Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης:Αυξημένο ενδιαφέρον για δάνεια λόγω επιτοκίων

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για δάνεια από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, στο οποίο ο Οργανισμός συνεχίζει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκιά του.

Ωστόσο ο Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από εσωτερικές προκλήσεις, όπως η μηχανογράφηση και οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, για να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Ο προϋπολογισμός του ΟΧΣ συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Για το 2023 είναι πλεονασματικός κατά €1,7 εκ. και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στα €19,5 εκ. και €17,8 εκ., αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Χριστόφορος Καπλάνης, ο Οργανισμός έχει μια πολύ καλή οικονομική θέση βάσει των οικονομικών του των καταστάσεων.

«Σίγουρα έχουμε αρκετές εσωτερικές προκλήσεις στο μέλλον, που έχουν να κάνουν με την τεχνολογική αναβάθμιση και άλλες διαδικασίες, που θα ενδυναμώσουν περισσότερο τον οργανισμό  για να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο για χρηματοδότηση ατόμων χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων», είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχει προοπτική λόγω και του οικονομικού περιβάλλοντος, υπάρχουν οι πελάτες του Οργανισμού που πιστεύουν σε αυτόν, αλλά υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ο ΟΧΣ στα αυξημένα αιτήματα, είπε ότι λόγω των οικονομικών συγκυριών που είχαν να κάνουν με την διάρθρωση του ΔΣ την περίοδο που πέρασε, υπήρξαν κάποιες αδυναμίες ως προς τη στελέχωση και κάλυψη κάποιων αναγκών. Τώρα, πρόσθεσε ο ΟΧΣ είναι σε θέση να προχωρήσει, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται για ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Πρόσθεσε ότι προχωρούν σύντομα με την κάλυψη κάποιων θέσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του Οργανισμού.

Το στεγαστικό επιτόκιο του ΟΧΣ ξεκινά από περίπου 2%, όπως είπε ο κ. Καπλάνης, όταν η αγορά κινείται αυτή τη στιγμή προς πιο ψηλά επίπεδα. Ωστόσο σημείωσε ότι και ο Οργανισμός πρέπει να ακολουθήσει κάποια πορεία αύξησης επιτοκίων για να καλύπτεται και το κόστος των καταθέσεων. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δίνονται δάνεια, αλλά υπάρχει μεγάλη εισροή αιτημάτων που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν.

Μιλώντας στην Επιτροπή η Διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΧΣ, Βασιλική Βασιλείου, ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την ψηφιακή μετάβαση, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά την αναλογία κόστους προς έσοδα του Οργανισμού.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Καπλάνης το ποσό αυτό θα αυξήσει τα μελλοντικά έσοδα, αφού μέσω του νέου μηχανογραφικού μπορούν να υπάρξουν νέες υπηρεσίες που θα φέρουν εισοδήματα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμα ότι προτεραιότητα του Οργανισμού είναι να διαχειριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ενώ ανέφερε ότι ο Οργανισμός με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου του.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο εκτελών χρέη Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Δημήτρης Κουρσάρης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρχει ο Οργανισμός ως μια τράπεζα πιο φθηνή από άλλες και εξέφρασε την άποψη ότι ο Οργανισμός έχει προοπτική ωστόσο χρειάζεται κάποιο χρόνο. Όπως είπε, ο Οργανισμός μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες τράπεζες σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, και έχει κάποια πλεονεκτήματα όπως η μη ύπαρξη μετόχων που να πιέζουν για μέρισμα και δεν είναι συστημική τράπεζα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης που έφυγε είναι τεράστιες γιατί ο οργανισμός ήταν ακέφαλος σχεδόν για 2 χρόνια με απουσία Γενικού Διευθυντή, προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Αισίως, πρόσθεσε, διορίστηκε πρόσφατα νέος Γενικός Διευθυντής, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο ΟΧΣ μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης είναι οι οργανισμοί που πρέπει να στηρίξουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του λαού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ΟΧΣ σε χαμηλά επίπεδα και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ