Παγκόσμια δράση για τους ωκεανούς

 

Τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στο Μονακό για τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την έρευνα και την καταπολέμηση της οξίνισης των ωκεανών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Τα τελευταία πέντε χρόνια πολλά υλοποιήθηκαν πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά projects για την οξίνιση των ωκεανών. Τώρα έχει έρθει η ώρα για διεθνή συνεργασία έτσι ώστε να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις εθνικές προσπάθειες και τις επενδύσεις στην έρευνα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Daud bin Mohamad, γενικός διευθυντής της IAEA για τις Πυρηνικές Επιστήμες και Εφαρμογές.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του το econews.gr, οι συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες απορροφώνται από τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οξύτητά τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνονται, η οξίνιση των ωκεανών αναμένεται να καταστήσει τις περισσότερες περιοχές των ωκεανών ακατάλληλες για τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι το 2050.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα εμπορικά αλιεύματα, απειλώντας τη βιομηχανία αλλά και την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Περισσότερα green news στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.