Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές για σωστά και ασφαλή παιχνίδια αυτά τα Χριστούγεννα

πηγή φωτογραφίας: Parents Hub

Τα παιχνίδια αποτελούν σημαντικά και αναγκαία μέσα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Για να τους δώσετε την χαρά και τις σωστές εμπειρίες πρέπει, πάνω απ’ όλα αυτά να είναι ασφαλή. Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της ακρίβειας μια λίστα και ένας καλός προϋπολογισμός είναι απαραίτητη βάση για κάθε νούσιμη αγορά.
  2. Η επιλογή του σωστού  καταστήματος και ενός σοβαρού προμηθευτή, που γνωρίζετε ότι νοιάζεται με συνέπεια για ποιότητα και σίγουρα αποδέχεται αλλαγές, αν χρειαστεί είναι επίσης σημαντική.
  3. Βεβαιώνεστε ότι τα παιχνίδια προέρχονται από σοβαρούς κατασκευαστές και μη συμβιβάζεστε με φθηνά αλλά αβέβαιης ασφάλειας παιχνίδια.
  4. Επιλέγετε τα παιχνίδια απαραίτητα ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των παιδιών σας.
  5. Προσέξετε να έχουν οδηγίες στα ελληνικά και διαβάζετε τις, καθώς και τις προειδοποιήσεις ασφάλειας πριν τη χρήση τους από τα παιδιά.
  6. Ποτέ μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν την ευρωπαϊκή σήμανση CE, παρόλο που αυτή δεν αποτελεί απόλυτη διασφάλιση για την ασφάλεια.
  7. Μην αγοράζετε για μικρά παιδιά, ιδιαίτερα για ηλικίες κάτω των 36 μηνών, παιχνίδια με μικρά μέρη που τα παιδιά μπορούν να καταπιούν. Επίσης με μέρη αιχμηρά που μπορούν να πληγώσουν τα παιδιά.
  8. Μετά από την αγορά και κατά την πρώτη χρήση, διαβάζετε και ακολουθείτε, μαζί με το παιδί σας τις οδηγίες συναρμολόγησης και χρήσης. Φυλάξετε τις οδηγίες σε μέρος που να μπορείτε να τις ξαναβρείτε αν χρειαστεί.
  9. Δείξετε στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν τα καινούρια τους παιχνίδια και παρακολουθείστε τα όταν μόνα τους παίζουν με αυτά, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια.
  10. Αν θα αγοράσετε παιχνίδια για εξωτερικούς χώρους, όπως ποδηλατάκια, τροχοπέδιλα κτλ. αγοράζετε και τα κατάλληλα κράνη, επιγονατίδες κτλ., για προστασία των παιδιών από πιθανές πτώσεις.
  11. Αν τα παιχνίδια είναι μεγάλης διάρκειας, είναι καλά από καιρού εις καιρό να τα ελέγχετε αν εξακολουθούν να είναι σε ασφαλή κατάσταση για να συνεχίσουν τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν χωρίς κίνδυνο τραυματισμού.
  12. Αν τα παιχνίδια έχουν ηλεκτρικά μέρη ελέγχετε συχνά τα σύρματα από πιθανές φθορές
  13. Διακόπτετε αμέσως τη χρήση τυχόν ελαττωματικών ή δύσκολων παιχνιδιών.
  14.  Αναφέρετε αμέσως τυχόν αστοχίες ή βλάβες, στον προμηθευτή από τον οποίο τα έχετε αγοράσει, επιστρέφοντας τα σ’ αυτόν.
  15. Αν το θεωρήσετε σκόπιμο, για αλληλεγγύη προς τους άλλους αγοραστές, ενημερώστε την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής ή και την αρμόδια υπηρεσία για τυχών βλάβες ή ελαττώματα σε παιχνίδια.