Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών: Απαράδεχτο μόνοι μας να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας

Αυτούσια η ανακοίνωση της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής 

Είναι αυτονόητο και δεοντολογικά ενδεδειγμένο πως, όταν εμείς οι ίδιες οι Οργανώσεις των Καταναλωτών εκδίδουμε ανακοινώσεις προς τον τύπο και επίσης όταν παρουσιαζόμαστε σε εκπομπές των ΜΜΕ να προσπαθούμε να μην πέφτουμε σε γκάφες που να τείνουν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά και να ενθαρρύνουν τους εμπόρους να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Είναι επικίνδυνο εμείς οι ίδιοι να τους προϊδεάζουμε συμπεριφερόμενοι ως ειδικοί να «εκτιμούμε» δήθεν και προτρέχοντας να προαναγγέλλουμε αυξήσεις τιμών. Μόνο όταν αναφερόμαστε σε χειροπιαστά γεγονότα είναι δυνατόν, ενδεχόμενα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ακόμα και τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί.

Δυστυχώς κάποιοι, συμπεριφερόμενοι σαν «μετά Χριστόν Προφήτες», με στόμφο και αλαζονεία παίρνουν φόρα, εκεί που με αθέμητο τρόπο και με παραβίαση κάθε δημοκρατικού κανόνα ίσης μεταχείρισης και ισοτιμίας, τους δίνουν το μικρόφωνο και κάνουν τους έξυπνους και τους παντογνώστες για πρόβλεψη αυξήσεων των τιμών διαφόρων προϊόντων, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένους αριθμούς.

Εκεί που ειδικοί με βαρύτητα που ασχολούνται πχ με τα των καυσίμων, δεν τολμούν να εκφέρουν εκτιμήσεις, ιδιαίτερα μέσα στην μεγάλη ρευστότητα των διεθνών τάσεων και γεγονότων, ενώ κάποιοι δικοί μας κάνουν δήθεν εκτιμήσεις και προβλέπουν αυξήσεις σε χρονικό ορίζοντα. Ακόμα δεν σταματούν εδώ. Προχωρούν, χωρίς κανένα σταθερό στοιχείο είτε καν ένδειξη να προαναγγέλλουν αυξήσεις λόγω των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη ζημιά που κάνουν στην αγορά και, σίγουρα στους καταναλωτές, τολμούν να προβλέπουν αυξήσεις για ένα εξάμηνο δίνοντας μάλιστα και ποσοστά.

Λίγη ταπεινότητα και λίγη αυτοσυγκράτηση είναι καλύτεροι σύντροφοι και οδηγοί παρά η τάση για επίδειξη και υπεροψία σε θέματα που δεν έχουμε γνώση και που τείνουν με αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο να προκαλέσουν ενθάρρυνση για ζημιογόνες αυξήσεις τιμών ενισχύοντας έτσι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Μας φτάνουν οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που αγγέλλει η ΡΑΕΚ, που μπορεί να ξεπεράσει το 30%.