Ολοκληρώνεται με καινοτόμες δράσεις το πρόγραμμα ”Ανοιχτή Κοινωνία” για υπηκόους Τρίτων Χωρών

Με καινοτόμες δράσεις στήριξης της διαδικασίας ένταξης μεταναστών ολοκληρώνονται τον Αύγουστο, οι δράσεις του προγράμματος «Ανοιχτή Κοινωνία».

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανέλαβε ο Δήμος Λάρνακας ως Συντονιστής με εταίρους τον Δήμο Πάφου και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Γεροσκήπου και διήρκεσε 18 μήνες. Στόχος του προγράμματος ήταν η προσφορά υπηρεσιών και ευκαιριών στους μετανάστες για την καλύτερη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή ώστε η τοπική κοινωνία να μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους».

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 90% και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%), με συνολικό προϋπολογισμό 100 χιλιάδων ευρώ.

Προστίθεται ότι «οι μετανάστες ΥΤΧ είναι άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, για οικονομικούς λόγους ή με καθεστώς πρόσφυγα και επικουρικής διεθνούς προστασίας, ή είναι αιτητές ασύλου. Μέσω των δράσεων “Ανοιχτή Κοινωνία» οι ΥΤΧ είχαν ευκαιρίες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν, να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου και να γνωριστούν με τον τοπικό πληθυσμό».

Οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση «περιελάμβαναν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε οικιακούς βοηθούς, μαθήματα κυπριακών χορών και βιωματικά εργαστήρια για το κυπριακό πολιτισμό. Οι Δήμοι οργάνωσαν επίσης διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές σε αξιοθέατα της Κύπρου και πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις με τη Λάρνακα να διοργανώνει έκθεση γευσιγνωσίας και παραδοσιακών στολών ΥΤΧ, ενώ στην Πάφο πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων τουρνουά κρίκετ».

Διαβάστε επίσης:
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Χρειαζόμαστε περισσότερη ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου

Από την πλευρά τους «τα ΣΚΕ Γεροσκήπου και Πέγειας προσέφεραν φροντίδα, φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών και υποστήριξη μαθητών στις σχολικές εργασίες. Στην διάρκεια της πανδημίας οργανώθηκαν διαδικτυακά προγράμματα αναβάθμισης κοινωνικών δεξιοτήτων των ΥΤΧ. Σημειώνεται ότι «ο Δήμος Λάρνακας διοργάνωσε φόρουμ διαλόγου με τις κοινότητες των ΥΤΧ για καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ