Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον αισθητικό οδοντίατρο Δρ. Ανδρέα Άσπρο μας ενημερώνουν για την στοματική υγιεινή των παιδιών.
Γιατρέ μου, θα λέγατε ότι η στοματική υγιεινή θα πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία ίσως και από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα;
Ασφαλώς. Επιτρέψετε μου όμως να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Εκείνο που νομίζω θα προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στο παιδί είναι να κανονίσουν οι γονείς μια συνάντηση με τον οδοντίατρο στον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο της ζωής του. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί να εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο και τις συνήθειες που πρέπει να αναπτύξει για όλη του την ζωή σε σχέση με τα δόντια του. Θα του γίνει βίωμα η ανάγκη να έχει καθαρό στόμα . Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο σε συνθήκες πόνου και άγχους έχει ολέθρια αποτελέσματα. Για να έρθω και στο ερώτημά σας θα πω ότι στα πρώτα χρόνια που ακόμα δεν έχει αποκτήσει τις δεξιότητες , καλό είναι ένα από τους γονιούς να περιποιούνται τα δόντια του παιδιού τους εξηγώντας του παράλληλα τι κάνουν , πως χρησιμοποιούν την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμα έτσι ώστε μόλις το παιδί έρθει σε ηλικία που έχει την αντίληψη και τις δεξιότητες να μπορεί να αναλάβει μόνο του την φροντίδα των δοντιών του, θα έλεγα καλύτερα της στοματικής του κοιλότητας.
Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πρακτικές οδηγίες και συμβουλές σε σχέση με την στοματική υγιεινή των παιδιών;
Θα ξεκινούσα με μια προτροπή προς τους γονιούς· μην βάζετε τα παιδιά σας να κοιμούνται με ένα μπιμπερό στο στόμα. Θα τους έλεγα επίσης μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι του παιδιού στο στόμα, περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, να ξεκινούν να το καθαρίζουν με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και με οδοντόκρεμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο εξηγώντας παράλληλα στο παιδί τους τι κάνουν. Όταν το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια μόνο του καλό είναι να το συμβουλεύσουν, όπως και ο οδοντίατρος, ότι είναι καλό να βουρτσίζει τα δόντια του δυο φορές την ημέρα και σιγά-σιγά να του διδάξουν να χρησιμοποιεί και οδοντικό νήμα. Απαραίτητα πρέπει να του τονίσουν την σημασία της καλής διατροφής στην διατήρηση της στοματικής υγείας.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες προάγουν τα υγιή δόντια στο σύνολό τους. Ποια η γνώμη σας;
Σίγουρα! Μια διατροφή που αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και την συνεπακόλουθη δημιουργία οξύτητας στην στοματική κοιλότητα συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των δοντιών. Αυτό ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι εύκολο στην εφαρμογή του γιατί ζούμε σε μια εποχή που εκτός από τις τροφές που προφανώς περιέχουν ζάχαρη, υπάρχουν και πολλές τροφές οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Γι αυτό πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον όσο μπορεί να ελέγξουν την διατροφή των παιδιών τους. Σε γενικές γραμμές μια σωστή διατροφή που προάγει την στοματική υγεία πρέπει να περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τελικά, η σωστή στοματική υγιεινή καθορίζει το μέλλον των παιδιών;
Η σωστή στοματική υγιεινή και κατά συνέπεια η στοματική υγεία είναι πολύ καθοριστική όχι μόνο για την ζωή των παιδιών αλλά και των ενηλίκων! Και αυτό δεν είναι ένα σλόγκαν εντυπωσιασμού αλλά είναι το αποτέλεσμα μελετών που έχουν γίνει από φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μια υγιής στοματική κοιλότητα συνεπάγεται υγεία και ευεξία για όλο τον οργανισμό. Είναι γι αυτό που είναι κομβική η συμβολή τόσο των γονιών και των οδοντιάτρων στο να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τα παιδιά στο βούρτσισμα των δοντιών τους και γενικά την διατήρηση μιας καθαρής και υγιούς στοματικής κοιλότητας .