Ομήρου: Ο λαός θα ξαναζωντανέψει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα: «Το Μνημόνιο, η Κυπριακή Οικονομία κα ι οι επιπτώσεις στους πολίτες» απόψε στο Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η κρίση έφερε ξανά στο μυαλό μας την παράνοια της ανεξέλεγκτης εξουσίας, της συγκέντρωσης πλούτου, πολιτικής, δημοσιογραφικής και στρατιωτικής εξουσίας. Ανέδειξε επίσης την απουσία διαφάνειας στο χώρο της διακυβέρνησης.

Απογοήτευση, αγανάκτηση και οργή, συνέχισε, κυριαρχεί στον κόσμο για την αποτυχία κυβερνήσεων να ελέγξουν αποτελεσματικά τους πολυεθνικούς γίγαντες και τις  τραπεζικές ελίτ, που διέφθειραν την πολιτική ζωή υποσκάπτοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τη δημοκρατία. Είναι επιτακτική η ανάγκη η δημοκρατία και οι θεσμοί της να ελέγχουν τις αγορές και όχι το αντίθετο, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Παράλληλα είπε ότι η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι, πρόσφατα, βιώσαμε και βιώνουμε άλλες, εξίσου οξείες κρίσεις, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, όπως οι αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών αγαθών που επηρέασαν βαθιά τις κοινωνίες.

Η πρώτη απάντηση μας είναι ότι απέναντι στην κρίση και σε όλα τα φαινόμενα μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, πρόσθεσε, «εμείς οι σοσιαλιστές αντιπαραβάλλουμε τον  εξανθρωπισμό της. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την ανακατανομή του πλούτου, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, το διάλογο, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση των αιτίων της βίας και της τρομοκρατίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στην ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας».

Ανέφερε ότι η θέση της ΕΔΕΚ, θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι σαφής, ότι ο «μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Με ισχυρή κρατική εποπτεία, με ρυθμιστικούς μηχανισμούς, με αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας. Μακριά από λογικές ασυδοσίας της αγοράς, αλλά και του άκρατου κρατισμού που, επίσης, οδήγησε σε αδιέξοδα και κατάρρευση κοινωνικά και πολιτικά συστήματα».

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου είπε ότι η υπαγωγή της Κυπριακής οικονομίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι το αποτέλεσμα τραγικής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων και αναστολών της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις. Και της ασυλλόγιστης διαχείρισης των τραπεζών που με την αλόγιστη επένδυση στην ελληνική οικονομία οδήγησαν το ακμάζον κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή δεινή θέση.

Διευκρινίζοντας ότι η ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχθεί τα σπασμένα να τα πληρώσουν οι απλοί πολίτες, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται εδώ και καιρό αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Δυστυχώς στο αδιέξοδο που μας οδήγησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις από την ένταξη μας στο Μηχανισμό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ετοιμότητα για να συνδράμει στη διαμόρφωση αντιπροτάσεων «όμως παραμείναμε χωρίς ενημέρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ενημέρωση που είχαμε για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης ήταν ελλιπής αφού απουσίαζε ο τραπεζικός τομέας, τα διαρθρωτικά μέτρα και οι πολιτικές ώθησης της ανάπτυξης. Ακόμη και μετά το αίτημα μας για ένταξη στο Μηχανισμό η Κυβέρνηση κατάδειξε μια πρωτόγνωρη καθυστέρηση, εξαντλώντας την υπομονή των μελλοντικών δανειστών μας και ακροβατώντας με το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών. Τώρα πια θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια».

Ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ, συνέχισε, «στηρίζουμε μια συγκροτημένη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση, που θα αποτρέψει επαχθείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και θα εμποδίζει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού μας από τη μια, και θα εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από την άλλη, όπως το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι απάντηση στην κρίση δεν αποτελούν οι νεοφιλελεύθερες λογικές και η συμπίεση των εισοδημάτων των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. «Αυτές οι λογικές, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως την Ελλάδα, την Πορτογαλία και αλλού έχουν ολοφάνερα αποτύχει και απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.  Η σιδηρά, δημοσιονομική πειθαρχία και η μονόπλευρη λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, ανεργία και αύξηση της φτώχειας», ανέφερε.

Τασσόμαστε υπέρ της προσπάθειας που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για αποσύνδεση της στήριξης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος. Επιδίωξη της κυβέρνησης πρέπει να αποτελεί η απευθείας εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με στόχο να μην επιβαρυνθεί με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης το δημόσιο χρέος, οδηγώντας το ίσως σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Επιβάλλεται, είπε ο κ. Ομήρου, η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για να αποφευχθεί  το οικονομικό σοκ. Θα πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις τύπου Ελλάδας, όπου τα μέτρα λιτότητας ήταν σκληρά με σκοπό να μειωθεί το έλλειμμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Σημαντικό είναι επίσης, ανέφερε, να αποφευχθούν επαναδιαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων επειδή κάποια στοιχεία δεν είχαν αναλυθεί.

Τα μέτρα, είπε ο κ. Ομήρου, που θα επιβληθούν θα πρέπει να κινούνται στους πιο κάτω πυλώνες, δηλαδή, μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης με τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέτρα ώθησης της ανάπτυξης  με την παροχή κινήτρων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών, την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση των επιτοκίων. Επίσης, θα πρέπει να είναι μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίζουν την Κοινωνική Συνοχή και το επίπεδο των πολιτών, αποφεύγοντας τις οριζόντιες περικοπές, και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ