Όργιο κατασκοπείας στην Κύπρο

Η ισραηλινή αστυνομία υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφέρουν τις τελευταίες μέρες συνεχή δημοσιεύματα του Ισραηλινού Τύπου.

Η αστυνομία χρησιμοποιούσε το λογισμικό Pegasus για να χακάρει τα τηλέφωνα από δεκάδες επώνυμους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου ενός γιου του πρώην πρωθυπουργού

Η αποκάλυψη έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει το Pegasus, χωρίς εισαγγελική άδεια, εις βάρος προσώπων που πρωτοστατούσαν σε κίνημα κατά του Νετανιάχου.

Μετά και τις νέες αποκαλύψεις η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης με επικεφαλής δικαστή. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ομέρ Μπαρ-Λεβ ανακοίνωσε ότι συστήνει κρατική επιτροπή έρευνας «για να εξετάσει όλους τους ισχυρισμούς σε όλο τους το βάθος και το εύρος».

Το θέμα αυτό δεν είναι άσχετο και ξένο με την κυπριακή πραγματικότητα αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι παρακολουθήσεις στην Κύπρο δίνουν και παίρνουν. Δεν πάει πολύς καιρός που ξέσπασε το σκάνδαλο με το ισραηλινό βαν, που στην ουσία έχει κουκουλωθεί. Αλλά και η κυπριακή ΚΥΠ παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στις παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών κομμάτων και παραγόντων αλλά και προσώπων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ακόμα και στα πρόσφατα βιβλία που ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης έχοντας ιδίαν γνώση και αντίληψη αποκάλυψε το όργιο παρακολουθήσεων χωρίς κανείς από την κυβερνητική πλευρά να τολμήσει να τον διαψεύσει.

Η ΚΥΠ εκμεταλλευόμενη την ιδιομορφία της αποστολής της δρα ανενόχλητη χωρίς να δίνει λόγο και εξηγήσεις, ενώ και ο προϋπολογισμός της παραμένει εκτός ελέγχου, κάτι που της επιτρέπει να αγοράζει μηχανήματα παρακολούθησης και να επιστρατεύει πράκτορες κατά το δοκούν.

Ακόμα και η Κομισιόν ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για την κατασκοπευτική δραστηριότητα στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον προέκυψε από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που αγόρασε το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Pegasus.

Με ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in’ t Veld ζήτησε ενημέρωση για το ενδεχόμενο η ΕΕ να χρηματοδότησε τέτοιες δραστηριότητες  σε Κύπρο ή Βουλγαρία και έρευνα για τον έλεγχο που άσκησαν τα δύο κράτη-μέλη ως προς τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά την εξαγωγή του Pegasus. Ειδικά το δεύτερο ερώτημα προς την Κομισιόν αναδεικνύει την πιθανή ευθύνη των κυπριακών αρχών στην κυκλοφορία του Pegasus εντός της Ένωσης, αφού η προμήθειά του αντιμετωπίζεται ως στρατιωτική, απαιτώντας δηλαδή αυξημένες φροντίδες ελέγχου για κάθε πράξη αγοραπωλησίας του και εξαγωγής του.

   Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

Οι αποκαλύψεις γύρω από το Pegasus δεν είναι οι πρώτες που εμπλέκουν την Κύπρο στην ισραηλινή βιομηχανία παρακολούθησης. Το 2019 είχε ξεκινήσει έρευνα της αστυνομίας για την εισαγωγή μετεωρολογικού εξοπλισμού που ήταν τελικά κατασκοπευτικός καθώς και για υποκλοπή πληροφοριών και παραβιάσεις ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Wispear. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από τη δημοσιοποίηση βίντεο από το περιοδικό Forbes, στο οποίο εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Tal Dilian να διαφημίζει τις κατασκοπευτικές υποδομές που διαθέτει στη Λάρνακα, μεταξύ των οποίων και ένα μαύρο βαν που μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά.

Μάλιστα σημειωνόταν πως το λογισμικό που διέθετε το βαν είχε κωδικοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO με την οποία είχε συγχωνευτεί μια πρώην επιχείρηση του Dilian, με την επωνυμία Circles.