“Παγκόσμιος ζητιάνος η Κύπρος”

«Μέσα στο γενικό κλίμα της σύγχυσης, των αμφιλεγόμενων κινήσεων και των αντιφατικών δηλώσεων, προστέθηκε τις τελευταίες ώρες η φημολογία για νέο δάνειο από τη Ρωσία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Περδίκης.

«Δεν γνωρίζουμε πόση αλήθεια κρύβουν αυτές οι πληροφορίες, ούτε πόσο βάσιμες είναι» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως το σίγουρο είναι ότι αν αυτές οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε ο εξωτερικός δανεισμός θα αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, θα δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα διαχείρισης χρέους και η Κύπρος θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία.

Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως οι διαχρονικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και οι ατυχείς χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης μετέτρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε παγκόσμιο ζητιάνο που αναζητεί απεγνωσμένα ελεημοσύνη από τις διεθνείς αγορές, υποδεικνύοντας πως την ίδια ώρα η αναζήτηση εξωτερικού δανεισμού οδηγεί τους αρμόδιους στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι «δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα».

«Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θεμελιακή αλλαγή στην Κυπριακή Οικονομία μπήκαν στο χρονοντούλαπο  της κυβερνητικής αδιαφορίας και αναβλητικότητας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι  ενώ αναζητείται δάνειο για να καλυφθεί – μεταξύ άλλων – το 1,8 δις ευρώ που αφορά την ανακεφαλαίωση της Λαϊκής Τράπεζας, η Κυβέρνηση και το «ημικρατικό» πλέον Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής παράλειψαν να εφαρμόσουν το διάταγμα που εκδόθηκε στις 18 Μαΐου για την «Αναδοχή των δικαιωμάτων προτίμησης».

Οπως είπε,  σύμφωνα με τον όρο 10 (1) «η τράπεζα με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού διορίζει ενός 15 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος, Ανεξάρτητο Σύμβουλο ο οποίος εντός 2 μηνών από την ημέρα διορισμού του υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα: α) Σχέδιο αναδιάρθρωση, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα τα οποία η τράπεζα προτίθεται να λάβει, προς επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, της διασφάλισης και της ενίσχυσης της φερεγγυότητας της, μέσω της περαιτέρω αύξησης κεφαλαίου ή/και αποκατάστασης ή ενίσχυσης της κερδοφορίας της, της μείωσης εξόδων ή και κινδύνων, της στήριξης από άλλες εταιρείες του συγκροτήματος ή άλλως πως».

Δήλωσε ότι ο διορισμός ανεξάρτητου συμβούλου δεν έγινε ακόμη παρά το γεγονός ότι η διορία των 15 ημερών έχει ήδη παρέλθει. «Αντίθετα μάλιστα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τροποποιήσει το διάταγμα με προτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί ξέχασε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του δημοσίου».

«Προχειρότητα, αμέλεια ή υπολογισμός;» διερωτήθηκε.  Διερωτήθηκε ακόμη ποιος σοβαρός επενδυτής θα θέσει σε κίνδυνο την περιουσία του, «επενδύοντας» σε ένα πείραμα που το χαρακτηρίζει η ασυνέπεια και η προχειρότητα.