Όλα οσα θα γίνουν στο τρίωρο “λουκέτο” σε δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε ρυθμούς παναπεργίας “κινούνται” δημόσιος, ημιδημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο, η οποία προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 από τις δώδεκα μέχρι τις τρείς το μεσημέρι, με τη συμμετοχή μελών από 14 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αεροδρόμια, λιμάνια, σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και κατασκευαστικός κλάδος είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν από τις δυναμικές κινητοποιήσεις για ολική επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ.

Τι θα γίνει με τα Δημοτικά Σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε εργαζομένου/ης για συμμετοχή σε οποιαδήποτε μέτρα για την προάσπιση εργασιακών θεμάτων. Παρ’ όλα αυτά εκφράζει τη λύπη του σχετικά με την αναστάτωση που ενδεχομένως να δημιουργηθεί λόγω των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Αναφορικά με την προγραμματισμένη, για αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, στάση εργασίας μεταξύ των ωρών 12:00-15:00, που έχει εξαγγελθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΥΠΑΝ έχει προωθήσει σχετικές οδηγίες προς τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε να μεριμνήσουν τόσο για την ενημέρωση των επηρεαζόμενων γονέων/κηδεμόνων, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας:

(α) Κατά τη διάρκεια της εξαγγελθείσας από την ΠΟΕΔ διαμαρτυρίας στον χώρο του σχολείου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 – 13:00, από το διδακτικό προσωπικό.

(β) Κατά την αποχώρηση των παιδιών από τον χώρο του σχολείου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές/μαθήτριες θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00-15:00. Με τη λήξη των μέτρων (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών/τριών, όπως Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία, θα εκτελούνται κανονικά.

(γ) Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Προαιρετικών και Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων, δεδομένου ότι μετά από σχετική διερεύνηση από τη Διεύθυνση κάθε σχολείου, αυτά θα λειτουργήσουν.

2. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η αποχώρηση κάποιου/ων παιδιού/ών (π.χ. λόγω στάσης εργασίας σχολικών βοηθών/συνοδών, οδηγών κ.λπ.), θα ενημερωθούν από σήμερα οι επηρεαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες, για τη διαφοροποίηση της ώρας μεταφοράς του/των παιδιού/ιών ή για την παραλαβή του/τους από το σχολείο.

3. Για τα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, θα ενημερωθούν από σήμερα τόσο οι ιδιοκτήτες/εργοδότες όσο και οι γονείς/κηδεμόνες για τις προθέσεις του προσωπικού τους και για τις διευθετήσεις που θα γίνουν αναφορικά με τα παιδιά.

Αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων

Σε αλλαγές στο πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνου προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να μην επηρεαστούν οι μαθητές από την παναπεργία που εξήγγειλαν οι συντεχνίες, μετά το «ναυάγιο» για την ΑΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00, με τις αλλαγές στις εξετάσεις να έχουν ως εξής:

Η εξέταση στα Μαθηματικών Β’ Λυκείου, στις Εφαρμογές Πληροφορικής και στο Ελεύθερο Προοπτικό Σχέδιο θα αρχίσει στις 9:45 αντί στις 10:45 που ήταν προγραμματισμένο
Η εξέταση στα Μαθηματικά της Γ’ Λυκείου, στα Αγγλικά, στο μάθημα Δίκτυα και στο μάθημα Εικαστικές Εφαρμογές θα αρχίσει στις 7:45
Η ώρα έναρξης των υπόλοιπων μαθημάτων παραμένει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά στα Δημοτικά, τα μαθήματα θα διακοπούν μεταξύ 12:00-13:00, με ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις αυλές των σχολείων, χωρίς οι μαθητές να αποχωρήσουν. Το ίδιο θα ισχύσει και στα Νηπιαγωγεία και στα Ενιαία και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Σχετικά με τα Γυμνάσια, οι γονείς προτρέπονται να παραλάβουν τα παιδιά τους από τα σχολεία τους στις 12:00.

Πως επηρεάζονται πτήσεις

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας), εν όψει της τρίωρης παναπεργίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00, επιθυμεί να αναφέρει ότι προβαίνει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, σεβόμενο πάντοτε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλεί επίσης το επιβατικό κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας, προτού προσέλθει στους αερολιμένες για προγραμματισμένη αναχώρηση ή άφιξη, όπως επικοινωνεί με τις επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και/ή τον φορέα διαχείρισης των αερολιμένων, για ενημέρωση, για τυχόν επαναπρογραμματισμό ή αλλαγή ωρών των πτήσεων.

Σε αλλαγή των δρομολογίων πτήσεων της, λόγω της ανακοίνωσης για εθνική απεργία την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προχωρεί η Cyprus Airways, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιβάτες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, όπως αναφέρει, και να φτάσουν στον προορισμό τους την προγραμματισμένη ημέρα του ταξιδιού τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Cyprus Airways, οι πτήσεις CY310 Λάρνακα – Αθήνα 0640-0820, CY311 Αθήνα – Λάρνακα 0910-1045 και CY110 Λάρνακα – Τελ Αβίβ 1140-1240 θα αναχωρήσουν 30 λεπτά νωρίτερα.

Καμία αλλαγή δεν θα γίνει στις πτήσεις CY111 Τελ Αβίβ – Λάρνακα 1410-1510 και CY414 Λάρνακα – Ερεβάν 0640-1140.

Η πτήση CY415 Ερεβάν – Λάρνακα 1350-1510 θα αναχωρήσει με καθυστέρηση 1 ώρα και 10 λεπτά.

Με καθυστέρηση 1 ώρα θα αναχωρήσουν οι πτήσεις CY120 Λάρνακα – Βηρυτός 1700-1750, CY121 Βηρυτός – Λάρνακα 1850-1935, CY312 Λάρνακα – Αθήνα 2025-2205 και CY313 Αθήνα – Λάρνακα 2255-0030.

Τέλος, σύμφωνα με την Cyprus Airways, οι πτήσεις CY340 Λάρνακα – Ρώμη 1640-1900 και CY341 Ρώμη – Λάρνακα 2000-2359 θα αναχωρήσουν με καθυστέρηση 1 ώρα και 30 λεπτά.

Σημειώνει ότι όλες οι ώρες είναι τοπικές.

Ο αερομεταφορέας με τη κυπριακή σημαία παρακαλεί τους επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις, να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την πτήση.

Προσθέτει ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αναταραχές για τους επιβάτες και για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιβάτες μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους την ίδια ημέρα.

Τέλος, η Cyprus Airways ζητά συγγνώμη για οποιαδήποτε ταλαιπωρία προκλήθηκε από περιστάσεις που δεν είναι υπό τον έλεγχό της.

Θα κινηθούν τα σχολικά, “χειρόφρενο” στα αστικά λεωφορεία

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της πραγματοποίησης της τρίωρης παναπεργίας την ερχόμενη Πέμπτη 26/1/2023 μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00, θα ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές με Λεωφορεία Τακτικών Γραμμών:

Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Δημοτικά / Γυμνάσια / Λύκεια / Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00.

Με τη λήξη της απεργίας (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Τα δρομολόγια Τακτικών Επιβατικών Γραμμών (Αστικά, Περιφερειακά και Υπεραστικά) δεν θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της τρίωρης απεργίας.

Τρίωρο “λουκέτο” στα ταχυδρομεία

To Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της Πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης αύριο Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία και ΚΕ.ΠΟ.  θα παραμείνουν κλειστά λόγω των απεργιακών μέτρων από 12ː00 – 15ː00.

Ως εκ τούτου, όλα τα ραντεβού στα ΚΕ.ΠΟ  έχουν ακυρωθεί και καλείται το κοινό όπως προβεί σε επαναπρογραμματισμό είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 80002000, είτε μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας https://kepo.cypruspost.post/v2/.

ΠΑΣΥΔΥ: Η ΑΤΑ συνιστά διαχρονικά κορυφαία κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Η ΑΤΑ συνιστά διαχρονικά μια κορυφαία κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο, αναφέρει σε εγκύκλιο προς τα μέλη της η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ, ενόψει της αυριανής πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης.

«Για να έχει σήμερα ο εργαζόμενος στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία ένα σχετικά αξιοπρεπή μισθό αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΑΤΑ που κερδήθηκε σταδιακά στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση του 2011», αναφέρει στην εγκύκλιο της η ΠΑΣΥΔΥ.

Προσθέτει πως το 2017 υπογράφηκε τριετής συμφωνία για την ΑΤΑ η οποία προέβλεπε παραχώρηση της στο 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή και καταβολή της μια φορά το χρόνο, νοουμένου ότι υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, καταλήγει με την πρόνοια ότι «κατά την περίοδο ισχύος της παρούσας Συμφωνίας συνεχίζεται ο Κοινωνικός Διάλογος με στόχο κατά την εκπνοή της περιόδου της παρούσας Συμφωνίας να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ».

Απεργία και από τους επιστήμονες

H Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη την Τρίτη, αποφάσισε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, όπως παροτρύνει τα μέλη της να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και να λάβουν μέρος στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, εκφράζοντας την ετοιμότητα των εργαζομένων για διαφύλαξη και προάσπιση της Α.Τ.Α.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, για να λάβει κάποιο μέλος της μέρος στην απεργία, χρειάζεται να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη Γραμματεία του αντίστοιχου τμήματος και να ενημερώσει ότι απεργεί. Όποιος/α από τα μέλη της ΔΕΔΕ θέλει να απεργήσει, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Συντεχνία, διευκρινίζει περαιτέρω.

Σημειώνει ότι η Α.Τ.Α. αποτελεί άμεσο εργαλείο αποκατάστασης των εισοδημάτων των εργαζομένων, έναντι της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Προσθέτει πως οι μισθοί των Ειδικών Επιστημόνων και Επιστημονισσών έχουν παραμείνει στάσιμοι εδώ και χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός ανεβαίνει και το κόστος ζωής καθίσταται δυσβάσταχτο και δηλώνει πως απαιτεί να εφαρμοστεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή και για εργαζόμενους και εργαζόμενες σε καθεστώς ωρομίσθιων.

Που θα συγκεντρωθούν οι απεργοί

Λευκωσία: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο προαύλιο Υπ. Οικονομικών και ακολούθως πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας & Κοιν. Ασφαλίσεων.
Λεμεσός: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Διοικητήριο
Λάρνακα: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση
Παραλίμνι:  Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων
Πάφος: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
Στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

πηγή: alphanews.live