Π.Σαμάρας:Παιδαγωγικοί κίνδυνοι στη μικτή γύμναση στο γυμνάσιο

{loadposition ba_textlink}

Δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών Κύπρου, Παρασκευάς Σαμάρας και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «προσπαθεί να επιβάλει μικτή γύμναση στο γυμνάσιο σε τμήματα κοινού κορμού, δηλαδή αγόρια – κορίτσια μαζί, το οποίο ενέχει πολλούς παιδαγωγικούς κινδύνους».

«Το να γυμνάζονται αγόρια και κορίτσια μαζί, μειώνει την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών σύμφωνα με πάρα πολλές επιστημονικές – ευρωπαϊκές έρευνες. Μάλιστα, στη Λευκή Βίβλο αναφέρεται ότι τα παιδιά από 12 μέχρι 16 ετών δεν πρέπει να γυμνάζονται μαζί, ένεκα ότι τα αγόρια είναι πολύ ανταγωνιστικά, τα κορίτσια ντρέπονται μπροστά στα αγόρια να αποτυγχάνουν και έτσι αποφεύγουν τη γυμναστική και ο στόχος της παιδείας που είναι η δια βίου άσκηση πάει περίπατο», συμπλήρωσε.

Ο Σύνδεσμος, συνέχισε ο κ. Σαμάρας, προσπάθησε από πέρσι τον Αύγουστο να μιλήσει με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για να του εξηγήσει τους κινδύνους.

Με την υιοθέτηση της μικτής γύμνασης σε τμήματα κοινού κορμού Γυμνασίου, είπε ο κ. Σαμάρας, θα έχουν μείωση 300 ωρών στο μάθημα της φυσικής αγωγής, που σημαίνει από 14 ως 18 γυμναστές μείον.

Κάλεσε, παράλληλα, τη Συνομοσπονδία Γονέων να σταθεί δίπλα τους στην προστασία των παιδιών.

Ο κ. Σαμάρας είπε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και πρόσθεσε ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτός “ο διωγμός” του μαθήματος της φυσικής αγωγής.

«Από το 1960 που ήταν τρεις ώρες το μάθημα σε όλες τις βαθμίδες, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, κάθε φορά που γίνεται μεταρρύθμιση, κόβονται ώρες από το μάθημα της φυσικής αγωγής. Δεν γίνεται να μην αντιδράσουμε πλέον», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν συναντηθεί με την ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Σαμάρας είπε ότι με την ΟΕΛΜΕΚ συζητούν συνεχώς και αναμένουν καθορισμό συνάντησης με την Οργάνωση.

Σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου έχει τη Δευτέρα συνάντηση και πρόσθεσε ότι έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ.

«Έχουμε μιλήσει με τους επιθεωρητές. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αποστείλει σωρεία επιστολών στον Υπουργό Παιδείας, στο Υπουργείο και στην ΟΕΛΜΕΚ και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Θα αντιδράσουμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμάρας είπε ότι τους έχει δοθεί το δικαίωμα από τη Γενική Συνέλευση, υιοθέτησης μέτρων.

«Θα υπάρχουν αντιδράσεις. Μέχρι τώρα είχαμε δείξει καλή διάθεση. Ίσως στον Υπουργό Παιδείας να μην φτάνουν οι σωστές πληροφορίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι μέτρα αντίδρασης προτίθενται να λάβουν, ο κ. Σαμάρας είπε πως θα τα ανακοινώσουν μεταγενέστερα.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως προς το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

«Μετά τα νέα ωρολόγια προγράμματα και τη μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής, αυτή τη φορά οι οδηγίες για μικτή γύμναση σε τμήματα κοινού κορμού Γυμνασίου υποβαθμίζει την ποιότητα του μαθήματος μας και πλήττει ανεπανόρθωτα το δικαίωμα των κοριτσιών σε ίσες ευκαιρίες», καταλήγει.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ