Ομήρου: “Να υιοθετηθεί δέσμη αρχών για Κυπριακό σε προσεχές Ευρ. Συμβούλιο”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η υιοθέτηση μιας δέσμης αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου η λύση να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ε.Ε.

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα με θέμα «Τουρκική Εξωτερική Πολιτική, Κυπριακό 1974-2015, Τακτικοί-Στρατηγικοί Στόχοι της Τουρκίας» που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος
Επιτελών Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να διατυπωθεί σαφές αίτημα προς την ΕΕ για επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες λύσης καθώς από το 2004 το πρόβλημα αυτό είναι και ευρωπαϊκό.

“Θα πρέπει να επιδιωχθεί η επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις νέες προσπάθειες και διαδικασίες για τα λύση, με διορισμό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Με όρο εντολής να εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις διαπραγματεύσεις είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμη θα πρέπει να επιδιωχθεί σε ένα προσεχές ευρωπαϊκό Συμβούλιο η υιοθέτηση μιας δέσμης αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου η λύση να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ε.Ε” είπε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι η μεγάλη δοκιμασία που τον αναμένει και συνδέεται ευρύτερα με τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού είναι η στάση της Τουρκίας, “μιας Τουρκίας που κοιτάζει προς τη Δύση αλλά εξακολουθεί να λοξοκοιτάζει και να φλερτάρει με ισλαμογενείς και φανταμενταλιστικές δοξασίες”.

“Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν προς το που θα κινηθεί η Τουρκία εν μέσω αυτών των αντιφάσεων, αλλά και εν μέσω μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή μας, με το ισλαμικό κράτος να προελαύνει αλλά και με εγκυμονούμενες επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Π.Γ.Δ.Μ., το Κόσσοβο και τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της Αλβανίας” ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Το δικό μας καθήκον, πρόσθεσε, είναι να κινηθούμε έντονα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ασκηθούν πιέσεις και επιρροές προς την Τουρκία, για συμμόρφωση προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί σε πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι αυτό αποκαλύπτει τις τουρκικές προθέσεις για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα και εξίσωση της με το παράνομο μόρφωμα του ψευδοκράτους και με στόχο τη διαιώνιση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Ο αναχρονισμός των εγγυήσεων αυτών, είπε, χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά και παράνομα από την Τουρκία το 1974 και που υπήρξε η πηγή κακοδαιμονίας του Κυπριακού και προειδοποίησε ότι τυχόν διατήρηση των εγγυήσεων θα ισοδυναμεί με εις το διηνεκές παραμονή της Κύπρου σε καθεστώς κράτους ήσσονος κυριαρχίας και στην πραγματικότητα σε οιονεί αποικία με συνεχή και επικρεμάμενη την απειλή επέμβασης της Τουρκίας.

“Τυχόν αποδοχή εγγυητριών δυνάμεων και εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια λύση του Κυπριακού, θα συνιστούσε εξ υπαρχής νάρκη στα θεμέλια του κράτους και συνταγή καταστροφής του. Εγγύηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στον ΟΗΕ -όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη του κόσμου- οι αρχές του διεθνούς δικαίου και οι συναφείς διεθνείς συμβάσεις” είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. θα ήταν ασυγχώρητα αντιφατικό μια χώρα μη μέλος της Ένωσης να είναι εγγυήτρια μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Κύπρος.

“Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου είναι μια ισχυρή εγγύηση για μια Κύπρο ασφαλή και ειρηνική. Τώρα είναι η ώρα ανάληψης πρωτοβουλιών, για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας οι εγγυήσεις του 1960. Η Ελλάδα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών δείχνει το δρόμο” κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ