Όχι πια στην εμπορία προσώπων

{loadposition ba_textlink}

Ενημερωτική Ημερίδα για διευθυντικά στελέχη δημόσιων φορέων, με θέμα «Ο ρόλος των δημόσιων αρχών στην εφαρμογή της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και για την προστασία των θυμάτων της» πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, στην αίθουσα «Ευρώπη», στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, στη Λευκωσία.

Την Ημερίδα που αρχίζει στις 9 πμ, θα προσφωνήσει ο Προϊστάμενος της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης Μάριος Μιχαηλίδης και θα απευθύνουν χαιρετισμούς η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαϊδης.

Ο Πρώτος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Άριστος Τσιάρτας θα παρουσιάσει το θέμα «Εμπορία Προσώπων στην Κύπρο μέσα από την εμπειρία του Γραφείου Επιτρόπους Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προβληματισμοί και προκλήσεις».

Η Συντονίστρια της ΕΕ για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων Μύρια Βασιλειάδου θα παρουσιάσει το θέμα «Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων: Έμφαση στα θέματα αναγνώρισης θυμάτων και παραπομπής αυτών, καθώς και στην ευρύτερη θεματική της πρόληψης του φαινομένου».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για πρακτικά μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και αποτελεσματική στήριξη θυμάτων και δυνητικών θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά της σχετικά με την Ημερίδα η κα Σαββίδου, ειδικότερος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα εντοπισμού θυμάτων και δυνητικών θυμάτων εμπορίας από τους λειτουργούς «πρώτης γραμμής» και η αναφορά των υποθέσεων στα αρμόδια τμήματα για σκοπούς αναγνώρισης και χειρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται νομικές υποχρεώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κ. Σαββίδου σημειώνει πως «απώτερος σκοπός των εκπαιδεύσεων είναι η ανάληψη δράσεων προς την κατεύθυνση της επίτευξης της πρόληψης του trafficking, μέσα από τον έγκαιρο εντοπισμό, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παραπομπή και διαχείριση των περιπτώσεων, τη μείωση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού αναφοράς καταγγελιών τέτοιων περιστατικών (underreporting), την άμβλυνση των σοβαρών συνεπειών που υφίστανται τα θύματα και την επιτυχή δίωξη του εγκλήματος της εμπορίας και των άλλων σοβαρών μορφών εκμετάλλευσης».

Πηγή: KYΠΕ