γνωστό και ως κάστρο του Κόμη Δράκουλα και βρίσκεται στα βουνά της Τρανσυλβανίας.

 

Chambord Castle, Γαλλία

Το κάστρο Chambord είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Γαλλίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του γαλλικού μεγαλείου της Αναγέννησης. Χτίστηκε από  τον Francis I, το 1519 ως κυνηγετικό καταφύγιο για την βασιλική οικογένεια. Έχει 100 δωμάτια ανοιχτά στο κοινό και δεκάδες σκάλες, συμπεριλαμβανομένης μιας διπλής έλικας που φημολογείται ότι έχει σχεδιαστεί από τον Leonardo da Vinci.

Chambord Chateau Chambord

Moszna Castle, Πολωνία

Η πρώην κατοικία της οικογένειας Tiele-Winckler σχεδιάστηκε αρχικά σε μπαρόκ στιλ τον 17ο αιώνα, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν έδρα του Σοβιετικού Στρατού, αλλά σήμερα τα εκθέματα τέχνης και οι συναυλίες μουσικής δωματίου μαγεύουν τους επισκέπτες στο κάστρο των 365 δωματίων στην Πολωνία και το γύρω πάρκο είναι δημοφιλές στις οικογένειες για πικνίκ.

 

Leeds Castle, Βρετανία

Βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη και είναι το πιο κοντινό σε ότι πιστεύουμε μέχρι σήμερα ως κάστρο του παραμυθού.  Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Α’ και έχει λειτουργήσει ως βασιλική κατοικία για το μεγαλύτερο μέρος της 900χρονης ιστορίας του. Άνοιξε για τους επισκέπτες το 1974 και φιλοξενεί πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, ενώ διαθέτει τρία εστιατόρια και ένα μεγάλο λαβύρινθο.

Prague Castle, Πράγα

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πράγας κι όχι άδικα, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο μεσαιωνικό σύμπλεγμα στον κόσμο. Θα δείτε την αλλαγή της αλλαγή φρουράς κάθε μία ώρα , την Εκκλησία του Εσταυρωμένου, την Πινακοθήκη, τους Βασιλικούς κήπους και το βασιλικό ανάκτορο μεταξύ άλλων. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πολύ αργότερα στέγασε τα γραφεία της κουμουνιστικής κυβέρνησης και έγινε έδρα των Προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Bojnice Castle, Σλοβακία

Χτισμένο ως ξύλινο φρούριο τον 12ο αιώνα, το κάστρο άλλαξε χέρια πολλές φορές, αλλά απέκτησε την τρέχουσα καλή του εμφάνιση, στα τέλη του 1800 από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του Count János Ferenc Pálffy, ο οποίος θαύμαζε τα μαγευτικά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα. Δυστυχώς πέθανε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης. Η συλλογή του έργων ζωγραφικής και άλλων θησαυρών εκτίθενται μέσα. Οι νυχτερινές εκδρομές υπό το φως των κεριών είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο Κάστρο Bojnice, όπως και το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Φαντασμάτων στα τέλη Απριλίου.

 

Segovia Fortress, Ισπανία

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παλάτια της Ισπανίας εξαιτίας του σχήματος του που μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου.  Το επιβλητικό πέτρινο οικοδόμημα ήταν κάποτε βασιλικό παλάτι και στρατιωτική ακαδημία, ενώ σήμερα είναι ένα υπέροχο μουσείο επιχρυσωμένων αιθουσών, με εξαιρετικά έργα ζωγραφικής. Είναι επίσης το σπίτι του Sir Lancelot στην ταινία του 1967 “Camelot”.

Πηγή: tvxs.gr