Ώρα 3:30: Δραματικές οι εξελίξεις – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

 

Αντικείμενο διαμάχης είναι το ύψος της υπό συζήτηση επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι βρισκόμαστε στο χείλος για τη διακοπή των συζητήσεων.

Οι πληροφορίες μιλούν για κλιμακωτή φορολογία καταθέσεων 3-7 τα εκατό με αντάποδοση σε μετοχές ισόποσης αξίας. Τα πράγματα όμως παραμένουν ακόμη ρευστά και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να μην λήξει άδοξα η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα έπλητε για ακόμη μια φορά το κύρος της Ευρώπης. Μέχρι τώρα η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη τρείς φορές για διαβουλεύσεις. 

 
Όπως όλα δείχνουν προωθείται μια ενδιάμεση πολιτική απόφαση για την Κύπρο, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup μετα το ταξίδι τυ Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα την ερχόμενη Τετάρτη και όχι την Δευτερα όπως ήταν αρχικώς το πρόγραμμα. 
 
Το σενάριο του “κουρέματος” των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, καθώς οι ξένοι πιστωτές προτιμούν τη λύση της φορολόγησης των καταθέσεων. Φαίνεται πως δίνεται σκληρή μάχη για το ποσοστό φόρου πάνω στις καταθέσεις και μάλιστα απο το πρώτο σεντ. Ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης -που σύμφωνα με το Reuters θα διαμορφωθεί στα 10 δισ. ευρώ, και όχι στα 17 δισ. ευρώ που αναμενόταν- ζητούν επίσης την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. 
 

Το Προσχέδιο του Μνημόνιου 

  1. Αύξηση φόρων
  2. Εφάπαξ έκτακτα μέτρα αύξησης των εσόδων του Δημοσίου
  3. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων κρατικών εταιρειών και συμμετοχών.
  4. Ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.
   
  Γερμανία και ΔΝΤ φροντίζουν να μην κλείσει το πολιτικά το θέμα της Κύπρου απο σήμερα.  
   
  Το ταμείο έχει έτοιμη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου όμως δείχνει απρόθυμο να συμμετάσχει. Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην παρουσία της Ντέλιας Βελκουλέσκου δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco και υποστηρίζει ένα κούρεμα καταθέσεων. 
   
  Χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται απίθανο να ανάψει η Φιλανδία και η Ολλανδία το πράσινο φως σε δανεισμό της Κύπρου.