Όταν η ανεργία κτυπάει κόκκινο – Οι ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ

 Της Χριστιάνας Γιάγκου

Ο άνεργος λαός και ειδικότερα η νεολαία, στρέφονται πλέον προς διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και σε προγράμματα ανταλλαγής που υλοποιούνται από τη Ευρωπαική Ενωση, για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία αλλά και να δραστηριοποιηθούν, μια και η οικονομική κρίση περιόρισε τις επιλογές για απασχόληση. 

Η ανταπόκριση των νέων για τα ευρωπαικά προγράμματα ανταλλαγής αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς οι στατιστικές δείχνουν πως περισσότεροι από 200 χιλιάδες νέοι, ταξιδεύουν κάθε χρόνο, είτε μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής των πανεπιστημίων, είτε μέσω συνεργασίας με ΜΚΟ, σε χώρες-κράτη της ΕΕ.

.

Η Ευρωπαική Επιτροπή σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ανέλαβε την επιδότηση προγραμμάτων από το 2007, τόσο για την εκπαιδευτική αλλά και επαγγελματική κατάρτιση των πολιτών.

Οραμα είναι η δημιουργία μίας Ευρωπαικής κοινότητας, οπου οι πολίτες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και να ενσωματωθούν κοινωνικοπολιτικά στο Ευρωπαικό γίγνεσθαι, χωρίς διακρίσεις.

Από την δεκαετία του 90 δόθηκε έμφαση στην αύξηση της κινητικότητας των νέων εντός της ΕΕ, για την ανταλλαγή απόψεων και την επαφή με νέους πολιτισμούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Από το 2007 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση, ένα κοινοτικό πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαικής Επιτροπής που καλύπτει όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανέλιξης. 

Τέσσερα προγράμματα έχουν συμπεριληφθεί από το 2007, τόσο στα πανεπιστήμιακα ιδρύματα καθώς και σε άλλους φορείς επαγγελματικής και εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Ξεκινώντας από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πρόγραμμα Comenius, δρα στο τομέα της σχολικής εκπαίδευσης, το Erasmus στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Leonardo da Vinci στην απασχόληση πτυχιούχων και το Grundtvig φροντίζει για την εκπαίδευση των ενηλίκων σύμφωνα με τις νεες τεχνολογικές προκλήσεις. 

Με μακρά ιστορία εικοσιπέντε ετών, το πρόγραμμα Erasmus, είναι ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα ανταλλαγής στο κόσμο.

Περίπου 3 εκατομμύρια φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, από το 1987 και 300 χιλιάδες καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 1997.

Ο φοιτητής έχει την δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων του κλάδου σπουδών του, σε μία άλλη Ευρωπαική χώρα για ένα ή δύο εξάμηνα.

Το Erasmus, συμπεριλαμβάνει επίσης και την ανταλλαγή εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ των συνεργαζομένων πανεπιστημιών. Από το 2011 οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των φοιτητών παραμένουν, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. 

 Συναφές πρόγραμμα με μεγάλη ανταπόκριση είναι και το Leonardo da Vinci, υπέυθυνο για την πρακτική άσκηση των πτυχιούχων φοιτητών σε επιχειρήσεις και σε πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό.

Απευθύνεται στη νέα γενιά αποφοίτων αλλά και σε εργαζόμενους που θέλουν να έχουν συνεχή επαγγελματική κατάρτιση. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, κρίνεται ιδανικό στη εποχή μας, όπου η οικονομική κρίση εμποδίζει εκατομμύρια απόφοιτους πανεπιστημίων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. 

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Η Εθνική υπηρεσία Κύπρου, προωθεί το νέο πρόγραμμα της ΕΕ, «Νέα Γενιά σε Δράση».

Δικαίωμα συμμετοχής, είτε για ανταλλαγή είτε για εθελοντική εργασία, έχουν νέοι απο 13 μέχρι 30 ετών.

Εμπνευσμένο από την αξία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, το πρόγραμμα με συνολικό προυπολογισμό ύψους 885 εκ. ευρώ διαμόρφωσε πέντε δράσεις στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν οι νέοι πολίτες.

Πέρα από δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο τομέα της νεολαίας, το πρόγραμμα επιχορηγεί μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αλλά και άτυπες ομάδες νέων εντός της ΕΕ.

Οι πέντε δράσεις, περιλαμβάνουν ανταλλαγές νέων και συμμετοχής τους σε κοινές δραστηριότητες, το δικαίωμα πρωτοβουλίας των νέων για υλοποιήση σχεδίων, εθελοντικές υπηρεσίες, αλλά και συναντήσεις με υπέυθυνα στελέχη της ευρωπαικής πολιτικής.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΜΚΟ 

Η εμφάνιση των ΜΚΟ, αποτελεί μια καινοτομία στη κοινωνικοπολιτική ζωή της Κύπρου. Η κάθε ΜΚΟ έχει διαφορετική ιδεολογία και οράματα.

Η ίση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, το δικαίωμα στη εκπαίδευση, η διάκριση φύλου και το περιβάλλον είναι μερικά από τα θέματα, στα οποία δραστηροποιούνται οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. 

Το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, είναι ένα μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1999, με σκοπό την δημιουργία νέων προγραμμάτων αλλά και την παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη και προώθηση των ΜΚΟ στη Κύπρο.

Στα πλαίσια της δράσης του Κέντρου, από το 2010 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Η γνώση κάνει τη διαφορά», το οποίο εστιάζει στη ευαισθητοποίηση των πολιτών, για τις οικονομικές και πολιτικές δυσχέρειες που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το Κέντρο στήριξης ΜΚΟ, δύο άλλες ΜΚΟ, απο Πολωνία και Σλοβακία, και στοχεύει στην επαφή πολιτών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Πρόγραμμα ENGAGE

Επιπλέον, το Κέντρο στήριξης, σε συνεργασία με το Management Centre που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Αναπτύξεως του ΟΗΕ, θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ENGAGE «Συμβάλλουμε Ενεργά για την Ειρήνη», το οποίο αποσκοπεί στη κυρίως στη κινητοποίηση των πολιτών για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Nautilos Sar είναι μία άλλη ΜΚΟ, με κύριο στόχο την προσπάθεια διάσωσης της θαλάσσιας ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος. Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, όπου τα μέλη καθάρισαν παραλίες. Περαιτέρω η Ομάδα Νautilos διεξάγει προγράμματα για τη νεολαία, με στόχο την αλληλεπίδραση τόσο στο εσωτερικό αλλά και με νέους από άλλες χώρες. 

Τα προγράμματα αφορούν νέους από 18-25 ετών και τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται κατά 70% από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, ενώ τα έξοδα διαμονής είναι δωρεάν. Επίσης στα πλαίσια της Ευρωπαικής Προεδρίας στη Κύπρο, η οργάνωση επιχορηγούμενη από την ΕΕ, διοργανώνει σεμινάρια όπως το ήταν και το «Euro Hopper», το οποίο συνεχίζεται.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταξίδια κάθε εξάμηνο, στην χώρα που θα προεδρέυει στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για τις ευρωπαικές διαδικασίες.