Ομολόγησε ο Κύπριος για την υπόθεση διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα

 

{loadposition ba_textlink}

Μαζί με τον έτερο Κύπριο, πιλότο ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, που επίσης θεωρείται ότι έπαιζε καίριο ρόλο σε όλη τη διαδικασία της προώθησης λαθρομεταναστών προς χώρες της ΕΕ, κρίθηκαν από τον 4ο Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης, στον οποίο απολογήθηκαν χθες, ύποπτοι φυγής και διάπραξης του ίδιου εγκλήματος και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Από την άλλη, ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε η Κύπρια σύντροφος και συγκάτοικος του 48χρονου, που επίσης είχε συλληφθεί.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος της κ. Παντελής Καραμπίνας, που εκπροσωπεί και τους προηγούμενους δύο κατηγορούμενους, η κοπέλα συνελήφθη έπειτα από την έφοδο που πραγματοποίησε η Αστυνομία στο σπίτι όπου διέμενε με τον 48χρονο σύντροφό της, «μη γνωρίζουσα η ίδια απολύτως τίποτα για την παράνομή του δράση».

Η Κυπρία φέρεται να «έπεσε από τα σύννεφα» από τη πρώτη στιγμή. Σπούδαζε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη, και όπως είπε στον ανακριτή, ο σύντροφός της, δεν της είχε αποκαλύψει ποτέ τίποτα για τις πράξεις του, και «δεν είχε καμία απολύτως ανάμιξη σε αυτές».

Κοντά της βρέθηκαν από τη στιγμή της σύλληψής της την περασμένη εβδομάδα, οι γονείς της, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη από τη Κύπρο και σήμερα επιστρέφουν μαζί της στο νησί.

Ζήτησαν από τους δικηγόρους και δημοσιογράφους να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά της.

Το εάν όμως η κοπέλα, παρά την απόφαση του ανακριτή να αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, θα κληθεί να παραστεί στη δίκη ως κατηγορούμενη, θα κριθεί και θα ανακοινωθεί σε περίπου 3-4 μήνες από τον Εισαγγελέα Εφετών, που θα μελετήσει το πόρισμα του ανακριτή και όλο το φάκελλο της υπόθεσης.

Ο 48χρονος φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είπε στους συνηγόρους του «σώστε τη κοπέλα, που δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, και αφήστε με εμένα, εγώ είμαι καμένος πια».

Εναντίον του εκκρεμούν από το 2004 δύο εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές αρχές για απάτες, πλαστογραφία και παραχάραξη.

Το ΚΥΠΕ πληροφορήθηκε ότι ο 48χρονος, του οποίου το όνομα επίσης δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί παρά μόνο με δική του σύμφωνη γνώμη ή όταν αρχίσει η δίκη, θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να έχει διαπράξει απάτες εις βάρος τραπεζών εκδίδοντας πλαστές ταυτότητες και έγγραφα.

Σε σχέση με τα εντάλματα σύλληψης από Κύπρο, η προβλεπόμενη διαδικασία τώρα που ο κατηγορούμενος είναι προφυλακισμένος, είναι να γίνει πρώτα η δίκη του στην Ελλάδα για το κύκλωμα των μεταναστών.

Εάν καταδικαστεί, όντας φυλακισμένος πια, θα μπορεί μεταχθεί στη Κύπρο για να δικαστεί για τις υποθέσεις που εκκρεμούν εκεί. Ανεξαρτήτως δε της ποινής που θα του επιβληθεί εφ’ όσον και στη Κύπρο κριθεί ένοχος, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, να εκτίσει την ποινή του, και ακολούθως να εκδοθεί στη Κύπρο για να εκτίσει και την εκεί ποινή του.

Έπειτα από τις καταθέσεις τους στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προφυλακίστηκαν ακόμα, ένας Αιγύπτιος που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, και μία Ελληνίδα που εργαζόταν στον έλεγχο εισιτηρίων και αποσκευών στο αεροδρόμιο Μακεδονία, και που φέρεται να ήταν η σύντροφος του Κύπριου πιλότου, που επίσης προφυλακίστηκε.

Τέσσερα άλλα πρόσωπα, από τα εννέα συνολικά που συνελήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, δηλαδή δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν το παρών σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, και με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Πρόκειται για έναν Πακιστανό, έναν άνδρα από το Καζακστάν, και δύο Έλληνες.

Οι επτά συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν και η έδρα του κυκλώματος, με φερόμενο «εγκέφαλό» της τον 48χρονο Κύπριο.

Άλλοι δύο συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα.

Καταζητούνται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να «ψάρευαν» μετανάστες που παρέμεναν παράνομα στην Ελλάδα, και που όνειρό τους ήταν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά προτίμηση στη Γερμανία όπου πιστεύουν πως υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για εργασία.

Ο 48χρονος παραδέχτηκε στον ανακριτή πως είναι εκείνος που φρόντιζε για την έκδοση πλαστών εγγράφων (διαβατηρίων ή ταυτοτήτων) και αεροπορικού εισιτηρίου.

Για κάθε μετανάστη που προωθούσαν στο εξωτερικό, λέγεται ότι η αμοιβή τους ήταν μεταξύ 3500-4000 ευρώ.