Ορφανίδης: Ψεύτης ο Χριστόφιας

 Εξάλλου σε ό,τι αφορά στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό σε δήθεν ευθύνη δική μου για τις ζημιές που προκύπτουν σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει πως «δεν είμαι εγώ αλλά ο ίδιος αυτός ο οποίος συναποφάσισε το κούρεμα των ομολόγων και τη συνεπαγόμενη ζημιά ύψους 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για τις Κυπριακές τράπεζες».


Διαβάστε επίσης για τα στοιχεία – φωτιά που έχει για τις τράπεζες στα χέρια του ο Γενικός Εισαγγελέας


«Εγώ δεν ήμουν αρχηγός κράτους και δεν παρευρέθηκα στην σύνοδο κορυφής στην οποία ελήφθει αυτή η απόφαση. Εγώ ήμουν κεντρικός τραπεζίτης και διαφώνησα κάθετα με το κούρεμα», σημειώνει.

Προσθέτει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τί απαίτησε πριν συναποφασίσει την απόφαση που ελήφθη.  Συμφωνώ με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, ότι οι Κυπριακές τράπεζες έχασαν 4 και πλέον δις ευρώ σαν αποτέλεσμα της απόφασης της συνόδου κορυφής.

Για τη δήλωση του Προέδρου πως η μετατροπή της Μαρφίν Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα κόστισε στην Κύπρο 4 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι τη μετατροπή την ενέκρινε ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης, ο τέως Διοικητής αναφέρει πως «η δήλωση του προέδρου, σκόπιμα ή μη – αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω – είναι ψευδής τόσο όσον αφορά το θέμα της έγκρισης της συγχώνευσης όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις της συγχώνευσης», παραθέτοντας μια σειρά από λόγους για τη θέση του αυτή.

Όπως αναφέρει, το 2010, η έδρα του τραπεζικού ομίλου ήταν ήδη στην Κύπρο. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και εγώ προσωπικά δεν κληθήκαμε να εγκρίνουμε τη διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ Marfin Egnatia και Λαϊκής Τράπεζας και άρα τη «μετατροπή», κατά τον κ. Χριστόφια, της «Μαρφίν Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα».

Η συγχώνευση με βάση την οποία η Λαϊκή απορρόφησε τη Marfin Egnatia εγκρίθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2010, προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο κ. Ορφανίδης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2006/48 σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων και το νομικό πλαίσιο (“Capital Requirements Directive”) καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές εποπτείας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Η μετατροπή μιας θυγατρικής τράπεζας σε υποκατάστημα δεν διαφοροποιεί τις υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας του τραπεζικού ομίλου σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τα οποία διεξήγαγε η ΕΒΑ το 2011, δεν διαφοροποίησε τις υποχρεώσεις των μητρικών εταιρειών των τραπεζικών ομίλων για τυχόν προβλήματα θυγατρικών ή υποκαταστημάτων τους και δεν διαφοροποίησε τις υποχρεώσεις της χώρας καταγωγής τους, σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Προσθέτει πως η μητρική εταιρεία του ομίλου είναι υπεύθυνη για την κάλυψη του όποιου απαιτούμενου κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για υποκατάστημα ή θυγατρική.

Η αρμόδια αρχή που είναι επιφορτισμένη με την άσκηση εποπτείας σε ενοποιημένη βάση, δηλαδή η εποπτική αρχή της χώρας εκείνης στην οποία εδράζεται ένας όμιλος, έχει την ευθύνη για την κάλυψη του απαιτούμενου κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για υποκατάστημα ή θυγατρική τραπεζικού ομίλου, σημειώνει ο τέως Διοικητής.

Όπως αναφέρει «οι κυβερνήσεις των κρατών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν ότι αν οποιοδήποτε κομμάτι του ομίλου (είτε υποκατάστημα είτε θυγατρική) αντιμετωπίζει πρόβλημα, η κυβέρνηση της χώρας στην οποία ο όμιλος έχει την έδρα του έχει και την υποχρέωση παροχής προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης.

«Η πιο πάνω συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου και αναφέρεται ρητά στην εν λόγω απόφαση που δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα (Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ)», προσθέτει, σημειώνοντας πως «στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία διά του προέδρου της, κ. Δημήτρη Χριστόφια».

Στην ίδια Σύνοδο, η Ελλάδα απαίτησε και πέτυχε να πάρει επιπρόσθετο των ήδη εγκεκριμένων από τους δανειστές της κεφάλαιο για κάλυψη των νέων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν για τις τράπεζές της ως αποτέλεσμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η Κύπρος απαίτησε ανάλογη προστασία των Κυπριακών τραπεζών πριν ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμφωνήσει με την λήψη αυτής της απόφασης, σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Εξάλλου αναφέρεται σε παραδείγματα που δείχνουν στην πράξη την εφαρμογή των εποπτικών κανόνων που καθιστούν τον όμιλο και τη μητρική εταιρεία υπεύθυνο για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες είτε υποκαταστημάτων, είτε θυγατρικών, όπως την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας που ήταν μέχρι πρόσφατα θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole.

Όπως αναφέρει «η Credit Agricole, ως μητρική εταιρεία, κατέβαλε όλο το ποσό που προέκυψε ως κεφαλαιακό έλλειμμα στην Εμπορική Τράπεζα ως αποτέλεσμα της έκθεσής της στα ελληνικά ομόλογα. Την υποχρέωση αυτή δεν την κάλυψε το ελληνικό κράτος, ούτε τα χρήματα που η Ελλάδα διέθεσε για την κάλυψη των ελλειμμάτων των τραπεζών της χρησιμοποιήθηκαν για την Εμπορική».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, αντίστοιχη είναι η περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και της Εγνατίας. «Είτε η τελευταία είναι θυγατρική, είτε υποκατάστημα, τελικός υπεύθυνος για την κάλυψη των όποιων κεφαλαιακών της αναγκών είναι η μητρική της, δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα. Εάν η Λαϊκή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Εγνατίας, υπεύθυνη για την κάλυψη είναι η Κύπρος», σημειώνει

Προσθέτει πως στο κυπριακό Μνημόνιο με την Τρόικα, το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί – με πολλή επιτυχία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση – γίνεται σαφής αναφορά στο θέμα.

Ο έλεγχος, αναφέρεται συγκεκριμένα, ο οποίος θα διεξαχθεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια  των θυγατρικών ελλαδικών τραπεζών, των Alpha Bank και Eurobank, διεξάγεται προκειμένου οι δύο τράπεζες να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος (home authority), συμπληρώνει ο κ. Ορφανίδης.

Εξάλλου αναφέρει πως το όλο πρόβλημα με την Μαρφίν για την Κύπρο δεν θα δημιουργείτο εάν ευθύς εξ αρχής δεν δινόταν άδεια για τη συγχώνευση της Μαρφίν με την Λαϊκή Τράπεζα. Η απόφαση, ορθή ή λανθασμένη, που ουσιαστικά έφερε τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην Κύπρο, λήφθηκε το 2006 από τον τότε Διοικητή της ΚΤΚ, τον κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου, ως ο τότε επόπτης, θα μπορούσε να θέσει ως όρο για έγκριση της συγχώνευσης όπως η έδρα του ομίλου που επρόκειτο να δημιουργηθεί είναι η Ελλάδα. Αυτό πράγματι θα μετέθετε την ευθύνη κάλυψης των όποιων κεφαλαιακών αναγκών στο ελληνικό κράτος και όχι στο κυπριακό, προσθέτει ο κ. Ορφανίδης.

Επίσης αναφέρει πως αν ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε όντως αυτό που απειλούσε ότι θα έκανε το 2009, δηλαδή να μεταφέρει την έδρα του ομίλου της τότε Marfin Popular Bank από την Κύπρο στην Ελλάδα, θα ενέκρινα το αίτημά τoυ. Αυτό το είχα κάνει γνωστό από τότε.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι το ελληνικό κράτος θα είχε την ευθύνη για τον  όμιλο της Λαϊκής. Αλλά ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δυστυχώς, δεν πραγματοποίησε την ‘απειλή’ του. Πολλοί τότε, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, τον παρακαλούσαν να διατηρήσει την έδρα στην Κύπρο. Πιστεύω πως ήμουν ο μόνος που πραγματικά προέτρεπα τον Ανδρέα Βγενόπουλο να μεταφέρει την έδρα στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.