Ολοταχώς προς πλήρη άρση μέτρων-Φεύγουν εντελώς SafePass & μάσκες

Ανοικτό το ενδεχόμενο για χαλαρώσεις και πριν το Πάσχα – Θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας η Κύπρος

Η σαφώς βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα χαροποιεί ιδιαίτερα τόσο τους ειδικούς όσο και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Προ ημερών και συγκεκριμένα την Δευτέρα 11/4 είχαν τεθεί σε ισχύ χαλαρώσεις οι οποίες όπως φαίνεται είναι η αρχή για το μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Όπως πληροφορείται η Offsite είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας και των ειδικών. Εάν και εφόσον καθοριστεί σύσκεψη δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση από πλευράς ειδικών για νέες χαλαρώσεις πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, ίσως υπάρξει αύξηση στον αριθμό των συναθροίσεων σε οικίες λόγω και των γιορτών του Πάσχα. Θυμίζουμε ότι τη δεδομένη στιγμή, επιτρέπεται όπως σε ένα σπίτι συναθροίζονται 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

Ερωτηθείς ο δρ Καραγιάννης εάν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τις εκκλησίες, ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, απάντησε αρνητικά και πως η πληρότητα αναμένεται να μείνει στο 75%. 

Προς πλήρη άρση των μέτρων τον Μάη

Αρκετά μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εδώ και αρκετό καιρό προκρίνουν όπως γίνει πλήρης κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο δρ Καραγιάννης, ο ίδιος εκτιμά πως από αρχές Μαΐου εάν και εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα καταργηθεί και το SafePass. 

«Θα ακολουθήσουμε κατά πάσα πιθανότητα την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Ωστόσο επεσήμανε πως πάντα υπάρχει και ο φόβος για πισωγύρισμα με αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (13/4) ανακοινώθηκε κατάργηση των μέτρων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα:

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης πιστοποιητικού για είσοδο στη χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.
  • Από 1η Μαΐου καταργούνται τα self test και η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα γίνει χωρίς τη διενέργεια τεστ.
  • Από 31 Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η πληρότητα στο 100% των εσωτερικών χώρων.

Όλα τα μέτρα στην Ελλάδα θα επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου.

πηγή: Offsite