Παιδεία: Αφαιρούν ύλη, προσθέτουν δεξιότητες – Πότε έρχονται τα νέα αναλυτικά προγράμματα

Έρχονται τον Μάιο τα νέα αναλυτικά προγράμματα για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ανέφερε στον «Φ» η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Οι περίπου 45 ομάδες εργασίες αφαιρούν ύλη και προσθέτουν δεξιότητες. Η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή σύμφωνα με την Υπουργό είναι ότι θα αξιοποιηθεί ψηφιακό υλικό σε συνεργασία με την Ελλάδα. Σε σχέση με την ένταση που δημιουργήθηκε μετά από επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ, η κ. Μιχαηλίδου σχολίασε ότι περίσσευε η αναφορά σε μέτρα και ότι θα διευθετηθεί ραντεβού αυτήν την εβδομάδα.

«Οργανώσαμε ομάδες εργασίας για τα αναλυτικά προγράμματα, οι οποίες αποτελούνται από εκπαιδευτικούς, επιθεωρητές του κάθε μαθήματος και από πανεπιστημιακούς. Αυτές οι ομάδες έχουν ως όρους εντολής να μας παραδώσουν τον Μάιο ένα επικαιροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα για όλα τα μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Είναι γύρω στις 45 ομάδες», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Ο στόχος, είπε, είναι να δουν «ποια είναι η περιττή ύλη και να την αφαιρέσουν, να προσθέσουν ότι χρειάζεται και να επικεντρωθούν σε δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα. Η πρώτη φάση της δουλείας των ομάδων, θα μας παραδοθεί τον Μάιο, ώστε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τη νέα σχολική χρονιά».

Παρακολουθούμε συστηματικά το έργο, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γίνονται σεμινάρια στους επιθεωρητές και στους εκπαιδευτικούς, ενώ αναμένουν και «το σχετικό υλικό στη βάση της συμφωνίας που κάναμε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, στο οποίο προβλέπεται η χρήση ψηφιακού υλικού που αξιοποιούν και εκείνοι. Θεωρώ πως είναι η πιο σημαντική, ίσως, αλλαγή που θα έχουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η οποία δεν εξαντλείται σε μια χρονιά. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, όμως είναι μεγάλο βήμα το φετινό».

Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, είπε η Υπουργός, θα συνάδουν και με τις αλλαγές που, ήδη, εφαρμόστηκαν με την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. «Ολοκληρώθηκε το πρώτο τετράμηνο χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και διαμαρτυρίες για την ύλη».

Είμαστε, υπογράμμισε, σε συνεχή επαφή με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους γονείς και τους μαθητές, ώστε αν υπάρχουν προβλήματα να τα εντοπίζουμε έγκαιρα. Σχολίασε, δε, τις πρόσφατες αναφορές από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ ότι θα καταφύγουν σε μέτρα με αφορμή την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν με την Υπουργό στις 16 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν επείγοντα, όπως τα χαρακτήρισε η οργάνωση, ζητήματα.

«Αυτό με τα μέτρα δεν το καταλάβαμε. Ήταν αχρείαστη και πιστεύω πως έγινε στο πλαίσιο συζήτησης στον Τύπο. Στην επιστολή που ήρθε κοντά μας αναφέρονται θέματα, τα οποία είναι γνωστά σε εμάς, είμαστε ήδη σε επικοινωνία και στην επόμενη μας συνάντηση θα ενημερωθούν οι οργανώσεις και, εμείς για τις απόψεις τους», είπε η Υπουργός και πρόσθεσε: «Οι αναφορές σε μέτρα παραπέμπουν σε άλλες εποχές, τις οποίες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας ώστε να προχωρήσουμε πιο οικοδομητικά παρακάτω».

Η συνάντηση μεταξύ Αθηνάς Μιχαηλίδου και ΟΕΛΜΕΚ πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, και μεταξύ άλλων θα αφορά στα αναλυτικά προγράμματα (υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ομάδα εργασίας υπάρχει εκπαιδευτικός που είναι μέλος της ΠΟΕΔ/ ΟΕΛΜΕΚ, αντίστοιχα), το καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτικών, τα κλιματιστικά κ.α.

«Θα τους ενημερώσουμε για το πού βρισκόμαστε και πώς προχωράμε σε όλες τις δράσεις μας. Για όλα τα θέματα που θίγουν και στην επιστολή τους, ήταν ενημερωμένοι από καιρό», είπε η Υπουργός και επανέλαβε ότι υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη. «Επί παραδείγματι για την Ειδική Εκπαίδευση είχαμε εξαγγείλει ότι δουλεύουμε εντός της χρονιάς πάνω σε κάποιες πτυχές, ώστε να συνεχίσουμε και την επόμενη».

Πάντως, είπε, ήδη ολοκληρώθηκαν ενέργειες όπως το σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, η αγορά υπηρεσιών κ.α. «Δουλεύουμε σε θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν το σύστημα», ανέφερε και σχολίασε καταληκτικά ότι «τίποτα δεν μπορεί να λυθεί στον χώρο της Εκπαίδευσης αν δεν βρίσκονται σε εποικοδομητικό διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι. Με αυτό τον τρόπο πορευτήκαμε εδώ και έναν χρόνο και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι».

πηγή: Philenews/ Της Δέσποινας Ψύλλου