Ουκρανία: Πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου – Στο εδώλιο Ρώσος στρατιώτης

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, διεξάγεται σήμερα. Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης στο εδώλιο.

Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία, στην πρώτη διαδικασία του είδους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η γενική εισαγγελέας του Κιέβου Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Ο Βαντίμ Σισιμάριν κατηγορείται πως πυροβόλησε με αυτόματο Καλάσνικοφ μέσα από αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε και σκότωσε άοπλο άμαχο 62 ετών, εξήγησαν οι υπηρεσίες της εισαγγελέως στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ο Ρώσος στρατιώτης, μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, μετακινείτο αφού η οχηματοπομπή τους υπέστη επίθεση την 28η Φεβρουαρίου κι έκλεψαν αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Τσουπάχιφκα, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, εξηγώντας πως το θύμα, που δεν κατονομάζεται, κυκλοφορούσε με ποδήλατο στην άκρη του δρόμου, κοντά στο σπίτι του.

Ένας από τους στρατιώτες «διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο για να μην καταγγείλει» την κλοπή του αυτοκινήτου, κατά την ανακοίνωση. Ο άνδρας «κατέληξε επιτόπου, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

Ο Βαντίμ Σισιμάριν, που τελεί υπό κράτηση, κινδυνεύει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Η ημερομηνία της δίκης του δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία δημοσιοποίησε φωτογραφία του κατηγορουμένου, όμως δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του, ούτε τι απέγιναν οι άλλοι στρατιώτες που ήταν παρόντες όταν φέρεται να διαπράχθηκε ο φόνος του αμάχου.

Η ουκρανική εισαγγελία λέει πως έχει καταγράψει πάνω από 10.700 εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορεί 622 Ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο και από την Ουάσινγκτον για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, η οποία έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες εκατομμύρια αμάχους που, σε πολλές περιπτώσεις, αφηγήθηκαν βασανισμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις και καταστροφές χωρίς διάκριση.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

Δραματικές προβλέψεις για τους αιχμάλωτους στο Αζοφστάλ

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ προτείνει το Κίεβο

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να τερματιστεί η πολιορκία του Αζοφστάλ. Σημείωσε όμως ότι «καμία από αυτές δεν είναι τέλεια».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν τις τελευταίες πολλές ημέρες είναι πολύ δύσκολες καθώς τα πυρά που δέχονται από τους Ρώσους είναι συχνά καταιγιστικά. Προμήθειες, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξακολουθούν να υπάρχουν, η κατάσταση όμως για τους υπερασπιστές παραμένει τρομερά δυσχερής.

Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Γερμανό καγκελιάριο Ολαφ Σολτς θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εσχάτως για τις γερμανοουκρανικές σχέσεις στις οποίες υπάρχει μία υποψία έντασης.

Οι δύο ηγέτες, κατά τις ουκρανικές πηγές, μίλησαν για την αμυντική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία (την Τρίτη αφίχθηκαν Ουκρανοί αξιωματικοί στη Γερμανία για εκπαίδευση σε ειδικού τύπου πυροβόλα) αλλά και για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Η υποψία έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών είχε προκύψει από το γεγονός ότι η Ουκρανία είχε εκδηλώσει την απροθυμία της να δεχθεί επίσκεψη από τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός Πρόεδρος θεωρείται από το Κίεβο πολιτικός που είχε προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι προωθούσε την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών Γερμανίας και Ρωσίας.

Στην Ουκρανία βρέθηκε την Τρίτη πάντως η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που είναι μέχρι στιγμής ο σημαντικότερος Γερμανός αξιωματούχος που έχει επισκεφθεί τη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία καλεί να εκκενωθούν οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας θα ζητήσει την προσάρτηση της πόλης στη Ρωσία

Τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία εκμεταλλευόμενη ότι ελέγχει πλέον ένα υπολογίσιμο μέγεθος των ουκρανικών εδαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian, η ελεγχόμενη από τη Ρωσία διοίκηση στη Χερσώνα επιθυμεί να ζητήσει επίσημα την προσάρτησή της από τη ρωσική ομοσπονδία!

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή αν πρόκειται για αληθινή επιθυμία ή για ένα μέτρο πίεσης από την πλευρά της Μόσχας έτσι ώστε να σύρει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς συνθήκες.

Είναι, πάντως, σαφές ότι σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι για να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει η Ρωσία να υποχωρήσει στις θέσεις που είχε πριν την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή στα σύνορα όπως τα γνωρίζαμε πριν από τη ρωσική εισβολή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόσκληση γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί και η αντίδραση αναμένεται. Η Ρωσία ελέγχει πλήρως τη Χερσώνα από τα τέλη του Μάρτη, μετά από πολύ σκληρές μάχες τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με το Ρώσο διοικητή της περιοχής, “στη Χερσώνα δεν θα υπάρξουν δημοψηφίσματα καθώς η πόλη είναι ρωσική. Θέλουμε απλά να γίνει τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας”.

Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση βόρεια του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και ανακαταλαμβάνουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται προς τα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία.

Η Ρωσία φέρεται ότι έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή και οι δυνάμεις της είναι πιθανόν να αναπτυχθούν εκ νέου αφότου αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτική ενημέρωσή του μέσω του Twitter.

Χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της απώθησαν τις ρωσικές στα ανατολικά και ανακατέλαβαν το Πιτόμνικ, ένα χωριό στον κύριο αυτοκινητόδρομο βόρεια του Χαρκόβου, στη μέση περίπου της απόστασης προς τα σύνορα με τη Ρωσία.

πηγή: News 24/7