Ουκρανία: Ανακατέλαβε χερσόνησο στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη νότια περιοχή του Μικολάιβ, σε μια απομονωμένη χερσόνησο στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας όπου συνεχίζονται οι μάχες, δήλωσε την Τρίτη ο τοπικός κυβερνήτης.

Τα στρατεύματα του Κιέβου εκδιώκουν τις ρωσικές δυνάμεις από τις νότιες περιοχές Μικολάιβ και Χερσώνα και πρόσφατα ανακατέλαβαν την πόλη της Χερσώνας, η οποία ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας από τον Φεβρουάριο.

«Αποκαθιστούμε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Μας έχουν απομείνει τρεις οικισμοί στο Κίνμπουρν για να μην είμαστε επισήμως πλέον μια περιοχή σε πόλεμο», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωσή του έρχεται αφού εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν «στρατιωτική επιχείρηση» στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν.

«Μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, θα το αναφέρουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού Νατάλια Γκουμένιουκ.

Το ακρωτήριο που προεξέχει στη Μαύρη Θάλασσα χωρίζεται στα δύο: στα δυτικά ως τμήμα της περιοχής Μικολάιβ και στα ανατολικά ως τμήμα της περιοχής της Χερσώνας.

Αποκόπτεται από το έδαφος που ελέγχεται από τις δυνάμεις της Ουκρανίας από τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διαρρέει την περιοχή της Χερσώνας.

Η πρωτεύουσα της Χερσώνας, η οποία ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από την Ουκρανία, βρίσκεται στη δυτική όχθη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί στην ανατολική πλευρά.

Η Χερσώνα έπεσε γρήγορα και νωρίς στις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους τον Φεβρουάριο, αλλά οι δυνάμεις εισβολής σταμάτησαν στο Μικολάιβ καθώς προωθήθηκαν δυτικότερα.

πηγή: OMEGALIVE