ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΔΗΠΑ-Συνεργασία για την ευημερία των ζώων

 

Γραπτή Δήλωση Νόνης Ελευθερίου , Επικεφαλής Θεματικής Επιτροπής ΔΗΠΑ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το Φθινόπωρο του 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων, που αριθμούν περισσότερα από 600 εκατομμύρια παγκόσμια.

Πολλά αδέσποτα καταλήγουν στο δρόμο, όχι τυχαία, αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν. Οι λόγοι της εγκατάλειψης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πρακτικοί, σε κάποιες άλλες όμως τα κατοικίδια εγκαταλείπονται λόγω αμέλειας ή επειδή οι ιδιοκτήτες τους μετάνιωσαν για την αγορά ή την υιοθεσία τους. Είναι λοιπόν απαραίτητο όταν αποφασίζουμε να ζήσουμε με ένα κατοικίδιο να είμαστε έτοιμοι και ενήμεροι για όλα όσα το αφορούν. Η απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή και υπεύθυνη.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, φρονούμε ότι η εγκατάλειψη θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά,  προκειμένου να μειωθούν δραστικά τέτοια φαινόμενα, όπως αναγκαία είναι και η ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης. Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η  ανάπτυξη αγάπης για τα ζώα, στα μικρά παιδιά ειδικά, έχει ως αποτέλεσμα πιο συνειδητοποιημένους και πιο υπεύθυνους ενήλικες, πιο συναισθηματικά σταθερούς και συνειδητοποιημένους για τον κύκλο ζωής, καθώς και μια καλύτερη κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα των ζώων, όπως σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Η λειτουργία καταφυγίων για τα ζώα, πυλώνας σωτήριος πολλές φορές για τα αδέσποτα, θα πρέπει να διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς και συχνούς ελέγχους, με σκοπό να αποτραπεί τυχόν κακοποίηση των ζώων ή έλλειψη επαρκούς φροντίδας και επιμέλειας.  Εφόσον συμφωνούν όλοι, περί της επικινδυνότητας της ζωής στους δρόμους, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στην επιβίωση των καταφυγίων, μέσω εθελοντικής εργασίας και προσφοράς σε τροφή και φάρμακα, ή ακόμη και στην οικονομική στήριξη των καταφυγίων.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι και η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και θα βοηθήσει ταυτόχρονα στη μείωση του φαινομένου που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Συχνά λέμε ότι αντί να αγοράσεις κατοικίδιο, καλύτερα να υιοθετήσεις. Αυτή είναι όντως μια εφικτή λύση για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων και τη στήριξη της λειτουργίας των καταφυγίων.

Η Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων δεν είναι ημέρα γιορτής, είναι ημέρα υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Είναι ευθύνη δική μας να προστατέψουμε τα ζώα και ειδικά τα αδέσποτα, προσφέροντας τους καλύτερη ποιότητα ζωής.