Παγώνουν οι θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια

 
Οι εισηγητές των προτάσεων νόμου, Νίκος Τορναρίτης και Αθηνά Κυριακίδου, δήλωσαν πως κατέθεσαν τις προτάσεις νόμου στο πλαίσιο της λιτότητας και της περισυλλογής που απαιτείται για τα δημόσια οικονομικά, καθώς οι προτάσεις επηρεάζουν 55 με 60 θέσεις σε ψηλές κλίμακες, ωστόσο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης διατύπωσε τη θέση πως οι προτάσεις νόμου είναι έκνομες και φωτογραφίζουν δύο και μόνο θέσεις προαγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, αφού ανέφερε ότι οι τρεις προτάσεις νόμου αφορούν τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, εξήγησε πως η Κυβέρνηση με άρθρο που περιέλαβε στον Κρατικό Προϋπολογισμό πρόβλεψε ότι από την  ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και μετά θα έπρεπε για την πλήρωση θέσης το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομικών με αιτιολογημένη έκθεση και ακολούθως το Υπουργείο να ζητά αποδέσμευση της θέσης από τη Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για να προσθέσει πως με τις προτάσεις νόμου επεκτείνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στη πλήρωση των θέσεων που προκηρύχτηκαν πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
 
Ο κ. Τορναρίτης είπε πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην Επιτροπή επηρεάζονται γύρω στις 55 με 60 θέσεις, προφανώς υψηλόβαθμων είτε διοικητικών είτε ακαδημαϊκών λειτουργών.
 
«Η πατρίδα μας περνά πολύ δύσκολες ώρες και Μηχανισμός είναι εντός των πυλών, οι καταθέσεις του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από όλους μας», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης και προσθέτοντας ότι τα τρία δημόσια πανεπιστήμια επιχορηγούνται από τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη, διευκρίνισε ότι η πρόθεση της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας δεν είναι να ακυρώσει τις θέσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα, αλλά να ελέγξει και να στείλει αυτό το μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες.
 
«Η εποχή που εφαρμοζόταν η ρήση μπείτε σκύλοι αλέστε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», συνέχισε αναφέροντας πως πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί στις προαγωγές και τους διορισμούς και να επιδεικνύουμε απόλυτο σεβασμό στους συμπολίτες μας που υποφέρουν αυτή την ώρα, με τις περικοπές επιδομάτων και των περιορισμό των συντάξεων.
 
Η κ. Κυριακίδου λέγοντας ότι «οι Τροϊκανοί είναι στην Κύπρο και αναμένουμε με μεγάλη ανησυχία και άγχος το Μνημόνιο το οποίο πρέπει να υπογράψουμε, χωρίς να  γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στον Κύπριο πολίτη”, διατύπωσε τη θέση πως θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο και από μόνα τους τα Πανεπιστήμια και το Υπουργείο Οικονομικών να πάγωναν τις προσλήψεις και προαγωγές.
«Από τη στιγμή που κινδυνεύουμε να χαθούν θέσεις εργασίας και να απολυθεί κόσμος, οι θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής σε πολύ ψηλές κλίμακες θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να έρθουν καλύτερες ημέρες», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ακόμα πως με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τα τρία δημόσια Πανεπιστήμια, οι διοικητικές και οι ακαδημαϊκές θέσεις είναι γύρω στις 55 με 60.
 
Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση πως το πάγωμα θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως οι προτάσεις νόμου είναι πολιτικά, θεσμικά νομικά και ηθικά απαράδεκτες.
 
Επειδή γνωρίζουμε το παρασκήνιο, ξέρουμε ότι η πρόταση νόμου ετοιμάσθηκε στα μέτρα ενός και μόνο Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναφερόμαστε σε δύο μόνο θέσεις, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης, προσθέτοντας ότι φωτογραφίζονται δύο θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής για την πλήρωση των οποίων η διαδικασία έχει προχωρήσει.

«Ακούσαμε ένα άκρατο λαϊκισμό, προς εκμετάλλευση των δικαιολογημένων αισθημάτων ανησυχίας των συμπολιτών για την κρίση και το μηχανισμό, και επιχείρησαν να ισχυριστούν ότι θα σώσουμε την οικονομία του τόπου με αυτές τις δύο θέσεις προαγωγής», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
 
Εξήγησε ότι σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία έχουν δεσμευτεί οι θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής, με μια μόνο εξαίρεση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα Πανεπιστήμια, η οποία αφορούσε τις θέσεις για τις οποίες η διαδικασία είχε προχωρήσει και οι υποψήφιοι είχαν κληθεί σε συνεντεύξεις.

Περαιτέρω, λέγοντας ότι με πολλή σπουδή οι εισηγητές της πρότασης νόμου σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία, αφαίρεσαν τη συγκεκριμένη πρόνοια μόνο σε σχέση με τα τρία Πανεπιστήμια για το διοικητικό προσωπικό, ανέφερε ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό προέκυψε από τη θέση της νομική υπηρεσίας ότι η πρόταση νόμου ενδέχεται να αφορά και το ακαδημαϊκό προσωπικό, που δεν περιλαμβανόταν στη στόχευση των εισηγητών.
 
Φωτογραφίζονται και γίνεται απόπειρα να εμποδιστεί η προαγωγή για δύο θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεσμεύοντας τις δύο θέσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο πλήρωσης, επανέλαβε ο κ. Λουκαϊδης προσθέτοντας ότι κρίνουμε ότι η πρόταση νόμου είναι έκνομη.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι εφόσον η νομοθεσία ψηφιστεί και δεν προχωρήσει η πλήρωση των θέσεων οι άνθρωποι αυτοί θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, παρατήρησε ότι αυτές τις θέσεις τις «έχουμε ψηφίσει με τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων».
«Θέλω να καταγγείλω ότι με την πρόταση νόμου δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αλλά μικροκομματικές και μικροπολιτικές  σκοπιμότητες που σχετίζονται με τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται λόγος», είπε καταλήγοντας.