Ούτε λέξη η «Ενωμένη» Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Μέρκελ – Ντράγκι: Ανάγκη για «ανθρωπιστική προστασία όσων συνεργάστηκαν με τους ιταλικούς και γερμανικούς κρατικούς θεσμούς»

Βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι η ασφαλής απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των υπηκόων των χωρών-μελών της και όσων Αφγανών συνεργάστηκαν μαζί τους, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των «27» απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Άλλωστε, ήδη οι χώρες της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν νέο προσφυγικό κύμα από τη χώρα που έχει υποφέρει πολλά στο παρελθόν στα χέρια των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα, δήλωσε ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα «που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια».

«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των προσφύγων, με δεδομένο ότι πολλοί είναι οι Αφγανοί που ήδη αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Αντίθετα, μία-μία οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να «στηριχθούν» στις υποσχέσεις των φανατικών ισλαμιστών, που για να κερδίσουν τις εντυπώσεις υπόσχονται σεβασμό των δικαιωμάτων -και των γυναικών- «στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, αφού συμφώνησαν στην ανάγκη για «ανθρωπιστική προστασία όσων τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκαν με τους ιταλικούς και γερμανικούς κρατικούς θεσμούς, όπως και των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, αρχίζοντας από τις Αφγανές γυναίκες», δήλωσαν πως στη συνομιλία τους «έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που μπορούν να υιοθετηθούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της G8 και της G20, υπέρ της σταθερότητας του Αφγανιστάν και για την προστασία των κατακτήσεων στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, οι οποίες σημειώθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία».

Από την πλευρά της η Γαλλία, με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου διεμήνυσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε το επίπεδο εκπροσώπησης» της Γαλλίας στο μέλλον, ενώ υπογραμμίζει πως το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος των Ταλιμπάν από το Παρίσι δεν τίθεται, διότι «η Γαλλία αναγνωρίζει τις χώρες και όχι τα καθεστώτα».