ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Η πορεία της πανδημίας στην Κύπρο

Η Κύπρος σε κλοιό κορωνοϊού. Από τις 9 Μαρτίου οπόταν και ανακοινώθηκαν τα πρώτο δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, ένας αγώνας δρόμου ξεκίνησε για τους αρμόδιους αφού από τότε και καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονταν. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέκτηκαν οι επαγγελματίες υγείας των κρατικών μας νοσηλευτηρίων, οι άνθρωποι δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. 

Ενδεικτικά τα όσα σα παρουσιάζει η Εθνική αναφορά του υπουργείου Υγείας μέχρι και την 31η Μαρτίου σε ό,τι αφορά την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊο.

Καταγράφηκαν στις ελεύθερες περιοχές 267 επιβεβαιωμένα περιστατικά στο σύνολο 7397 εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ η Κύπρος μετρούσε οκτώ νεκρούς με το ποσοστό θνησιμότητας να φτάνει το 3%.

Με βάση τα στατιστικά, έκπληξη προκαλεί ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων από τον κορωνοϊό, αφού ανέρχεται στα 48,5 έτη. Το 53%, δηλαδή 141 πρόσωπα είναι άντρες και το 47% δηλαδή 125 πρόσωπα είναι γυναίκες, ενώ δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα το φύλο για μια περίπτωση. Ανά ηλικιακές ομάδες,  νόσησαν συνολικά 11 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0 εως 17 ετών, το 4% δηλαδή, 175 ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών, το 66% και 78 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το 30%. Σε τρεις περιπτώσεις η ηλικία δεν έχει καταχωρηθεί.

ΚΤΥΠΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γιατροί και νοσηλευτές είναι δυστυχώς οι πρώτοι που δέκτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού το 1/4 έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό. Μεταξύ των 267 περιπτώσεων, το 25% είναι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, δηλαδή 67 πρόσωπα, από τους οποίου το 6% είναι γιατροί, δηλαδή 15 πρόσωπα, 13% νοσηλευτές, δηλαδή 35 πρόσωπα, από άλλα επαγγέλματα υγείας νόσησαν 11 πρόσωπα, το 4% και άλλα 6 πρόσωπα που ανήκουν στο βοηθητικό προσωπικό, το 2%.

25% Επαγγελματίες υγείας (67 πρόσωπα)
6% Γιατροί (15 πρόσωπα)
13% Νοσηλευτές (35 πρόσωπα)
4% Άλλα επαγγέλματα υγείας (11 πρόσωπα)
2% Βοηθητικό προσωπικό (6 πρόσωπα)

Το κρατικό νοσηλευτήριο της Πάφου είναι αυτό που αιμορραγεί περισσότερο τη δεδομένη στιγμή αφού μετρά 34 εργαζόμενους, ακολουθεί η Λευκωσία με 15, η Λάρνακα με 9, η Λεμεσός με 6 και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 3. Στο σύνολο τους οι επαρχίες μετρούν απώλειες 15 ιατρών, 35 νοσηλευτών, 11 πρόσωπα από άλλα επαγγέλματα υγείας και 6 πρόσωπα που ανήκουν στο βοηθητικό προσωπικό.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΑΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑ 

Καμία επαρχία της ελεύθερης Κύπρου δεν έμεινε ανεπηρέαστη.

Το 29% των νοσούντων είχαν τόπο διαμονής την επαρχία Λευκωσίας, το 28% στην επαρχία Λάρνακας, το 23% στην επαρχία Πάφου, 11% στην επαρχία Λεμεσού, 6% στην επαρχία Αμμοχώστου, 2% στις Βρετανικές βάσεις και ένα περιστατικό αναφέρθηκε σε ένα ταξιδιώτη από τη Γερμανία. Για 3 περιστατικά η επαρχία διαμονή δεν ήταν διαθέσιμη. Μάλιστα, 39 περιπτώσεις δηλαδή το 15% των νοσούντων αναφέρθηκαν στην Αραδίππου, δήμο της επαρχίας Λάρνακας. Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 59% και με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη”

Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ήταν οι χώρες με τις μεγαλύτερες εστίες επιμόλυνσης του ιού για πρόσωπα που ταξίδεψαν στο εσωτερικό. (ΓΡΑΦΙΚΟ 6) Στις 253 περιπτώσεις όπου υπάρχει ο τρόπος έκθεσης, 70 πρόσωπα δηλαδή το 28% είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού ή έμενε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των 14 ημερών πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 
Ηνωμένο Βασίλειο
Ελλάδα
28% (70 πρόσωπα)

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό και την εγχώρια μετάδοση, σε μεγάλο ποσοστό αυτή σχετίζεται με το γενικό νοσοκομείο Πάφου και με τον δήμο Αραδίππου. Εγχώρια μετάδοση καταγράφηκε στο 72%, δηλαδή 183 πρόσωπα, εκ των οποίων το 20%, δηλαδή μόνο 37 πρόσωπα από την επαρχία της Πάφου σχετίζονταν με το νοσηλευτήριο της Επαρχίας. Στην Αραδίππου, έχουν καταγραφεί 32 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ενώ τρία περιστατικά είχαν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Για τέσσερις περιπτώσεις στην Αραδίππου δεν έχει καταγραφεί ακόμα το επιδημιολογικό ιστορικό.

Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ)

32 πρόσωπα από τους νοσούντες δεν έφεραν οποιοδήποτε σύμπτωμα, ενώ 210 ανέφεραν τουλάχιστον ένα, με πιο συχνά αναφερόμενο τον πυρετό σε ποσοστό μάλιστα 50%, ακολουθούμενος από το βήχα, τη μυαλγία και τον πονόλαιμο. 29 πρόσωπα με΄χρι σήμερα έλαβαν εξιτήριο, ενώ 81 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Με βάση τα στατιστικά, η Κύπρος σε ποσοστό θνησιμότητας είναι σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα και άλλες χώρες, με την Ιταλία να καταγράφει την μεγαλύτερη αρνητική πρωτιά.
Συγκεκριμένα, καταγράφει σχεδόν 106 χιλιάδες περιστατικά κορωνοϊού και το ποσοστό θνησιμότητας φτάνεικ κοντά στο 12%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούν κοντά στις 190 χιλιάδες περιστατικά και το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2,2%. Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά πάνω από 25 χιλιάδες περιστατικά και το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 7%, ενώ η Ελλάδα μετρά 1314 περιστατικά και ένα ποσοσό θανάτων κοντά στο 4%

Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο μέχρι εκείνη την μέρα δηλαδή στις 31 Μαρτίου 9 πρόσωπα βρίσκονταν διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής των κρατικών νοσηλευτηρίων ενώ στο σύνολο των 8 θανάτων, οι τρεις καταγράφηκαν στην επαρχία Πάφου, από δύο στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και ένας στην επαρχία Λεμεσού.