Ομήρου: “Παραλύει η τοπική αυτοδιοίκηση εάν πανικοβληθούμε”

Αν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνουν υπό κράτος πανικού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τότε θα φέρουμε αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας “αναπηρίες στο θεσμό”, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκε το Δήμο Λεμεσού, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος παρακάθισε σε συνεδρίαση με το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Λεμεσού, άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δημοτικών ομάδων και παρέλαβε γραπτό σημείωμα με τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες που εκφράστηκαν για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Λεμεσού ειδικότερα.

 Ως εξέχουσας σημασίας τέθηκε το θέμα των αναπτυξιακών έργων τα οποία παραμένουν στάσιμα λόγω της οικονομικής κρίσης και για τα οποία ο κ. Ομήρου δεσμεύτηκε όπως αποταθεί στους αρμόδιους Υπουργούς για ανάδειξη της αναγκαιότητας προώθησης τους, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες “μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο”.

“Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι ένας Δήμος, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Δήμων της Κύπρου, είναι φυσικό να είναι ένας Δήμος ζωντανός αλλά με προβλήματα και προτεραιότητες και οι μεγάλες προτεραιότητες σήμερα είναι η εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, πολεοδομικών και αναπτυξιακών έργων είναι ώριμα , δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση τους”, είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, στέλνοντας το μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία ότι “οι Δήμοι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας”.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκφράζοντας νωρίτερα στη σύσκεψη την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές του νέου έτους να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι “οι όποιες αποφάσεις για θεμελιακές μεταρρυθμίσεις στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να ληφθούν υπό το κράτος και τον πανικό της οικονομικής κρίσης” προειδοποιώντας πως, εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για μεταρρύθμιση είναι υπό το κράτος του πανικού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, “θα έχουμε αναπηρίες στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

“Αντί δηλαδή να έχουμε αναβάθμιση του θεσμού,  που είναι το ζητούμενο, αντί να έχουμε αποκέντρωση , διοικητική αυτοδυναμία, που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός σύγχρονου , αποτελεσματικού θεσμού τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουμε αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να περιορίσουν και να καταστήσουν ανάπηρο αυτόν τον κατ` εξοχήν δημοκρατικό θεσμό”, συμπλήρωσε.

Τονίζοντας δε ότι “χρειαζόμαστε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκεντρωμένους, διοικητικά αυτοτελείς και οικονομικά αυτοδύναμους”, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτοί είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτύχουμε μέσα από αυτές τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Σχολιάζοντας δε το αίτημα των δημοτικών αρχών για προώθηση και υλοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά απλά τη Λεμεσό αλλά ολόκληρη την Κύπρο, καθώς η Πολιτεία οφείλει να το υλοποιήσει, γιατί “δεν είναι νοητό μια ολόκληρη χώρα να μην έχει επαρκούς χώρους ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Κυπριακού κράτους, έναντι και της ΕΕ αλλά και άλλων διεθνών θεσμών, που οργανώνουν, θέλουν να οργανώνουν συνέδρια και γεγονότα εδώ στην Κύπρο”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, ενώπιον του κ. Ομήρου τέθηκε σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και η υποβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από μερίδα βουλευτών, γεγονός που ο Πρόεδρος της Βουλής θεώρησε ανεπίτρεπτο και ανέφερε ότι “η  Βουλή οφείλει να σέβεται το θεσμό και να τον εκτιμά ως ένα ισότιμο δημοκρατικό θεσμό με την εκτελεστική εξουσία. Αυτές οι νοοτροπίες κάποιων βουλευτών είναι ανεπίτρεπτες και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να εξαλειφθεί”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για το ενδιαφέρον του, σημειώνοντας ότι ο Δήμος προσδοκεί σε μια καλή κατάληξη στη συζήτηση γύρω από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία να εξυπηρετεί τους στόχους και τον προορισμό της.

“Βασιζόμαστε επίσης στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Ομήρου για την προώθηση των συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία τέθηκαν στη σημερινή συζήτηση, ιδιαίτερα στην εξεύρεση τρόπων προώθησης προς υλοποίηση, ώριμων αναπτυξιακών έργων, τα οποία από τη μια θα δώσουν μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στον κόσμο και ταυτόχρονα θα δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα υποφέρει όσο λίγοι”, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Πηγή: KYΠΕ