Ομήρου: “Η Τέχνη μας προστατεύει από την υποκουλτούρα”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η ανάπτυξη της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού στον τόπο αποτέλεσε και αποτελεί το μηχανισμό άμυνας που μας προστατεύει από την υποκουλτούρα και θωρακίζει τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα μας.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση προς τιμήν των καλλιτεχνών μελών του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ), ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “η τέχνη αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό και ανεπανάληπτο και το μέσο που φέρνει τον άνθρωπο σε ισορροπία με τους γύρω του, τον μαθαίνει να συμμερίζεται ιδέες και εμπειρίες και να κατανοεί την πραγματικότητα”.

Πρόσθεσε ότι “η τέχνη δεν μαθαίνεται ούτε επιβάλλεται, αλλά ανακαλύπτεται και είναι απαραίτητη, προκειμένου ο άνθρωπος να αποκτήσει ευαισθησίες και κριτική σκέψη, ώστε να αντιμετωπίζει με πιθανότητες επιτυχίας τα απειράριθμα προβλήματά του”.

Ο κ. Ομήρου είπε πως η τέχνη “έχει την αρετή να ενώνει λαούς και φυλές, να προσδιορίζει πολιτισμούς, να ορίζει ιστορικές αφετηρίες, να προκαλεί τις αναμνήσεις, να εκφράζει τα ανέκφραστα”.

Ανέφερε πως η τέχνη, “διαφέρει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως αποτελεί πάντοτε μια ανάγκη και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει αυτό που βλέπει, όπως ο ίδιος το αισθάνεται και το καταλαβαίνει, γιατί η τέχνη δεν έχει όρια και φραγμούς”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την πεντηκονταετή δράση του ΕΚΑΤΕ στα εικαστικά δρώμενα της πατρίδας μας, σημειώνοντας ότι “μέσα από την οργανωμένη παρουσία του το ΕΚΑΤΕ στήριξε και στηρίζει με συνέπεια την εικαστική καλλιτεχνική δημιουργία και το δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, θέτοντας εκατοντάδες Κυπρίους δημιουργούς υπό τη σκέπη του και μεριμνώντας για την προβολή του έργου τους και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συλλογικών τους συμφερόντων”.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Ομήρου, “σάς διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση και την επίλυση όποιων προβλημάτων τυχόν αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας για την αποτελεσματικότερη έννομη προστασία του έργου των καλλιτεχνών μελών σας”.

“Παράλληλα, όσον αφορά το ζήτημα της αναστολής –με κυβερνητική απόφαση το 2013- του θεσμού του Ετήσιου Τιμητικού Χορηγήματος για Εργάτες του Πνεύματος και της Τέχνης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της αρμόδιας για το θέμα κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως και εμού προσωπικά, εξέφρασε την ισχυρή άποψη ότι το χορήγημα αυτό αποτελεί ελάχιστο οφειλόμενο αντίδωρο της πολιτείας προς τους εργάτες του πολιτισμού και ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία την επαναφορά του”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι “ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με ενημέρωσε σχετικά ότι έχει ετοιμαστεί Σχέδιο Πρότασης, το οποίο θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη στο ζήτημα αυτό”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “στη σημερινή εποχή της κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και αξιακής, η κοινωνία αναμένει από τους καλλιτέχνες να καυτηριάσουν τα κακώς κείμενα του χθες και του σήμερα και μέσα από τα έργα τους να απευθύνουν νέα και αισιόδοξα μηνύματα για το αύριο, διότι η τέχνη, σε κάθε της μορφή, μπορεί να αποτελεί κριτή, αλλά και εμψυχωτή”.

Σημείωσε πως “για τον κυπριακό λαό μάλιστα η τέχνη πάντοτε υπήρξε καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές, αλλά και τροφοδότης των αγώνων του και εκφραστής των οραμάτων του”.

Πηγή: KYΠΕ